تاریخ انتشار: ۵ شهریور ۱۳۹۰ - ۰۰:۰۱
مجتمع های دامپروری صنعتی نیازمند حمایت اند ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 90/06/05 اقتصاد.'کشاورزی.دامداری شهرکرد- مجتمع های دامپروری صنعتی و نیمه صنعتی در قالب گاوداری ها به لحاظ گستره وسیع برای جذب سرمایه گذاری، ایجاد اشتغال و رونق تولید و بعنوان یکی پتانسیل های اقتصادی، نیازمند حمایت اند.
طبق آمارهای منتشره ، تعداد گاوداری های صنعتی کشور اعم از فعال و نیمه فعال حدود 24 هزار و 659 واحد با ظرفیت 7/2 میلیون راس دام است.
بر اساس این آمار، واحدهای پرورش گاو شیری 15 هزار و 541 واحد با ظرفیت 7 /1 میلیون راس دام بوده و 9 هزار و 118 واحد با ظرفیت پرورش یک میلیون راس، به فعالیت پرواربندی اشتغال دارند.
گفته می شود47 درصد شیر کشور در گاوداری های صنعتی تولید می شود.
اگر چه پرورش گاو شیری و گوشتی در قالب مجتمع های بزرگ وکوچک یک مزیت است ، اما برخی تحولات ناخوشایند اقتصادی وافزایش هزینه های تولید برخی نگرانی ها را متوجه این بخش نموده است.
افزایش هزینه های تولید علوفه در مراحل کاشت،داشت وبرداشت وگرانی خوراک دام، یونجه ، ارایه خدمات و دارو برنگرانی صاحبان واحدهای دامداری صنعتی افزوده است.
صاحب یک واحد گاوداری از مجتمع بزرگ گاوداری لردگان دراین باره گفت: افزایش چشمگیر قیمت خوراک دام و یونجه عملا ادامه فعالیت برای این بخش را دچار مشکل کرده است.
جمشید قاسمی کمبود نقدینگی برای تامین علوفه و ارایه خدمات را یکی از مشکلات اساسی صاحبان مجتمع دامداری دانست وتصریح کرد: با توجه به هزینه بربودن مجتمع های گاوداری باید برای رفع مشکلات مالی این قشرعمدتا بدهکار بانکی، چاره اندیشی شود.
غلامرضا امیری صاحب یک واحد گاوداری نیز گفت: مجتمع های گاوداری یک اقتصاد سالم ، پویا و درعین حال کاری پرهزینه است که از حمایت بخش دولتی چندان بهره مند نیست.
وی گفت: اعطای تسهیلات کم بهره،رفع مشکل نقدینگی واحدها برای تامین بموقع علوفه و ساماندهی خریدتضمینی محصولات ازجمله گوشت وشیر با قیمت مصوب ازجمله انتظارات این بخش است.
مدیرعامل شرکت تعاونی دامداران صنعتی حاج کهوای شهرکرد نیز در این باره از خطر تعطیلی واحدهای دامداری این مجتمع خبرداد وگفت: تولید شیر این مجتمع که یکی از بزرگترین مجتمع های کشور است،حدود50درصد کاهش یافته است.
مهندس مریم ایزدنیا گفت: هر کیلوگرم شیر410 تا 420 تومان زیرقیمت مصوب و با اختلاف خیلی کمتر از قیمت تمام شده از سوی دامدار فروش می شود که این امر فعالان این بخش را متضرر و نگران کرده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی چهار محال و بختیاری نیز گفت : 18مجتمع گاوداری دراین استان فعال است که تنها با نیمی از ظرفیت خود فعالیت می کنند.
صفدر نیازی از توسعه گاوداری های صنعتی و نیمه صنعتی به عنوان یکی از محورهای توسعه بخش کشاورزی استان نام برد و گفت: با افزوده شدن 14 مجتمع گاوداری در حال مطالعه به واحدهای موجود، تولید 270 هزار تن شیر در سال دراستان امکانپذیر است.
معاون امور دام جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری در گفت وگو با خبرنگار ایرنا گفت: این استان از لحاظ تعداد مجتمع های دامداری صنعتی مقام اول کشور را دارد، با این وجود فرایند تولید دراین بخش با چالش های زیادی مواجه شده است.
برزو هیبتیان بروز خشکسالی ها، افزایش قیمت نهاده های دامی، خوارک دام و در نهایت افزایش قیمت تمام شده شیر و گوشت، مجتمع های دامداری صنعتی را دچار خسارت کرده است.
وی گفت: قیمت تمام شده هر کیلوگرم شیر حدود 614تومان است، درحالی قیمت فروش شیر هم اکنون براساس نرخ های مصوب نیست و با قیمت فاحش پایین تر از قیمت تمام شده عرضه می شود.
وی از تولید روزانه 650 تن شیر در استان خبر داد وگفت: حدود550 تن از این میزان روزانه به لحاظ پایین بودن مصرف سرانه لبنیات استان به خارج از استان صادر می شود.
وی خسارات کلان خشکسالی چند سال اخیر به بخش امور دام این استان را یادآور شد و افزود: هم اکنون کاهش تولید علوفه بدنبال کاش بارندگی ومنابع آب چاهها خسارات زیادی به تولیدکنندگان و دامداری های منطقه وارد کرده است.
وی گفت:معاونت اموردام جهاد کشاورزی با این وجود برای توسعه صنعتی دامداری ها و استفاده بهینه از منابع آب وخاک،افزایش تولیدات دامی ولبنی و اشتغال پایدار بطور جدی در بخش توسعه واحدهای صنعتی دامداری ، برنامه ریزی درازمدت کرده است.
معاون امور دام جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری حمایت دولت در قالب اعطای تسهیلات کم بهره ،بخشودگی دیون کشاورزان ،حمایت جدی از پایداری فعالیت مجتمع های دامداری و جبران خسارات خشکسالی کشاورزان را از راهکاری رفع مشکلات حاد فعلی تولیدکنندگان این بخش ذکر کرد.
671 شماره 109 ساعت 17:16 تمام