تاریخ انتشار: ۲۴ مرداد ۱۳۹۰ - ۰۰:۰۱
اختلافات عمیق اعضای شورای همکاری خلیج فارس سپر دفاعی جزیره بهانه ای برای اشغال بحرین ..................................................
تهران ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 90/05/24 سیاسی.خارجی.امارات.شورای همکاری تهران - شورای همکاری خلیج فارس در اوج اعتراضات مردمی نسبت به رژیم بحرین اعلام کرد ، بر اساس درخواست دولت منامه نیروهای نظامی در قالب سپر دفاعی جزیره به بحرین اعزام می کند .
طرح سپر دفاعی جزیره که باید متشکل از کلیه نیروهای نظامی کشورهای عضو شورای همکاری باشد ، تنها با حضور نظامیان سعودی تشکیل و وارد بحرین شد و این کشور عملا به اشغال عربستان در آورد.
در این میان امارات نیز با اعزام 500 نیروی امنیتی تنها به محافظت از اماکن حساس بحرین مبادرت کرده و خود را از سرکوب خونین شهروندان بحرینی کنار کشید.
کویت در همراهی این طرح اعلام کرده که چند فروند ناو خود را برای محافظت از سواحل بحرین به آبهای این کشور اعزام می کند که در واقع به نوعی از دخالت نظامی در بحرین خودداری کرده بود.
در این میان عمان وضعیت مشابه بحرین داشته و با اعتراضات گسترده مردمی مواجه بود و به این بهانه از اعزام هرگونه نیرو به بحرین خودداری کرد.
دوحه که از ابتدا موضعی ملایمتر از دیگر کشورها به اعتراضات مردمی بحرین داشت، تنها به پشتیبانی از رژیم منامه در بیانیه ای اکتفا نمود.
در واقع ریاض با بهانه قرار دادن بیانیه شورای همکاری خلیج فارس و اعزام هزار نیروی نظامی و تعداد زیادی تانک و زره پوش اقدام به اشغال بحرین و شرکت در سرکوب خونین معترضین بحرینی کرد.
در پی تحولات بحرین دولت منامه در اولین اقدام خبرنگاران خارجی را از این کشور اخراج کرد تا ابعاد جنایات و سرکوب معترضین پنهان باقی بماند.
شبکه الجزیره یکی از شبکه های خبری بود که از ابتدا اعتراضات مردمی در بحرین ، آن را پوشش داده و تصاویر دهشتناکی از سرکوبهای خونین بحرین به جهان مخابره کرد.
این شبکه در آخرین گزارش خود که دو هفته پیش به مدت 50 دقیقه به تصویر کشید ، اعتراضات بحرین از ابتدا و علل آن و همچنین سرکوبهای خونین این کشور را پخش کرد.
به دنبال پخش این فیلم مستند از وقایع خونبار بحرین، دولت منامه بلافاصله واکنش نشان داده و از قطع ارتباط دیپلماتیک با دوحه سخن به میان آورد .
از زمان نمایش فیلم مستند جنایات رژیم منامه از شبکه الجزیره ، جنگ لفظی و مطبوعاتی بین قطر و بحرین شروع شده است .
رژیم منامه در اولین واکنش به پخش فیلم مستند اعتراضات مردمی بحرین ، این اقدام دوحه را واکنش به رای دادگاه بین المللی درباره جزایر مورد مناقشه دو کشور عنوان کرده است.
بحرین و قطر از سالها پیش تاکنون بر سر جزایر الحوار اختلاف مرزی داشتند .
دادگاه بین المللی چندی پیش با واگذاری این جزایر به بحرین و رد ادعای قطر ، به این مناقشه ظاهرا خاتمه داده است.
اکنون رژیم منامه پخش تصاویر اعتراضات مردمی در این کشور در شبکه الجریره را واکنش دوحه به رای دادگاه بین المللی عنوان می کند .
با این وجود دوحه با رد این ادعا، بارها از دولت بحرین خواسته تا به صدای معترضان داخلی توجه کرده و از راه گفت و گو با اعتراض کنندگان مشکلات خود را حل کند .
در این میان انتشار نوار صوتی از شیخ حمد بن حاسم آل ثانی وزیر خارجه قطر که در آن از نیت دولت دوحه برای میزبانی مخالفان بحرینی سخن به میان آمده ، اوضاع بین دو کشور را وخیم تر نیز کرده است .
با پخش این نوار صوتی و همزمانی آن با فیلم مستند کشتار مردم بحرین توسط نظامیان اشغالگر سعودی و ارتش بحرین ، مقامات بحرینی ، دوحه را به توطئه چینی علیه خود متهم کرده اند .
این در حالی است که شیخ حمد بن جاسم وزیر خارجه قطر در این نوار از نقشه دولت منامه در سال 1996 برای ارسال اسلحه به مخالفان قطری به منظور براندازی دولت این کشور نیز خبر داده است.
مقامات بحرینی اکنون اعلام کرده اند که پخش برنامه های مستند از اعتراضات مردمی بحرین توسط شبکه الجزیره، در راستای سخنان وزیر خارجه قطر و به منظور اقدامی تلافی جویانه صورت گرفته است .
از سوی دیگر بحرین که به اشغال نیروهای نظامی سعودی درآمده، دارای اختلافات ارضی گسترده ای با ریاض در مرزهای آبی نیز می باشد که اکنون درباره آنها به اجبار سکوت اختیار کرده است .
