آب انبارهای تامین آب آشامیدنی چند شهر هرمزگان بدون آب شدند ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 87/10/03 اجتماعی.برکه آب.غرب هرمزگان.خشکسالی بندرعباس - برخی مسوولان گفتند: بیش از 700 آب انبار که در اصطلاح محلی به آنها برکه گفته می شود و تامین کننده آب آشامیدنی مردم شهرستان های غرب استان هرمزگان به خصوص پارسیان و بندرلنگه هستند به دلیل خشکسالی به کلی بدون آب شده اند.
جانشین مدیر شبکه بهداشت و درمان پارسیان که در غربی ترین نقطه هرمزگان واقع شده ابراز داشت: تعداد 500 برکه این شهرستان به دلیل نیامدن باران به کلی خشک شده اند .
عبدالعزیز بهبودی، از این تعداد برکه بعنوان تنها راه تامین کننده آب جمعیت 44هزارنفری این شهرستان نام برد و اظهار داشت: هم اکنون آب آشامیدنی مردم از طریق حفر دو حلقه چاه در روستای پومسان تامین و با استفاده از تانکرهای سیار با قیمت هر متر مکعب بین 50هزار ریال تا 70هزار ریال ( بستگی به فاصله روستا) بوسیله بخش خصوصی عرضه می شود.
وی اضافه کرد: از آنجایی که 500 برکه یا همان آب انبار در سطح شهر و روستاهای پراکنده بودند، مردم به راحتی آب مورد نیاز خود را بدون نیاز به هرگونه دستگاههای رایج تصفیه کننده از طریق آنها تامین می کردند.
به گفته جانشین مدیر شبکه بهداشت و درمان پارسیان، از آب لوله کشی به دلیل غیر بهداشتی بودن تنها برای مصارف خانگی استفاده می شود درحالی که آب آشامیدنی و پخت و پز از تانکرهای سیار آبرسانی خریداری می شود.
در اطلاعات منتشره توسط دستگاههای ذیربط آمده است: هر یک از برکه ها با توجه به زیربنایی که دارند بین 12تا 15هزار متر مکعب آب را ذخیره می کنند در بندرلنگه که با 110هزار نفر پرجمعیت ترین شهرستان غرب هرمزگان محسوب می شود نیزحدود 130برکه خشک شده و آب آشامیدنی مردم از طریق چندین دستگاه آب شیرین کن که دو دستگاه آن اوایل پاییز امسال با حضور وزیر نیرو به بهره برداری رسید تامین می شود.
در شهرستان 68هزارنفری بستک نیز تعداد از مردم ساکن روستاها آب آشامیدنی خود را از برکه ها تامین می کردند که هم اکنون به علت خشک شدن بیش از 50برکه، آب آشامیدنی خود را از راههای مختلف بدست می آورند.
فرماندار بستک گفت: کاهش نزولات جوی در این منطقه به ویژه طی دوسال اخیرموجب خشک شدن برکه ها در این شهرستان و مناطق اطراف آن گردیده است.
مسعود قانعی فرد افزود: افت سفره های زیرزمینی همراه با شورشدن آنها وکاهش منابع سطحی، موجب پایین رفتن شدید آب و در نتیجه خشک شدن قنات ها، چشمه ها و برکه ها که تنها منبع آب شرب صدها روستای محروم و پراکنده غرب هرمزگان محسوب می شود ابعاد نگران کننده ای را بوجود آورده است.
کارشناسان منابع طبیعی هرمزگان نیز در تایید این سخنان ابراز داشتند: افت آب و حتی خشک شدن چشمه ، قنات و برکه موجب وارد آمدن خسارات فراوانی به مراتع و جنگلهای دست کاشت در این خطه شده است.
ساختمان برکه ها که اکثریت آنها از سنگ و ملاط و آجر ساخته شده اند دارای گنبدهایی کوتاه و منحصر به فرد هستند که در گذشته برای ساخت آنها از ملاط ساروج استفاه می شده است.
آب انبارها که در حاشیه روستاها و راهها احداث شده اند با آب باران های زمستانی پر می شوند و مردم در فصل های خشک سال یعنی از اواسط بهار تا اواایل زمستان از آب ذخیره شده در مخزن آنها استفاده می کنند.
وجود برکه ها نشانگر خرد و دانش پیشینیانی است که روش های بهره گیری از مواهب طبیعی را می دانستند و باتوجه به ارزش آب در سرزمین های خشک جنوبی ایران از جمله هرمزگان، کرمان، یزد و بوشهرمی توان از برکه ها بعنوان برآیند شعور نیاکان این اقلیم ها و تبلورتلفیق معماری با ضروری ترین نیازهای روزانه مردم نام برد.
اما طی سالهای گذشته هم زمان با مجهز شدن روستاها به شبکه های لوله کشی آب به بهانه های غیر منطقی تعداد زیادی از این برکه ها بی استفاده و به مرور زمان متروکه شد.
یکی از دانشجویان رشته معماری که پایان نامه خود را به موضوع ساختمان این برکه ها اختصاص داده افزود: در جهانی که معمار اروپایی اش افتخار می کند که در ساختمان پارلمان ولز، سامانه جمع آوری آب باران تعبیه کرده تا با جمع آوری آنها در عمق صدمتری زمین، نیازهای آبیاری محوطه و آب فنی بنا را تامین نماید دراینجا، آب انبارهایی که قدمت بعضی از آنها به حدود 700سال قبل می رسد، فراموش شده است.
سیاوش صمدی اظهارداشت: اگر نبود خشکسالی ده ساله در هرمزگان و دیگر استانهایی همچون کرمان و یزد معلوم نبود برکه ها و یا همان آب انبارها هم اکنون در چه وضعیتی قرار داشتند.
دانشجوی دوره کارشناسی ارشد معماری از مسوولان میراث فرهنگی هرمزگان خواست برای دستیابی به اطلاعات و ماندگاری بیشتر ساختمان آب انبارها به خصوص در شهرستانهای غربی این استان نسبت به صدور شناسنامه برای هریک از ساختمانها اقدام کنند. ک/4 512/667 / 675 شماره 063 ساعت 10:46 تمام
تاریخ انتشار: ۳ دی ۱۳۸۷ - ۰۰:۰۱