تاریخ انتشار: ۱۴ شهریور ۱۳۹۰ - ۰۰:۰۱
به گزارش ایرنا، این روزها بازار خرید و فروش خرما در هرمزگان بیش از هر زمان دیگری رونق دارد و این ماده غذایی در خانواده میوه ها جای می گیرد و هر سه عددش یک واحد میوه قلمداد می شود.
این خوارکی شیرین از حدود هشت هزار سال پیش کاشته شده و مانند زیتون یکی از قدیمی ترین خوراکی های آشنای انسان ها بوده و در برنامه غذایی شان جایگاهی ویژه داشته است. خرما از ارزش غذایی خوبی برخوردار است و باید آن را در هرم مواد غذایی میوه به حساب آورد. خرما به علت داشتن قند زیاد که بخش بیشتر آن قند ساده است، در صورت مصرف زیاد و یا افزایش انرژی مصرفی ممکن است باعث چاقی شود لذا پزشکان مصرف زیاد و بیش از اندازه آن را توصیه نمی کنند. استان هرمزگان یکی از استان های مهم تولید خرما در کشور محسوب می شود و نخلداران و باغداران این استان این روزها مشغول برداشت و عمل آوری محصولات خود هستند.
خرما به عنوان یکی از سوغات هرمزگانی ها به مردم ایران محسوب می شود و با توجه به اینکه بخشی از مردم ساکن در این استان مهاجر ، مسافر و میهمان هستند آن را خریداری کرده و برای اقوام ، خویشان و دوستان خود به سوغات می برند.
خرمای هرمزگان از کیفیت و مرغوبیت خوبی برخوردار است و قیمت آن نیز نسبت به برخی استان ها مناسب و پایین تر است.
رطب ; آل مهتری ; به یکی از سوغات‌های این استان به ویژه شهرستان‌های میناب، بندرعباس و رودان تبدیل شده است و در کنار آن خرمای ; پیارم ; خریدار بیشتری نسبت به سایر نوع خرما دارد.
یکی از مسافران که از استان اصفهان به هرمزگان سفر کرده است در این زمینه به خبرنگار ایرنا می گوید: سالی یک نوبت به این خطه ساحلی سفر می کنم و ضمن بازدید از مکان های تفریحی و گردشگری محصول خرمای این استان را خریداری می کنم. علی رضا محمدی افزود: خرما نقش مهمی در تغذیه و سلامت انسان دارد و به همین دلیل مقدار زیادی از آن را خریداری کرده ام.
یک شهروند یزدی که سالها در بندرعباس سکونت دارد گفت: یزدی ها از خرما هرمزگان به خصوص خرمای پیارم حاجی آباد استقبال می کنند.
علی رضا کارگر روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: در مسیر بندرعباس - سیرجان مکان های مختلف فروش خرما وجود دارد که برخی از آنها مرغوب و برخی نامرغوب است.
وی خواستار نظارت دستگاه و مسوولان مربوطه در خصوص نظارت بر عرضه خرما در این مسیر شد و گفت: با توجه به فرا رسیدن فصل برداشت خرما ، انتظار می رود فروشندگان خرمای تازه را عرضه کنند اما در برخی موارد مشاهده می شود که خرما سال قبل عرضه می شود.
وی اضافه کرد: میهمانان و مسافران این استان نسبت به خرما تازه علاقه زیادی دارند و به همین دلیل تمایل زیادی به خرید این محصول دارند.
با این وجود شهرستان حاجی آباد در استان هرمزگان به عنوان قطب تولید خرما در استان امسال شاهد وزش توفان های شدید بوده است که این امر محصولات باغداران و نخلداران را نابود کرده است.
مصطفی عباس زاده یکی از نخلداران حاجی آبادی می گوید: هر نخل بین 80 تا 100 کیلو گرم محصول دارد و توفان های هفته گذشته موجب شد که اغلب محصولات زودتر از موعد برداشت ریزش داشته باشد و به 10 کیلوگرم کاهش یابد. وی با بیان اینکه تنها درآمد نخلداران منطقه از محل فروش خرما است ، گفت: اغلب محصولات بر اثر توفان گل آلود شده و از بین رفته که قابل برداشت نیست و حتی قابل مصرف دام نیز نمی باشد. این درحالیست که فرماندار حاجی آباد می گوید: بررسی ها و تجربه چند سال گذشته نشان داده که خرمای پیارم این منطقه می تواند به لحاظ سودآوری و ارزش اقتصادی با پسته رفسنجان برابری کند. بهرام پوراشرف افزود: نیاز اندک به نهاده های گرانقیمت، مراقبت آسان و برداشت ساده از جمله مزایای این گونه بومی و مرغوب خرمای منطقه حاجی آباد است. وی ادامه داد: ارزش غذایی قابل توجه این محصول و راهیابی آن به بازارهای جهانی نیز از دیگر مزایایی است که گسترش کشت این محصول را توجیه پذیر کرده است. به گفته نماینده عالی دولت در شهرستان حاجی آباد ،با توجه به قیمت فروش این محصول و هزینه تمام شده آن می توان گفت به لحاظ سودآوری نیز با بسیاری دیگر از محصولات کشاورزی از جمله پسته رفسنجان رقابت می کند. پور اشرف با اشاره به استقبال گسترده از خرمای پیارم در بازار کشورهای مختلف به ویژه اسپانیا و ژاپن اظهار داشت:ارزآوری این محصول را نیز نمی توان در معادله های اقتصادی نادیده گرفت و می توان از آن به عنوان یکی از محورهای توسعه اقتصادی حاجی آباد در آینده معرفی کرد. فرماندار حاجی آباد ، تشویق کشاورزان و باغداران منطقه به جایگزین کردن نخیلات نامرغوب و کم بازده با اینگونه پرطرفدار را از جمله برنامه های راهبردی مدیریت شهرستان دانست.
هرمزگان با عملکرد چهار و نیم تن در هکتار و برداشت 138 هزار تن مقام پنجم تولید و 32هزار هکتار نخلستان رتبه دوم سطح زیر کشت نخلستان‌های کشور را دارد.
برداشت محصول خرما از نخل‌های این استان از اواسط خردادماه تا پایان مهرماه است به طوری‌که برداشت خرما از شهرستان میناب با رقم آل مهتری آغاز و در نهایت در شهرستان حاجی‌آباد با برداشت ارقام پیارم و هلیلی به پایان می‌رسد. بیشترین سطح زیرکشت رقم زودرس آل مهتری و خاصویی از نخلستان‌های میناب، رودان و بندرعباس تعلق دارد. درختان نخل دارای گونه‌ها و ارقام مختلفی هستند که هر نمونه در زمان خاصی از فصل تابستان و حتی اواخر بهار محصولات آنها رسیده می‌شود.
هر چند در هرمزگان انواع نخل وجود دارد اما مشهورترین آنها شامل ارقام خاصویی، مهرداسنگ، خنیزی، گریته، هلیلی، آل مهتری، زاهدی، مضافتی، برمی، دیری، توری و پیارم است. آل مهتری نمونه‌ای از خرماست که محصول آن زودتر از همه ارقام یعنی همزمان با آخرین نفس‌های فصل بهار به بازار عرضه می‌شود.ک/4 669/668