۱۳ خرداد ۱۳۹۳، ۱۱:۴۷
کد خبر: 81187587
T T
۰ نفر
دود زباله هاي شهري در مهاباد روستاييان را كلافه كرده است

مهاباد - ايرنا - دفع غير اصولي زباله هاي شهري در مهاباد و جمع آوري و آتش زدن آن در قسمت بالادست يكي از روستاهاي اين شهرستان باعث بروز مشكلات زيست محيطي و گله مندي ساكنان اين روستا شده است.

به گزارش ايرنا، گسترش شهرنشيني و افزايش جمعيت در شهرها همواره با خود مشكلات گوناگوني به همراه داشته كه يكي از اين مشكلات وجود پسماندها و زباله هاي شهري است كه در بسياري از كشورهاي مختلف مشكلات اجتماعي و زيست محيطي فراواني را به وجود آورده است.

سامانه جمع آوري زباله شهري، انتقال آن به نقطه اي خارج از شهر و امحاء و از بين بردن آن يكي از پيچيده ترين و پرهزينه ترين بحث هايي است كه هم اكنون در بخش مديريت خدمات شهري در شهرداري ها وجود دارد.

زباله ها و پسماندهاي شهري در صورتي كه به شيوه اصولي و علمي به آن نگريسته نشود مي تواند در زمينه هاي مختلف ابعاد گسترده اي پيدا كرده و به عنوان يك مشكل و حتي يك بحران در بحث آلودگي هاي خاك، آب و هوا پديدار شود و زيان هاي جبران ناپذيري به محيط زيست وارد كند.

شهر 148 هزار نفري مهاباد يكي از شهرهاي آذربايجان غربي است كه سالهاست مشكل پسماندهاي شهري آن حل نشده و در زمان حاضر نيز زباله شهري آن در يك منطقه در نزديك روستايي به نام 'سيدآباد' در پنج كيلومتري شرق مهاباد انباشته و سپس دفع مي شود كه اين امر همواره مشكلات زيست محيطي را از سال هاي دور در اين منطقه ايجاد كرده است.

مشكلات زيست محيطي كه بويژه شيرابه اين زباله ها در اين منطقه به وجود آورده است و انعكاس آن توسط ايرنا در رسانه هاي جمعي حتي موجب شد تا چندين سال پيش رييس سازمان حفاظت محيط زيست وقت هياتي را براي بررسي اين مساله به مهاباد اعزام كند.

سرپرست خدمات شهري شهرداري مهاباد در اين رابطه گفت: روزانه به طور ميانگين 160 تن زباله در شهر مهاباد جمع آوري شده و با استفاده از 26 دستگاه سبك و سنگين به سايت سيدآباد منتقل مي شود.

احمد فتحي افزود: در محل سايت نيز دو دستگاه بلدوزر و بيل مكانيكي به طور شبانه روزي زباله ها را زير خاك دفع مي كنند و زباله هاي بيمارستاني نيز در محل ويژه اي آتش زده مي شوند.

وي گفت: اين شيوه چند دهه است كه در اين مكان در حال انجام بوده و همچنان نيز تداوم دارد.

رييس اداره حفاظت محيط زيست مهاباد گفت: دفع غير اصولي زباله شهري در سايت سيدآباد علاوه بر آلودگي هوا و خاك، باعث جاري شدن شيرآبه زباله ها شده و ممكن است باعث آلودگي منابع آبي در اين منطقه شود.

كامران حسيني افزود: اداره محيط زيست در اين زمينه با تشكيل كارگروه پسماند در شهرستان جلسات متعددي را با شركت اعضاي كارگروه براي حل اين مشكل برگزار كرده و در خصوص زيان هاي زيست محيطي اطلاع رساني كرده است.

وي اضافه كرد: بر اساس قانون مديريت پسماند، مسئوليت امحاء و هدايت پسماندها در بخش هاي كشاورزي، صنعتي و بيمارستاني دستگاه هاي توليد كننده اين گونه زباله ها بوده و شهرداري ها بايد زباله هاي شهري را به مكان مناسبي منتقل، بازيافت و امحاء كنند.

