' شهرام عبدالملكي ' روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا افزود: صید و صیادي تا حدودي اثر بیشتري بر روی تنوع زیستی در مقایسه با تغییر آب و هوا دارد و این در حالي است كه ماهیگیری یكی از فشارهای بشر است كه به كاهش جهانی تنوع زیستی منجر شده است.
وي با بیان این كه تغییر آب و هوا از طریق جابهجایي زیستگاهها و دگرگوني چرخههاي حیات بر روي تنوع زیستي تاثیر میگذارد اظهار داشت: ارتباط بین تنوع زیستي و تغییر آب و هوا از این جهت است كه تنوع زیستي توسط تغییر آب و هوا تهدید مي شود.
عبدالملكي، تنظیم آب رودخانه هاي جاري به دریاي خزر، صید غیرقانونی، صید بی رویه و شیوه های ماهیگیری ناپایدار، تغییرات سطح دریا، انواع آلودگیها، كاهش فرآیندهای زیستی از جمله رشد ماهیان تجاری مهم، هجوم گونه های بیگانه را به عنوان تهدیدهای عمده تنوع زیستی دریای خزر عنوان كرد.
به گفته استادیار پژوهشي موسسه تحقیقات شیلات ایران گرمایش جهانی به احتمال زیاد با تغییرات گسترده در ویژگیهای اقیانوسشناسی و ویژگیهای بیولوژیكی همراه خواهد بود.
وي افزود: آب و هوا در دریا به طور مستقیم ماهیگیری و صید و صیادي را تحت تاثیر قرار می دهد و تغییرات زیست محیطی تعیین كننده پراكنش، مهاجرت و فراوانی ماهیان است.
وی ادامه داد: اندازه و جهت اثرات خاص آب و هوایی بستگی به اندازه تغییرات آب و هوایی و حساسیت گونه و یا سیستمهای بیولوژیكی به این تغییرات دارد.
عبدالملكي دما را به عنوان عامل مهم كنترل كننده فرآیندهای زیستي از سطح سلول تا سطوح اكولوژیكي عنوان كرد و گفت: میزان سوخت و ساز ماهی ها وابسته به دما است و سرعت شنا كردن و میزان جستجوی غذا هر دو به وسیله شرایط حرارتی تعیین میشود.
استادیار پژوهشي موسسه تحقیقات شیلات ایران ادامه داد: افزایش چند درجه در دمای اتمسفر، نه تنها باعث بالا بردن درجه حرارت اقیانوسها خواهد شد، بلكه باعث تغییرات عمده هیدرولوژیكی بزرگي می شود كه خواص فیزیكی و شیمیایی آب را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
وي درباره علل احتمالی نوسانات سطح آب دریای خزر گفت: تغییرات در هیدرولوژی، برداشت آب از دریای خزر برای مصارف كشاورزی و صنعتی، جنبشهاي تكتونیك، تغییرات آب و هوایی، جلوگیري از تبخیر آب از دریای خزر به دلیل آلودگی نفتی، انحراف آب از خارج از حوضه دریای خزر، اثر گلخانهای و ذوب یخهای قطبی و ارتباطات زیر سطحی بین دریای خزر، دریای سیاه و دریای آرال از مهمترین دلایل نوسانات سطح آب خزر است.
علمی **9014**1544
تاریخ انتشار: ۱ بهمن ۱۳۹۰ - ۱۰:۲۳
تهران - استاديار پژوهشي موسسه تحقيقات شيلات ايران گفت: تغييرات اقليم ، صيد و صيادي و تنوع زيستي درياي خزر را تهديد مي كند.