سایه خشکسالی بر پهنه ۱۲ شهرستان سیستان و بلوچستان

زاهدان- ایرنا- بارش‌ها در سیستان و بلوچستان در حالی امسال برای دومین سال متوالی بیشتر از نرمال بوده که هنوز ۱۰۰ درصد مساحت ۱۲ شهرستان و ۹۵ درصد مساحت کل این استان درگیر خشکسالی است.

به گزارش ایرنا ۲ سالی می‌شود که آسمان روی خوشش را به زمین خشک سیستان و بلوچستان نشان داده و ابرها یکی پس از دیگری می‌آیند و می‌بارند. حاصل این بارش‌ها اما هنوز خشکی چند ساله زمین این استان را برطرف نکرده است.

 انگار باید سال‌ها این شرایط ادامه داشته باشد تا شاید قدری جبران گذشته شود و زمین تفتیده سیستان و بلوچستان جان دوباره‌ای گیرد.

بر اساس آمارهای سازمان هواشناسی از ابتدای سال زراعی تا کنون بیش‌از ۱۸۴ میلی‌متر باران در سیستان و بلوچستان باریده که نسبت به بلند مدت ۶۷ درصد افزایش یافته اما به گفته مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان این بارش‌ها نتوانسته کم بارشی انباشته و خشکسالی‌های ۲ دهه اخیر منطقه را جبران کند.

مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: با وجود اینکه از ابتدای سال تا کنون ۱۸۴.۲ میلی‌متر بارن در استان باریده اما فقط حدود پنج درصد از مساحت منطقه از خشکسالی خارج شده است.

محسن حیدری افزود: بر اساس آخرین خروجی شاخص ۱۰ ساله خشکسالی SPEI مرکز ملی خشکسالی همچنان ۱۰۰ درصد مساحت ۱۲ شهرستان دلگان، زابل، فنوج، قصرقند، مهرستان، نیکشهر، هامون، هیرمند، زهک، سرباز، کنارک و سیب و سوران درگیر خشکسالی است.

وی ادامه داد: شرایط خشکسالی سیستان و بلوچستان در حالیست که امسال میانگین بارش در اغلب نقاط بیشتر از نرمال بوده و هم سال گذشته این ویژگی حاکم بوده اما مهمترین دلیل تداوم خشکسالی کم بارشی انباشته شده بیش‌از یک دهه در این استان است.

روی خوش آسمان بعد از ۲ دهه خشکسالی در سیستان و بلوچستان

مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان گفت:میزان بارشهای امسال استان در ۱۲ سال اخیر بی‌سابقه بوده و سال قبل آن نیز برای نخستین بار در پنج سال اخیر بارندگی‌های منطقه به بیش از میانگین نرمال رسید.

وی تصریح کرد: برآورد شده که اگر شرایط بارشی سیستان و بلوچستان حدود ۱۵ سال متوالی به ۱۳۰ میلی‌متر برسد کم بارشی انباشته استان جبران می‌شود اما سناریوهای اقلیمی بلند مدت گویای چنین شرایطی نیست بلکه نشان دهنده کاهش میزان نزولات جوی در ایران است.

حیدری ادامه داد: بررسی داده‌های تاریخچه‌ای هواشناسی سیستان و بلوچستان نشان می‌دهد که روند تغییرات سالانه بارش استان در ۳۰ سال منتهی به ۹۷-۹۸ منفی ۲ میلی‌متر بوده یعنی در این سال‌ها میانگین بارش منطقه حدود ۶۰ میلی‌متر کاهش یافته است.

وی افزود: علاوه‌بر همه این موضوعات با دانش کنونی بشر نمی‌توان شرایط بارش یا خشکسالی سیستان و بلوچستان را برای سال‌های آینده به صورت دقیق پیش‌بینی کرد.

بارش‌های مونسون همچنان در جنوب شرق ادامه دارد

معاون فنی و شبکه ایستگاه های هواشناسی سیستان و بلوچستان نیز در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: همانطور که انتظار می‌رفت و در پیش‌بینی‌های فصلی به آن تأکید شد، وقوع بارش‌های مونسون بیشتر از نرمال است که رخ داد و همچنان نیز در استان ادامه دارد.

محمود دیانتی با بیان اینکه تقریبا از ابتدای تابستان تا کنون این بارش‌ها به صورت متناوب در نیمه جنوبی و بخش‌های مرکزی سیستان و بلوچستان ادامه داشته است، افزود: ارتفاع این بارش‌ها در برخی نقاط به بیش‌از ۵۰ میلی‌متر نیز رسید.

وی خاطرنشان کرد: در ۴۸ ساعت گذشته بارش‌های مونسون ۱۸ نقطه سیستان و بلوچستان در پنج شهرستان را فرا گرفت و در برخی نقاط منجر به جریان یافتن رودخانه‌ها و سیلابی شدن معابر شد.

وی ادامه داد: بیشترین بارش‌ها به ترتیب از ایستگاه‌های «هلنچکان» قصرقند با ۴۵، «مچان» سرباز ۴۲، «رئیس آباد» سرباز ۳۶.۵،  «ساربوک» قصرقند ۳۲، «کشیک» ۲۶، شهر نیکشهر ۲۲.۵ و «اسپتکی» سرباز ۲۲ میلی‌متر بارش گزارش شده است.

معاون فنی و شبکه ایستگاه‌های هواشناسی سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: اگرچه وقوع بارش به خودی خود موضوعی مهم در تأمین منابع آب بشمار می‌رود اما بارش‌های رگباری که در بازه زمانی و مکانی کوچک اتفاق می‌افتد به نسبت بارش‌های زمستانه از اثر بخشی کمتری برخوردار است.

وی تصریح کرد: بخشی قابل توجهی از بارش‌های همرفتی بجای نفوذ در سفره‌های آب زیرزمینی و بهره‌برداری‌های کشاورزی بیشتر تبدیل به روان آب شده و از دسترس خارج می‌شود ضمن این که میزان تبخیر بارش‌های این فصل بسیار زیاد است.

دیانتی در باره نقش بارش‌های رگباری در جبران کم بارشی انباشته سیستان و بلوچستان نیز گفت: نمی‌توان انتظار داشت با وقوع بارش‌های رگباری با ویژگی‌هایی که گفته شد وضعیت خشکسالی در استان بهبود یابد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha