دورنمای انتقال مسوولیت امنیتی از نظامیان خارجی به نیروهای افغان ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 90/04/30 سیاسی.خارجی.افغانستان.انتقال مسوولیت امنیتی کابل- انتقال مسوولیت های امنیتی از نظامیان خارجی به نیروهای ارتش و پلیس افغان در میان ناامنی های شدید و افزایش خشونت ها از سوی مخالفان مسلح به ویژه گروه طالبان در هفت منطقه مهم افغانستان صورت می گیرد.
به گزارش ایرنا، توافق روی روند انتقال مسوولیت های امنیتی از سربازان خارجی به نیروهای افغان سال گذشته میلادی در اجلاس لیسبون میان دولت افغانستان و کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) صورت گرفت.
بر مبنای این توافق، نیروهای ارتش و پلیس افغان مسوولیت تامین امنیت کشورشان را به صورت تدریجی تا پایان سال 2014 میلادی از نظامیان خارجی به عهده خواهند گرفت.
درحال حاضر مسوولیت تامین امنیت افغانستان به عهده 150 هزار سرباز از 44 کشور خارجی است که دوسوم این نیروها (یکصد هزار) را سربازان آمریکایی تشکیل می دهند.
مقامات دولت افغانستان با خوش بینی های بیش از حدی روی انتقال مسوولیت های امنیتی به نیروهای بومی تاکید می کنند.
حامد کرزی رییس جمهوری افغانستان چندین بار این روند را برگشت ناپذیر خوانده و بر اجرای موفقیت آمیز آن تاکید کرده است.
براساس توافق لیسبون، خروج نظامیان خارجی از افغانستان با آغاز روند انتقال مسوولیت امنیتی به سربازان افغان نیز شروع می شود.
هفته گذشته 650 سرباز آمریکایی که مسوولیت تامین امنیت استان پروان در نزدیکی کابل را به عهده داشتند، این کشور را ترک کردند.
این گروه بخشی از ده هزار سرباز آمریکایی است که قرار است تا پایان سال جاری میلادی از افغانستان به خانه های خود بازگردند.
براساس تصمیم باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا، 33 هزار نظامی آمریکایی تا پایان سال 2012 میلادی از افغانستان خارج خواهند شد و جای آنان را نیروهای ارتش افغان پر خواهند کرد.
هرچند روند انتقال مسوولیت امنیتی به نیروهای ارتش و پلیس افغان عملا از روز دوشنبه این هفته در امن ترین استان افغانستان (بامیان ) آغاز شد و نیروهای ارتش و پلیس این کشور مسوولیت امنیت را از سربازان زلاند نو تحویل گرفتند، اما به نظر می رسد نیروهای بومی در آغاز کار با مشکلاتی رو به رو شوند.
بامیان که از آن به عنوان خانه صلح افغانستان یاد می شود، درست یک روز پس از انتقال مسوولیت امنیتی به نیروهای افغان، شاهد یک حمله تروریستی بود.
برای مردم بامیان که طی ده سال از حکومت حامد کرزی در فضای صلح زندگی کرده اند، شنیدن صدای انفجار عجیب و در عین حال تکان دهنده نسبت به آینده این منطقه بود.
همچنین در دو روز گذشته روند انتقال مسوولیت امنیتی در شهرهای مهترلام در استان لغمان و لشکرگاه در استان هلمند صورت گرفت که هرکدام با انفجارهای انتحاری از سوی گروه طالبان بدرقه شد.
در وهله نخست، هفت منطقه (سه استان و چهار شهر بزرگ ) از دست سربازان بیگانه به نیروهای افغان واگذار می شود.
به باور کارشناسان امور افغانستان، نیروهای امنیتی این کشور با دست خالی مسوولیت تامین امنیت و جنگ با دشمن تا دندان مسلح را بر عهده می گیرند.
ارتش نیم میلیون نفری افغان که در سال 1992 میلادی با به قدرت رسیدن گروه های مختلف مجاهدین از هم پاشید، انتظار می رفت به کمک جامعه جهانی به ویژه آمریکا دوباره شکل بگیرد و از امکانات بهتر و عصری دفاعی برخوردار شود.