ورود نظامیان سعودی به بحرین علاوه بر اشغال این کشور می تواند به طرح ادعای منامه از مالکیت بر برخی جزایر ساحلی و مرزهای آبی با عربستان نیز سرپوش بگذارد و در نهایت ماجرا به زیان ملت بحرین تمام شود.
دولت سعودی و قطر نیز با اختلافات مرزی در مناطق خشکی دست به گریبان هستند و بارها دو کشور تا ورود به جنگ در این ارتباط پیش رفته اند .
عربستان در سال 1970 به منظور جلوگیری از الحاق قطر به کشور در حال تاسیس امارات، بخشی از مرز بین این دو کشور را به اشغال خود درآورد و از آن تاریخ تاکنون از تخلیه این منطقه خودداری می کند.
دولت امارات نیز بارها نسبت به اشغال بخشی از خاک خود توسط ارتش سعودی به ریاض اعتراض کرده ، ولی تاکنون این اعتراضات راه بجایی نبرده اند .
منطقه ای بین مرزهای قطر و امارات که بیش از 40 سال است توسط نظامیان سعودی اشغال شده، اکنون به یکی از مناطق نفت خیر تبدیل گردیده و روزانه دهها هزار بشکه نفت از آن توسط دولت ریاض استخراج و صادر می شود .
از سوی دیگر دولت عمان دیگر عضو شورای همکاری خلیج فارس با کشورهای امارات و عربستان در مناطق مرزی مشکلاتی دارد و داعیه مالکیت بر بخشی از اراضی امارات و عربستان را بارها مطرح کرده است .
عمان حتی شهر مهم العین در امارات را متعلق به خود می داند و بارها خواهان بازپس گیری آن شده است .
در این میان اعتراضات مردمی و کشف شبکه جاسوسی امارات در مسقط پایتخت عمان روابط بین این دو کشور را در ماههای گذشته به شدت تیره کرده بود .
با سفر سلطان قابوس پادشاه عمان به بحرین در ماه گذشته میلادی و ملاقات با سران امارات این اختلافات تاحدودی فروکش کرده است.
امارات در دیدار سلطان قابوس از این کشور قول کمکهای مالی فراوانی را به مسقط داده تا دولت سلطان قابوس بتواند به بخشی از وعده های خود به معترضین این کشور جامه عمل بپوشاند .
با وجود اختلافات گسترده بین اعضای شورای همکاری خلیج فارس، به نظر می رسد که ادعاهای مطرح شده توسط برخی مقامات بحرینی و سعودی درباره درخواست منامه و موافقت شورای همکاری خلیج فارس برای مداخله نظامی در بحرین به منظور حفظ رژیم منامه و سرکوب معترضان ترفندی دیپلماتیک بیش نبوده است .
دولت قطر تاکید کرده که منامه به جای تلاش برای صادر کردن بحران داخلی خود به دیگر کشورهای همسایه، در صدد تامین خواسته های مخالفان برآید تا مشکلات مالی و مشقتی که به مردم این کشور وارد کرده ، بر طرف شود.
دوحه معتقد است که ریشه اعتراضات مردمی در زیر خاکستر اختلافات قومی است که دولت منامه به آن دامن زده و تبعیض گسترده ای علیه گروه زیادی از مردم این کشور به راه انداخته است .
از سوی دیگر قطر اعلام کرده که دولت منامه خبرنگاران و فیلم برداران شبکه الجزیره را از این کشور اخراج کرده و آنان نمی توانسته اند که اخبار و گزارشی تهیه کنند و تمام فیلم مستندی که به زبان انگلیسی از این شبکه منتشر شد ، از منابع داخلی بحرین بدست آمده است .
با انتشار فیلم مستند سرکوب خونین معترضین بحرینی توسط نظامیان اشغالگر سعودی و ارتشیان بحرینی بار دیگر زخم کهنه و اختلافات دیرینه بین کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس سر باز کرده و این کشورها نمی توانند از زیر بار آن شانه خالی کنند.
برخی محافل سیاسی نیز معتقدند که دامن زدن به اختلافات بحرین و قطر ناشی از نفوذ بیش از حد ریاض در بین مقامات بحرینی است که در شرایط کنونی خواهان ایجاد نفاق در بین کشورهایی است که با عربستان دارای اختلافان مرزی و سیاسی گسترده هستند.
در این شرایط مشخص می شو د که طرح سپر دفاعی جزیره تنها برای اشغال بحرین توسط ریاض مطرح شده تا عربستان بتواند نفوذ خود را در این کشور کوچک گسترش دهد و اختلافات خود را حداقل با منامه به صورت یکجانبه حل کند.
ریاض نیز در اوج اختلافات منامه و دوحه ، بار دیگر با ژستی پدرمآبانه اعلام کرده که در آینده نزدیک نشستی سه جانبه برای حل اختلافات بحرین و قطر برگزار خواهد کرد.
در این میان منامه نیز برای فرار از مشکلات داخلی و شکست گفت و گوهای به اصطلاح ملی که با خروج رهبران مخالفان همراه شده و فریب اذهان عمومی، اختلافات با قطر را بیشتر دامن می زند .
خاورم 1651** شماره 149 ساعت 15:38 تمام