نیازها و خسارت‌های بر جا مانده از سیل خراسان جنوبی

بیرجند - ایرنا - سیل کم سابقه اردیبهشت ماه در خراسان جنوبی طبق برآورد اولیه حدود ۲۰ هزار میلیارد ریال خسارت به بار آورده که بیش از ۴۰ درصد آن مربوط به زیرکوه بوده و این شهرستان مرزی برای جبران خسارت‌ها نیازمند توجه ویژه است.

به گزارش ایرنا، بارش‌های بهاری از هفته سوم فروردین امسال اغلب مناطق استان خراسان جنوبی را متاثر کرد و بعد از کم بارشی زمستان و پاییز پارسال باعث خوشحالی مردم به ویژه کشاورزان این دیار کویری شد.

بر اساس گزارش‌های رسمی و رصدهای علمی در کنار تغییر اقلیم، نوع بارندگی در کشور تغییر کرده و بارش‌ها مقطعی و سیل آسا شده است از همین رو بارندگی شدید در بازه زمانی نه چندان زیاد و با توجه به نفوذ ناپذیری خاک که از اثرات خشکسالی است، باعث جاری شدن روان آب و سیلاب می‌شود.

شرایطی که بارها در استان‌های مختلف کشور از جمله خراسان جنوبی شاهد آن بوده‌ایم و به رغم خوشحالی از نزول رحمت الهی اما به دلیل آسیب پذیری برخی زیرساخت‌های شهری و روستایی، جاری شدن سیل خسارت به بار می‌آورد.

اگرچه سیل اخیر خراسان جنوبی خسارات سنگین مالی بر جای گذاشت اما با اطلاع رسانی و تمهیدات به کار گرفته شده توسط مسئولان، خسارت جانی نداشت.

چهارم اردیبهشت امسال اداره کل هواشناسی خراسان جنوبی درباره تقویت توده هوای ناپایدار جوی در این استان به صورت وزش باد شدید و بارش رگباری هشدار سطح نارنجی صادر کرد.

روز بعد سرپرست اداره‌ کل هواشناسی خراسان جنوبی گفت: ناپایداری‌ جوی تا روز جمعه در استان ادامه دارد و با توجه به ماهیت رگباری بارش‌ها وقوع روان آب، آبگرفتگی معابر و سیلابی شدن برخی مسیل‌ها قابل پیش بینی است.

این در حالی بود که با فعالیت سامانه بارشی قبلی در ۲۴ فروردین ماه و صدور هشدار نارنجی، پنج عضو یک خانواده که با خودرو سواری قصد عبور از رودخانه محلی حوالی بخش درح نزدیک روستای مرزی تیغناب سربیشه را داشتند، جان خود را از دست دادند.

اما بارش‌های هفته گذشته به نظر مردم زیرکوه در ۶۰ سال گذشته بی سابقه بوده است و ۶۴ میلیمتر باران در این شهرستان ثبت شد.

فعالیت این سامانه بارشی از عصر سه شنبه چهارم اردیبهشت در خراسان جنوبی آغاز شد و از روز بعد در اغلب مناطق استان شدت گرفت به طوری که شامگاه چهارشنبه شهرستان‌های زیرکوه، بشرویه، سرایان و طبس درگیر سیلاب شدند و در زیرکوه شکسته شدن ۲ بند خاکی را در پی داشت.

گزارش‌های دریافتی حاکی از آن بود که بارش‌های رگباری باعث جاری شدن روان آب در معابر شهری و روستایی شهرستان‌های طبس، بشرویه و زیرکوه شده است. برخی از راه‌ها بسته و جمعیت هلال احمر برای امدادرسانی به مناطق درگیر سیلاب وارد عمل شد.

اما شدت بارندگی و شکسته شدن بندهای خاکی، شهرستان زیرکوه را به وضعیت بحرانی رساند و سبب شد فرماندار از استان درخواست کمک کند.

شامگاه چهارشنبه پنجم اردیبهشت ماه با سرریز شدن یکی از بندهای خاکی قدیمی احتمال شکستن آن قوت گرفت و دستور تخلیه روستای نوده در پایین دست صادر شد؛ اقدام به موقع که از خسارات بیشتر جلوگیری کرد.