آمریکا با هدف پاک کردن ارتش افغانستان از وجود سلاح و مهمات روسی، دست به تخریب و انهدام این سلاحها زد.
هزاران دستگاه خودرو زرهی، صدها توپخانه و ده ها هواپیمای جنگی ساخت روسیه که در اختیار ارتش افغانستان قرار داشت، توسط آمریکایی ها منهدم شدند.
مقام های آمریکایی به همتاهای افغان خود اطمینان دادند که سلاح و مهمات عصری آمریکایی را در ارتش این کشور جایگزین سلاحهای فرسوده روسی خواهند کرد.
اما تاکنون این وعده اجرایی نشده است و درحال حاضر ارتش افغانستان فاقد نیروی هوایی و دفاع هوایی است.
سلاحهای سنگین با برد دور در ارتش این کشور وجود ندارد و سربازان ارتش فقط با سلاحهای سبک مجهز شده اند که تازه از کاربرد آن هم راضی نیستند.
پاکستان به عنوان یکی از حامیان بزرگ گروه طالبان، عملا توسط این گروه رو در روی دولت افغانستان قرار گرفته است.
به علاوه، از مدت یکماه بدین سو مناطق مرزی در شرق افغانستان هدف حملات توپخانه ای و موشکی از خاک پاکستان قرار می گیرد که به ادعای مقامات افغان، توسط ارتش این کشور صورت می گیرد.
تاکنون حدود یک هزار موشک به روستاهای مرزی در استان های ننگرهار و کنر اصابت کرده که طی آن دست کم یکصد نفر که اغلب آنان زنان و کودکان بودند، کشته شدند.
همچنین صدها خانواده از بیم ادامه حملات موشکی و توپخانه ای ارتش پاکستان، روستاهای خود را ترک کرده و به مناطق دیگر آواره شده اند.
هرچند ارتش افغانستان در برخی موارد پاسخ این حملات را با پرتاب چند فروند موشک به مناطق قبایلی پاکستان داده است، اما رییس جمهوری این کشور بر عدم پاسخ آتش با آتش تاکید می کند.
گفته می شود پاکستان با این اقدام، عملا ارتش افغان را به چالش کشیده است تا معلوم شود که بعد از خروج نظامیان خارجی از افغانستان، این نیروها تا چه حد توان دفاع از مرزهای خود را دارد؟ ازسوی دیگر طالبان به گونه رو در رو با نیروهای افغان در جنگ نیستند، بلکه حملات آنان بیشتر به صورت پارتیزانی (چریکی )، انفجارها و حملات انتحاری است که جلوگیری آن برای نیروهای افغان بسیار دشوار است.
درحالی که دولت افغانستان طرح صلح را به هدف کاهش فشار از سوی مخالفان مسلح در پیش گرفته است، طالبان با اتخاذ شیوه جدید مقابله، اقدام به چیدن مهره های اصلی در دولت کابل کرده است و می خواهد به این صورت بفهماند که به هیچ وجه حاضر به آشتی با دولت دست نشانده خارجی ها نیست.
کشته شدن احمد ولی کرزی برادر رییس جمهوری افغانستان، هدف قرار دادن گلاب منگل استاندار هلمند، انجام حمله انتحاری در چند متری حامد کرزی در مراسم ترحیم برادرش و قتل جان محمد مشاور کرزی و هاشم وطنوال نماینده مجلس نمونه ای از اقدامات طالبان علیه رهبری دولت کابل است.
در چنین شرایطی، ارتش افغان مسوولیت تامین 34 استان را تا اواخر سال 2014 میلادی به دست می گیرد.
با همه مشکلات و چالش های پیش روی دولت و ارتش افغان، خوش بینی هایی وجود دارد که با خروج سربازان بیگانه از این کشور، طرف های درگیر که همه افغان هستند، بالاخره به نوعی با هم کنار می آیند و به جنگ فرسایشی در این کشور که دلیل عمده آن حضور نظامی آمریکا و سایر بیگانگان است، نقطه پایان خواهند گذاشت.
آساق 1392**2281** شماره 044 ساعت 11:59 تمام