انباشت زباله در جنگل های شمال ، تلاش آگاهانه برای تخریب محیط زیست ...............................................................
نوشهر ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 10/02/87 داخلی.اجتماعی.زباله.جنگل.
به اعتقاد جمعی از کارشناسان در غرب مازندران ، انباشت زباله در جنگل- های شمال ، نوعی تلاش آگاهانه برای تخریب محیط زیست و تداوم بی توجهی به این مهم، پیامدهای زیانباری دارد.
اکنون حدود 50 واحد دفع زباله به وسعت 300 هکتار در جنگل های شمال وجود دارد که روزانه به طور میانگین بیش از 3 هزار تن زباله در آن دپو و دفن می شود.
با باور این کارشناسان ، انباشت زباله در جنگل های شمال موجب خشک شدن گونه های درختی ، نفور شیرابه ها، فرسایش خاک،آلودگی مخازن آبهای زیر زمینی و نابودی حیات وحش می شود.
به تاکید آنها برای تخریب محیط زیست و عرصه های ملی ، حفظ ذخایر و زنجیره های غذایی و انسانی و استفاده مجدد از زباله در صنایع مختلف ساخت کارخانه کمپوست و اجرای طرح تفکیک زباله از مبداء الزامی است.
ساخت هشت کارخانه کمپوست و بازیافت زباله از جمله مصوبات سفر هیات دولت به استان مازندران است.
انباشت زباله در کنار عواملی مانند چرای بی رویه دام ، تجاوز و تخریب و آتش سوزی هر سال، باعث از بین رفتن و کم شدن سطح جنگل های شمال شده است.
جنگل های شمال 8/1 میلیون هکتار وسعت دارد.
کارشناس محیط زیست از شهرستان چالوس گفت : دفع زباله درجنگل باعث تخریب آن و آلودگی خاک و آب می شود.
" علی کیا " در گفت و گو با ایرنا افزود : برخی مواد نظیر جیوه موجود در زباله، باکتری و آلایندگی زیادی دارد و نفوذ شیرابه در خاک جنگل تبعات دراز مدتی دارد.
وی اظهار داشت : با این که سالها درباره تبعات انباشت زباله هشدارداده می شود ولی روند انباشت آن در جنگل ادامه دارد.
وی خاطرنشان کرد : تفکیک زباله باید از مبداء آغاز می شود و با آموزش و مدیریت پسماند بسیاری از مشکلات موجود برطرف می شود.
به گفته کیا تحقیقات در بخش زباله ضعیف است و طرح مناسبی برای رفع این معضل نداریم.
این کارشناس محیط زیست ادامه داد : در وضع کنونی با اعمال مدیریت خاص و بدون صرف هزینه های می توان تولید زباله را کاهش داد.
به تاکید او نهادهای مربوط باید با تشکیل اتاق فکر برای دفع این بحران در جنگل، برنامه ریزی کنند.
وی با بیان اینکه 80 درصد زباله های استانهای شمالی شامل مواد فسادپذیر است، اضافه کرد : با رونق صنعت و کارخانه کمپوست می توان به خوبی از آن بهره گرفت.
استاد رشته محیط زیست دانشگاه تربیت مدرس به ایرنا گفت : زباله به شیوه های مختلف برای محیط زیست مشکل ایجاد می کند.
" مسلم اکبرنیا " بیان داشت : زباله در بسیاری از کشورها به عنوان منبع تولید است و بسیاری از مواد آن دوباره مورد استفاده و بازیافت می شود.
وی تصریح کرد : چون زباله در کشور ما از مبداء تفکیک نمی شود، بسیاری برای محیط زیست مضر است.
وی بوی بد، نفوذ در شیرابه ها، بروز آتش سوزی و از بین رفتن وحوش را از جمله پیامدهای زیست محیطی انباشت زباله جنگل عنوان کرد.
وی تصریح کرد : به دلیل حضور وحوش در جنگل تاثیر انباشت زباله در این مناطق پیامدهای جبران ناپذیری دارد.
به گفته او اگر زباله به صورت غیر بهداشتی در جنگل دفع شود باعث تلف شدن وحوش اعم از اهلی و غیر اهلی می شود.
این استاد دانشگاه گفت : برنامه ریزی اصولی برای رفع این معضل در جنگل- های شمال وجود ندارد.
