سالانه ١٢ هزار حیوان در کشور زنده‌گیری می‌شود

تهران - ایرنا - معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت: در سال بین ۶ تا ١٢ هزار پستاندار و پرنده در کشور زنده‌گیری و وارد بازار خرید فروش می‌شود، عدد بسیار بالایی است و بخش عمده‌ای هم از کشور خارج می‌شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، حسن اکبری روز یکشنبه در اولین نشست هم‌اندیشی مدیریت و پیشگیری قاچاق گونه‌های حیات وحش افزود: ایران مقصد قاچاق پرندگان زینتی نیز است که از شرق وارد کشور می شوند.

وی اظهارداشت: ٣ هزار مرکز درمانی حیات وحش در کشور وجود دارد که سالانه بیش از ١٠ هزار مراجعه برای درمان حیات وحش به این مراکز انجام می شود که عدد بسیار بالایی است و نشان می دهد تمایل مردم به نگهداری از حیات وحش افزایش یافته است.

وی درباره افزایش قاچاق حیات وحش گفت: فقر در جوامع محلی بر این روند دامن می زند، همچنین ناآگاهی از عواقب قاچاق حیات وحش هم دلیل دیگری است، تا زمانی که بازار حیات وحش خلیج‌فارس در تهران فعال است برخورد با قاچاقچیان بسیار دشوار خواهد بود.

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط‌زیست درباره علت دشواری برخورد با قاچاقچیان گفت: عرصه های کشور بسیار وسیع و پهناور است و در تمام این عرصه ها زنده گیری صورت می گیرد، از سوی دیگر زنده گیری به علت افزایش فقر در جوامع محلی را به دنبال دارد، همچنین سرشاخه های قاچاق دستگیر نمی شوند از سوی دیگر بازار خوبی در این زمینه در کشورهای حاشیه خلیج‌فارس وجود دارد و چون آموزش و فرهنگ سازی کافی انجام نشده قطعا کنترل این روند دشوار خواهد بود.

اکبری ادامه داد: افراد محلی برای زنده گیری اجیر می شوند و بر این اساس مافیای خرید و فروش حیات وحش به ویژه در تهران شکل گرفته است و برخورد با آنها به تنهایی از عهده سازمان حفاظت محیط‌زیست برنمی آید.

وی تاکید کرد: برخورد قضایی با مافیای خرید و فروش حیات وحش بسیار دشوار است از سوی دیگر قوانین موجود بازدارنده نیست و به همکاری بیشتر قضات نیاز داریم.

هماهنگی بیشتر دستگاههای ذیربط نقش موثری در کاهش قاچاق حیات وحش دارد

اکبری گفت: اموزش، هماهنگی بیشتر با دستگاههای کوثر مانند فراجا، دستگاه قضا، فتا و مرزبانی، همکاری دستگاه‌های اطلاعاتی برای دستگیری سرشاخه های حیات وحش می تواند نقش موثری در کاهش قاچاق حیات وحش داشته باشد.

وی اظهارداشت:، باید بتوانیم بر اساس معاهدات بین‌المللی از کشورهای حاشیه خلیج‌فارس مطالباتی داشته باشیم که در این زمینه با وزارت خارجه رایزنی کردیم و امیدواریم نتیجه بخش باشد.

معاون سازمان حفاظت محیط زیست گفت: تعداد گونه‌های جانوری در خطر انقراض ۸۶ گونه خشکی زی است و ۱۶۵ گونه خشکی‌زی حمایت و حفاظت شده است.

وی با اشاره به اینکه ایران یکی از ۲۰ کشور غنی دنیا از نظر تنوع زیستی محسوب می‌شود افزود: تاکنون ۸۶۶۰ گونه گیاهی در ایران شناسایی شدند که حدود یک سوم آنها آندمیک (بومی) هستند.

وی افزود: یک و نیم میلیون هکتار تالاب و ۱۳ و نیم میلیون هکتار مناطق شکار ممنوع داریم.

اکبری بیان داشت: دلایل کاهش جمعیت حیات وحش شکار غیرمجاز، تصادفات جاده‌ای، ورود گونه‌های مهاجم، بیماری‌های حیات وحش و قاچاق حیات وحش است. همچنین تغییر کاربری اراضی، جزیره‌ای شدن، چرای بی‌رویه، تغییر اقلیم و سایر اشکال تخریب گیاهی از دیگر دلایل کاهش جمعیت حیات وحش است.

وی بیان داشت: طبق تعریف دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد برداشت، خرید فروش، واردات صادرات، پردازش، نگهداری و به دست آوردن و مصرف کردن گونه‌های گیاهی و جانوری وحشی بر خلاف قوانین ملی و بین المللی است و قاچاق حیات وحش شامل جمع آوری، حمل و نقل، پخش غیرقانونی جانوران و فرآورده‌های آنها است.

جمعیت بالابان به شدت در دنیا کاهش یافته و در حال انقراض است

معاون سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در کشور چهار گونه بومی ارزشمند داریم که بیشترین آمار قاچاق مربوط به آنها است. فلسفه برگزاری این نشست هم همین است که شامل شاهین، بالابان و بحری و هوبره است. بالابان در دنیا وضعیت انقراض آن از یوزپلنگ هم بدتر است و به شدت جمعیت آن در دنیا کاهش یافته و در حال انقراض است.

وی بیان داشت: متأسفانه اعراب علاقه خاصی به این حیوانات دارند و بیشترین قاچاق به کشورهای حاشیه خلیج فارس است و با قیمت‌های بالایی این حیوانات را می‌خرند و برای همین ما با کاهش شدید جمعیت این پرندگان مواجه شده‌ایم.

اکبری ادامه داد: بالابان به لحاظ رفتارشناسی از پدیده‌های شگفت انگیز طبیعت محسوب می‌شود و بالابان زمانی که حمله می‌کند سرعت حرکت آن به بالای ۲۰۰ کیلومتر می‌رسد و غیر ممکن است که اراده کند پرنده دیگری را شکار کند و نتواند و وجود این پرندگان در ایجاد تعادل طبیعت بسیار حائز اهمیت‌ است.

وی با اشاره به اینکه بیشترین قاچاق بالابان در افغانستان، پاکستان و ایران است، گفت: وقتی این پرندگان شکار و زنده‌گیری می‌شوند در اسارت دچار آسیب‌های شدید می‌شود و گاهی متأسفانه قاچاقچیان آنها را در لوله پلیکا نگهداری می‌کنند.

اکبری گفت: قاچاق حیات وحش در جهان چهارمین رتبه در تجارت غیرقانونی را دارد و در ایران بیشترین آمار قاچاق حیات وحش و کشفیات در بوشهر، هرمزگان، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha