۱۰ دی ۱۳۹۳، ۱۳:۲۲
کد خبر: 81445716
T T
۰ نفر
يك گونه مار سيستان و بلوچستان براي نخستين بار ثبت جهاني شد

زاهدان- ايرنا- مدير كل حفاظت محيط زيست سيستان و بلوچستان گفت: يك گونه مار متعلق به جنس Bungarus و نام انگليسي Krait كه در زبان محلي به آن 'سياه مار' مي گويند در استان كشف و به ثبت جهاني رسيد.

به گزارش روز چهارشنبه اداره كل محيط زيست سيستان و بلوچستان، 'سعيد محمودي' افزود: در مطالعات و بررسي هاي چهار سال اخير در مناطق مرزي نزديك كشور پاكستان در حوزه منطقه سرباز يك گونه جديد مار با نام محلي سياه مار شناسايي شد.

وي ادامه داد: اين گونه جديد مار از خانواده مارهاي كبرا است و مقاله علمي و ثبت جهاني آن در ژورنال خزنده شناسي كشور روسيه نيز به چاپ رسيده است.

وي گفت: بعد از بررسي هاي لازم بر روي نمونه هاي صيد شده توسط گروه محققان داخلي و خارجي مشخص شد كه اين نمونه با گونه هاي مشابه ثبت شده كه در ساير كشورها پراكنش دارند تفاوت معني داري دارند به طوري كه اين گونه جهاني جديد B. persicus يا 'سياه مار ايراني' نام گذاري شد.

مديركل حفاظت محيط زيست سيستان و بلوچستان تصريح كرد: جنس Bungarus سياه مار متعلق به خانواده مارهاي كبري است كه به شدت سمي هستند و تاكنون 13 گونه مختلف از آن به ثبت رسيده بود.

وي گفت: بررسي، شناسايي و معرفي اين گونه توسط 'اصغر مباركي و الهام آبتين با مشاركت دهقان نژاد، حسيني و پروفسور نيلسون' از سوئد انجام شد.

وي ادامه داد: مطالعه و بررسي زيستگاه و پراكنش گونه هاي در سطح كشور و شناسايي نمونه ها، گونه ها و حوزه هاي پراكنشي جديد از جمله مهمترين برنامه ها و فعاليت هاي بخش هاي تخصصي محيط طبيعي در سازمان حفاظت محيط زيست است كه عموما با همكاري بخش هاي ستادي و استاني انجام مي شود.

محمودي بيان كرد: مناطق مرزي و نيز مناطقي كه داراي تيپ هاي زيستگاهي متفاوت هستند بيشترين پتانسيل را در رابطه با وجود گونه هاي جديد يا به عنوان حوزه جديد پراكنشي دارند.

وي گفت: در ميان گونه هاي مهره داران نيز خزندگان به علت امكان تغيير در ويژگي هاي ريختي، ظاهري و رفتاري و در نهايت ژنتيكي داراي پتانسيل بالايي در ايجاد گونه هاي جديد هستند و همچنين زندگي مخفي اغلب آنها و بررسي هاي اندك انجام شده امكان شناسايي حوزه هاي جديد پراكنشي را فراهم مي سازد.

وي اظهار داشت: پراكنش عمده خانواده مارهاي كبري در جنوب و جنوب شرق آسيا است و اساسا به عنوان يك گونه شبه قاره هند شناخته مي شود كه در هند، سريلانكا، بنگلادش و اندونزي پراكنش وسيعي دارد.

وي ادامه داد: گونه هايي نيز از اين جنس در پاكستان و افغانستان پراكنش دارند بنابر اين گونه 'سياه مار ايراني' به عنوان چهاردهمين گونه از اين جنس تلقي مي شود.

محمودي افزود: در ايران تاكنون دو گونه خشكي زي از اين خانواده، يعني مار كبري و كفچه مار به ثبت رسيده بود و با ثبت اين گونه جديد تعداد مارهاي خانواده كبري در كشور به سه مورد رسيد كه به شدت سمي بوده و همانند ساير اعضاي هم خانواده خود سم آن از نوع موثر بر اعصاب است.

وي با بيان اينكه تفاوت ظاهري عمده اين گونه با ساير گونه هاي نزديك خود در تعداد فلس هاي روي بدن و سر است گفت: با توجه به اهميت و بعد علمي اين يافته در سطح ملي و بين المللي مطالعات و بررسي بر روي جنبه هاي مختلف زيستي و پراكنشي آن در حال برنامه ريزي است.

7316/7307/653
۰ نفر