۵۶ خانوار روستای نوده با کمک نیروهای امدادی در خوابگاه‌های دانش آموزی شهر آبیز اسکان داده شدند. بند خاکی بامداد پنجشنبه شکسته شد و اینگونه بود که سیلاب با شدت بیشتری شهر حاجی آباد مرکز شهرستان زیرکوه را فرا گرفت.

نیازها و خسارت‌های بر جا مانده از سیل خراسان جنوبی

گسیل امکانات و خدمات امدادی به این شهرستان تا صبح ادامه داشت و اوضاع طوری پیش رفت که مدیرکل مدیریت بحران استانداری با تماس تلفنی فرماندار زیرکوه راهی این شهرستان شد و به طور میدانی کنترل اوضاع را به دست گرفت.

با شکسته شدن ۲ بند خاکی راه‌های دسترسی مسدود شد و تیم‌های امدادی همچنان در حال تخلیه آب از معابر و منازل مسکونی شهرستان زیرکوه با لجن کش‌ها و موتور پمپ‌ها بودند.

تدبیر اسکان اضطراری مردمان ۲ روستای پرجمعیت زیرکوه قبل از شکسته شدن بند خاکی موجب شد که این سیل کم سابقه تلفات جانی نداشته باشد اما آنطور که مسئولان آمار دادند حجم خسارت‌ها بالا است.

با دستور استاندار خراسان جنوبی، جلسه اضطراری ستاد مدیریت بحران استان صبح پنجشنبه در استانداری تشکیل و تمامی امکانات برای امدادرسانی به زیرکوه بسیج شد؛ فیلم‌ها و کلیپ‌های منتشر شده در فضای مجازی تصاویری از همدلی همه دستگاه‌ها و نهادها را در کمک رسانی به مردم شهرستان زیرکوه به نمایش گذاشت.

نیازها و خسارت‌های بر جا مانده از سیل خراسان جنوبی

ارتش و مرزبانی با تجهیزات و ماشین آلات پای کار آمدند. خودروهای توپ کش ارتش که قابلیت عبور از یک و نیم متر آب را دارد، وارد سیلاب شدند و بسیاری از دانش آموزان گرفتار در سیل توانستند به آزمون کنکور برسند.

اگرچه تلاش‌ها برای انتقال تعدادی از دانش آموزان بی نتیجه ماند اما پیگیری‌های جدی استاندار خراسان جنوبی از سازمان سنجش آموزش کشور موجب شد برای داوطلبان بازمانده از کنکور در سیل زیرکوه تصمیم‌گیری جدید و مساعدت لازم انجام شود.

قرارگاه عملیاتی شهید ناصری نیروی زمینی سپاه و بسیج نیز همراه با دیگر یگان‌های امدادی در کنار مردم برای کمک به باز کردن راه‌ها و مردم گرفتار در سیلاب پای کار آمدند.

نیازها و خسارت‌های بر جا مانده از سیل خراسان جنوبی

اما دغدغه‌های بعد از فروکش کردن سیل در زمینه ترمیم راه‌ها، لایروبی رودخانه‌ها، بازگشایی قنوات، بازسازی منازل و اراضی کشاورزی باقی مانده و نیازمند کمک همه دستگاه‌ها و نهادها است.

گروه‌های ارزیاب هم از روز جمعه در مناطق سیل‌زده استان حاضر شدند و میزان خسارت‌ها پس از برآورد اولیه جمع بندی و اعلام شد.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی نهم اردیبهشت در جلسه ستاد مدیریت بحران استان گفت: شرایط اضطراری زیرکوه تا هفته آینده تمدید شد و همه دستگاه‌ها باید حضورشان را تقویت کنند.

علیرضا عباس زاده افزود: بیشترین خسارت‌ها در بخش راه‌ها، کشاورزی و واحدهای مسکونی بوده و از همان روز اول بعد از وقوع سیل امدادرسانی و ارسال ماشین‌آلات به خوبی انجام شد اما استمرار خدمت‌رسانی و رفع مشکلات در این سه بخش عمده مورد تاکید است.