وی افزود : تا قبل از ساخت و بهره برداری از کارخانه کمپوست باید طرح جامعی برای رفع بحران زباله و انباشت آن در جنگل اتخاذ شود.
اکبرنیا اظهار داشت : به دلیل اهمیت جنگل های خزری و وجود گونه های ارزشمند درختی و جانوری برای صیانت از این عرصه ها باید برنامه ریزی شود.
" سیدمحسن حسینی " معاون آموزشی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تربیت مدرس به ایرنا گفت : بخشی از مشکل انباشت ناشی از ورود مسافر و گردشگران به مناطق جنگلی است.
وی افزود : در مورد سفر فرهنگ سازی شد ولی درباره لزوم حفظ منابع طبیعی و جلوگیری از انباشت زباله در این عرصه ها کار نشده است.
این استاد دانشگاه ادامه داد : تجزیه برخی مواد موجود در زباله نظیر قوطی کنسرو و پلاستیک، آلومینیوم و شیشه بین یکصد تا یک میلیون سال طول می کشد.
حسینی اضافه کرد : دپوی زباله در مناطق جنگلی مانند جنگل عباس آبادتنکابن یا سروان رشت چهره این مناطق زیبا زشت و زننده و پیامدهای زیست محطیی افزایش داده است.
وی سرانه تولید زباله را در کشور به ازای هر فرد روزانه 600 تا 800 گرم اعلام کرد و گفت : این میزان بیش از استاندارد جهانی است.
معاون آموزشی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تربیت مدرس یادآور شد : در زمینه تفکیک زباله در کشور ضعیف عمل شده و فقط هشت درصد زباله های شهری بازیافت و بقیه نیز به صورت غیر بهداشتی دفع می شود.
حسینی خاطرنشان کرد : 75 درصد جایگاه های انباشت زباله موجود در کشور غیر بهداشتی است و مشکلات زیادی دارد.
وی تصریح کرد : برای تولید هر تن کاغذ 15 درخت قطور باید قطع شود در حالی که با بازیافت زباله از تخریب سطح وسیعی از عرصه های جنگلی جلوگیری می شود.
این استاد منابع طبیعی ادامه داد : همچنین هر تن زباله بین 500 تا 600 لیتر شیرابه خطرناک و 400 متر مکعب گاز گلخانه ای تولید می کند.
وی بر لزوم فرهنگ سازی برای کاهش تولید زباله در کشور تاکید کرد و گفت: در گذشته میزان تولید زباله در روستاها بسیار کم بودولی امروزنقش روستاها در تولید زباله افزایش چشمگیری یافته است.
طبق آمار سرانه تولید زباله به ازای هر نفر در روستاهای کشور 500 گرم است.
حسینی ادامه داد : زباله طلایی است که اگر درست بازیافت شودارزش اقتصادی زیادی برای کشور دارد.
به گفته او اکنون زیباترین اکوسیستم های کشور مملو از زباله بوده زیرا فرهنگ تعامل با طبیعیت در جامعه ضعیف است.
وی آموزش و اطلاع رسانی به مردم و نقش مطبوعات و صدا و سیما و نهادهای آموزشی را درفرهنگ سازی برای کاهش تولید زباله و تفکیک آن از مبداء ضروری دانست.
" بهزاد انگورج " مدیرکل منابع طبیعی غرب مازندران به ایرنا گفت : در مجموع بیش از یکصد هکتار از عرصه های جنگلی منطقه زباله انباشته می شود از اینرو تسریع در ساخت کارخانه بازیافت ضروری است.
وی افزود : انباشت زباله در جنگل نوعی تلاش برای تخریب محیط زیست به شمار می آید.
وی اظهار داشت : در سال بنا به دلایل مختلف از جمله دپوی زباله جنگل های این منطقه یک متر پسروی می کند.
به گفته انگورج تخریب سالانه سطح وسیعی از جنگل خطر انقراض وحوش را در این مناطق شدت بخشیده است.
جنگل های و مراتع غرب مازندران بیش از 600 هزار هکتار وسعت دارد.ک/4 506/7516/621 شماره 102 ساعت 15:24 تمام
تاریخ انتشار: ۱۰ اردیبهشت ۱۳۸۷ - ۰۰:۰۱