وي گفت: آموزش و تشويق خانواده ها براي جداسازي زباله ها در مبداء، جمع آوري اصولي زباله هاي بيمارستاني و مراكز بهداشتي، درماني و ساماندهي سايت فعلي زباله تا زمان اختصاص مكان جديد مي تواند از افزايش آلودگي زيست محيطي در اين منطقه بكاهد.

يكي از ساكنان اين روستاي 300 خانواري كه در حاشيه شهر مهاباد قرار دارد گفت: هر ساله با شروع فصل گرما مشكل ساكنان اين روستا آغاز شده و بوي بد زباله ها و دود ناشي از آن زندگي را براي آنها دشوار مي كند.

احمد سليمي افزود: مردم روستا نگران سلامتي افراد خانواده خود بوده و بارها از مسوولان خواسته اند در خصوص انتقال اين سايت به مكان ديگري توسط شهرداري اقدام اساسي انجام شود اما تاكنون تلاش هاي ما براي حل اين مشكل بي نتيجه مانده است.

يكي ديگر از ساكنان اين روستا نيز گفت: بسياري از اهالي روستا به خاطر مشكلاتي كه اين سايت ايجاد كرده، خانه هاي خود را فروخته و به شهر مهاجرت كرده اند.

نادر قادري اضافه كرد: در اين فصل از سال كه هوا رو به گرمي مي رود ساكنان اين روستا مجبورند در طول شبانه روز درب و پنجره هاي منازل خود را ببندند تا دود و بوي بد زباله وارد خانه هاي آنها نشود.

يكي ديگر از مشكلات سايت زباله شهري مهاباد فعاليت برخي افراد در اين سايت براي جمع آوري مواد بازيافتي از جمله مواد پلاستيكي، آهن آلات، مقوا، آهن قراضه و مصالح ساختماني و غيره است كه مي تواند علاوه بر مشكلات بهداشتي براي خود اين افراد، براي جامعه نيز به طور غيرمستقيم خطرساز باشد.

آنچه كه در اين ميان مي تواند به نوعي خود جالب باشد و ضرورت جابه جايي سايت فعلي زباله شهري مهاباد را بيشتر از پيش كند احداث واحدهاي آپارتماني مسكن مهر سيدآباد و شهرك مسكوني آموزش و پرورش مهاباد در نزديكي اين سايت است.

بهره برداري از اين واحدهاي مسكن مهر كه در نزديكي محل جمع آوري زباله هاي شهري است در آينده مي تواند بيش از دو هزار خانوار ساكن در اين واحدهاي مسكوني را با مشكلات و چالش هاي مختلفي مواجه سازد.

يكي از طرح هاي كه از چند سال قبل توسط مسوولان اجرايي اين شهرستان در دست اقدام و بررسي بوده طرح جامع مديريت پسماند و احداث كارخانه بازيافت زباله در اين شهر است كه با راه اندازي واحد مديريت پسماند در شهرداري مهاباد اميد مي رفت اين كار با سرعت بيشتري به پيش رود.

كارشناس مديريت پسماند شهرداري مهاباد گفت: اين واحد فعاليت هاي خود را در دو بخش شامل اقداماتي كه در محل سايت سيدآباد و مطالعات مكان يابي كه در سايت جديد انجام مي گيرد آغاز كرده است.

عزيز عزيزنژاد افزود: براي كاهش آلودگي هاي زيست محيطي اقداماتي در سايت سيدآباد شامل فنس كشي ضلع شمالي سايت و حفر زهكش هايي در حاشيه سايت براي هدايت و جمع آوري شيرابه ها انجام داده است.

وي اضافه كرد: واحد پسماند سه مكان جديد را براي احداث كارخانه بازيافت زباله و كمپوست و محل دفن زباله هاي غيربازيافتي در نظر گرفته كه طرح مطالعاتي آن نيز با همكاري و مشاركت بخش خصوصي در حال انجام است.

تسريع در اجرايي شدن طرح مديريت پسماند مهاباد، احداث كارخانه بازيافت زباله شهري، يافتن راه هاي مختلف براي كاهش ميزان زباله و تفكيك زباله در محل توليد از جمله مواردي است كه براي حل مشكل دفع پسماندهاي شهري در مهاباد بايد مورد توجه مسوولان اين شهر قرار گيريد.

شهرستان مهاباد با 215 هزار نفر جمعيت در جنوب آذربايجان غربي واقع شده است.

7512/584/581