تجار افغان: تجارت خارجی از چابهار ایران برای افغانستان به صرفه است ...................................................................
کابل،خبرگزاری جمهوری اسلامی 27/11/86 خارجی.افغانستان.اقتصادی.بازرگانی.
شماری از بازرگانان افغانستان، تجارت خارجی این کشور از بندر چابهار ایران را مقرون به صرفه تر از بندر کراچی پاکستان می دانند.
به گزارش روز شنبه ایرنا، تسهیلات گمرکی، امنیت راه ها در ایران، فاصله کم چابهار به شهر "زرنج" مرکز ولایت نیمروز در جنوب غرب افغانستان از جمله این مزایا عنوان شده است.
فاصله چابهاربه زرنج 700کیلومتر و کراچی یک هزار و 200کیلومتری افغانستان واقع است.
بر پایه گزارش وزارت دارایی افغانستان، ارزش سالانه واردات و صادرات این کشور به ترتیب پنج میلیارد دلار و 500 میلیون دلار است.
حجم واردات کالا از پاکستان به افغانستان 5/1 میلیارد دلار و از ایران به این کشور 500 میلیون دلار تخمین زده می شود، در ایـن آمار تـجارت قاچاق کـه حدود 500 میلیون دلار برآورد می شود، منظور نشده است.
توسعه زیرساخت ها خصوصا تکمیل جاده 230 کیلومتری دلارام به زرنج، تاسیس گمرک ایـن شهر و گسترش امنیت در محور قندهار بـه کابل، افـغانستان را در موقعیت برتر تجاری با دنیای خارج قرار می دهد.
در ایـن صورت، افغانستان قـادر خواهد بود تا از طریق چابهار به دریای عمان و اقیانوس هند دسترسی پیدا کند و مبادلات بازرگانی خود را در تجارت جهانی افزایش دهد.
تجار افغان بر این باور هستند، در صورت استفاده از چابهار، شبکه وسیعی از حمل ونقل زمینی میان کشورهای منطقه، فراهم خواهد شد.
"خانجان الکوزی"، یکی از تجار افغان می گوید: در حال حاضر علاوه بر اینکه شرایط امنیتی پاکستان مطلوب نیست، اسلام آباد محدودیت هایی را در کراچی وضع کرده است و خطر اموال تجار افغان را تهدید می کند.
وی اضافه کرد: پاکستان در سال 2007میلادی با افزایش حملات انتحاری و حمله ارتش با شبه نظامیان طالبان محلی رو به رو بوده است.
خانجان الکوزی افزود: با افزایش ناآرامی ها و ترور"بی نظیر بوتو"نخست وزیر پیشین، صدور آرد، گندم و روغن و برخی مواد غذایی از پاکستان به افغانستان ممـنوع شد و بـه تجار افغان اجازه واردات کالا از بـندر کراچی داده نمی شود وی افزود: زمان ترخیص اموال در کراچی طولانی است، سهولت های تجاری وبندری در اختیار افغان ها گذاشته نمی شود.
الکوزی گفت: استفاده از چابهار از نظر اقتصادی و امنیتی، مناسب تر از سایر مبادی ورودی است، باید دولت اقداماتی را در استفاده از این بندر فراهم کند.
وی از دولت خواستار رفع مشکل واردات کالا از مرز ایران تا شهر زرنج مرکز ولایت نیمروز و از زرنج تا شهرستان "دلارام" ولایت فراه و معضلات امنیتی در این محور شده است.
به گفته الکوزی، دولت ایران، تسهیلاتی را برای تجار افغان در چابهار نیز در نظر گرفته است.
"حسین امیری" معاون اتاق تجارت بین المللی افغانستان نیز گفت که چابهار یگانه راه مطمئن و نزدیک، برای صادرات و واردات است.
وی افزود: در شش سال اخیر بیشترین واردات کالا از کراچی پاکستان صورت گرفت در حالیکه اسلام آباد، همواره برای تجار افغان مشکل ایجاد کرده است.
امیری استفاده از بندر چابهار که در جنوب شرق ایران قرار دارد را از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه تر از کراچی دانست.
به گفته وی، بخشی از واردات از طریق بندر عباس انجام شده است و طی این مدت ،ایران برای تجار افغان هیچگونه مشکلی را ایجاد نکرده است.
امیری اضافه کرد: ایران علاقه مند به گسترش تجارت افغانستان از طـریق چابهار است و به خودروهای تجار افغان،اجازه رفت و آمد در خاک آن کشور را داده است.
وی تاکید کرد: این در حالیست پاکستان، برای خودروهای باربری تجار افغان اجازه ورود به خاک آن کشور را نمی دهد.
"حمید الله فاروقی" مدیر عامل اتاق تجارت بین المللی افغانستان با اشاره به اعمال محدودیت هایی از سوی پاکستان برای تجار افغان گفت که در حال حاضر فعالیت تجاری بخش خصوصی افغانستان از طریق "شیرخان بندر" و "بندر حیرتان" در شمال کشور، با آسیای میانه انجام می شود.
وی عمده واردات را گندم و سوخت و مواد غذایی ذکر کرد که از قزاقستان، ترکمنستان و ازبکستان به افغانستان حمل می شود.
این مقام افغان بر دستیابی به راه های ارتباطی مطمئن تاکید کرد و گفت: دولت باید زمینه استفاده از بندر چابهار برای صادرات و واردات اقدام کند.
وی تصریح کرد:استفاده از بندر چابهار، زمینه ارتباط تجارت بیشتر ممالک آسیای جنوبی با آسیای میانه را فراهم خواهد کرد و این به نفع افغانستان است.
"جواد عمر"سخنگوی وزارت تجارت و صنایع افغانستان،استفاده از بندر چابهار ایران را از نظر اقتصادی و امنیتی برای صادرات و واردات موثر دانست.
وی افزود: تلاش برای تجارت افغانستان از چابهار در گذشته شروع و در حال حاضر ادامه دارد.
به گفته وی چهار سال قبل، جهت استفاده تجار افغان از چابهار قرار دادی با مقام های ایرانی به امضا رسید که 10 هکتار زمین در نزدیکی بـندر برای تخلیه اموال در اختیار دولت افغانستان، قرار دهد.
این مقام افغان گفت: در چند سال گذشته، چندین بار هیات اقتصادی و تجاری افغانستان از بندر چابهار دیدن کرد و با مقامات ایرانی مذاکره نموده است.
"عبدالجلال جمرانی" رییس عمومی گمرکات وزارت دارایی افغانستان نیز گفت که کار ساخت دفتر گمرک زرنج با کمک مالی ایران، ادامه دارد و در آینده نزدیک به بهره برداری می رسد.
وی با بیان اینکه، کارشناسان ارزیاب در گمرک زرنج مستقر هستند، درآمد سالانه گمرک زرنج را در چهار سال قبل هفت میلیون افغان ذکر کرد که این رقم هم اکنون به یکصد میلیون افغان افزایش یافته است.
54 افغان معادل 10 هزار ریال ایران است.
آساق **332**2281** 1513**1438 شماره 009 ساعت 09:53 تمام