وی سیل زیرکوه را در نیم قرن اخیر بی‌سابقه دانست و گفت: رسانه‌ها باید به بهترین وجه خسارت‌های ناشی از سیل را مستندسازی کنند تا در سازمان مدیریت بحران کشور بتوان اعتبار مناسبی برای جبران خسارت زیرساخت ها اخذ کرد.

نیازها و خسارت‌های بر جا مانده از سیل خراسان جنوبی

جانشین رئیس ستاد بحران استان با تاکید بر اینکه تمرکز امدادرسانی در زیرکوه تا زمان پایداری شرایط باید ادامه داشته باشد افزود: حضور ماشین‌آلات با نیروی انسانی کافی باید به خوبی مدیریت شود تا بتوان راه‌ها را ترمیم و مشکلات اولیه را رفع کرد.

وی همچنین گفت: ضرورت دارد در هر دستگاه اجرایی بخشی برای مدیریت بحران وجود داشته باشد تا در زمان وقوع بحران با هماهنگی بین دستگاه های اجرایی و بسیج امکانات در کوتاه مدت بتوانیم اقدامات لازم را انجام داده و بحران را مهار کنیم.

اما فرماندار زیرکوه گفت: در شروع کار همه دستگاه‌های اجرایی پای کار بودند و برای تامین ماشین‌آلات مورد نیاز اعلام آمادگی کردند که نیاز است این امداد رسانی‌ها تداوم داشته باشد.

محمدرضا غیرتی ادامه داد: ارتش با تجهیزات به کمک مردم آمد و ماشین آلات راهداری هم در شهرستان زیرکوه مستقر هستند.

وی تامین برخی ماشین‌آلات سنگین را از جمله نیازهای موجود ذکر کرد و گفت: با توجه به حجم خسارت‌های وارده به حوزه راه و کشاورزی، بیشترین نیاز تامین تجهیزات برای بازسازی نیز مربوط به همین ۲ حوزه است.

فرماندار زیرکوه به وجود یک بند خاکی خطرساز دیگر در شهرستان اشاره کرد و گفت: انتظار می‌رود برای ترمیم این بند خاکی اقدام فوری انجام شود و در بارندگی بعدی روستاهای پایین دست دچار مشکل نشوند.

وی تاکید کرد: لازم است با اعزام تیم ارزیابی مشترک شرکت آب منطقه ای و اداره کل منابع طبیعی به شهرستان، وضعیت بندهای خاکی بررسی شده و نسبت به مقاوم سازی آنها اقدام شود.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی گفت: به واسطه سیلاب‌های شدید و بارندگی همزمان با آن، خسارت زیادی به بخش‌های مختلف وارد شده که بیشترین خسارت‌ها مربوط به زمین‌های کشاورزی، قنوات، جاده بین مزارع، عمران شهری، دیواره‌های حفاظتی و جاده‌های اصلی و فرعی و روستایی در سطح استان است.

نیازها و خسارت‌های بر جا مانده از سیل خراسان جنوبی

محمدعلی آخوندی افزود: ارزیابی خسارات تا دهم اردیبهشت ماه جمع بندی شده است و همچنان ادامه دارد.

وی گفت: سیلاب و بارندگی‌های اخیر بر اساس بررسی‌های اولیه به بخشی از زیرساخت‌ های استان به ویژه کشاورزی و راه‌ها خسارت زد که مجموع آن ۱۹ هزار و ۵۵۳ میلیارد ریال برآورد شده است.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی با اشاره به اینکه سیل به ۱۰۱ رشته قنات به طول ۳۴ کیلومتر و مبلغ ۹۴۰ میلیارد ریال خسارت زد، عنوان کرد: ۸۴۹ رأس دام سبک نیز در اثر جاری شدن سیل تلف شدند.

وی با بیان اینکه میزان خسارات به هزار و ۶۳۵ ابنیه فنی نظیر پل و آبنما بیش از ۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال است، ادامه داد: این سیل به چهار هزار و ۸۰۰ کیلومتر ایل راه عشایری بالغ بر ۹۰ میلیارد ریال و ۴۸ واحد مسکونی حدود ۱۰۰ میلیارد ریال خسارت زد.

استان خراسان جنوبی به مرکزیت بیرجند ۱۱ شهرستان دارد و از نظر وسعت سومین استان پهناور کشور است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha