به گزارش خبرنگار ایرنا ، آمل به عنوان یكی از شهرهای مركزی مازندران در 180 كیلومتری تهران واقع است و از شمال به محمودآباد ، از شرق به بابل ، از غرب به نور و از جنوب به رشته كوه های البرز و استان تهران محدود میشود.
این شهرستان از دو قسمت كوهستانی و جلگهای تشكیل شده كه كوهستان در بخش جنوبی و جلگه هم در بخش شمالی آن واقع است.
بر اساس نوشته ای تاریخی ، آمل محل زندگی قوم ' آمارد' یا ' آماردان ' بود كه قبل از تاپوریها ' تپوریها ' به سرزمین تپورستان ' طبرستان ' مهاجرت كردند و در همین منطقه كه مستعدتر و معروف تر از سایر نقاط طبرستان بود ، سكونت گزیدند.
گفته می شود نام آمل مخفف ' آمارد ' است كه براثر كثرت بیان به شكل ' آمل ' در آمده است.
شهرستان آمل دارای جاذبه های تاریخی فروانی است كه می توان به امامزاده ابراهیم (ع ) در شهر آمل اشاره كرد. این بنا با پلان مربع شكل و بدنه آجری و گنبد هرمیشكل در قرن نهم هجری در شهر آمل ساخته شده و در ابتدای بلوار طالبآملی قرار دارد.
بر روی در و صندوق چوبین روی مرقد كتیبههای زیبائی به خط رقاع حك شده كه طبق مفاد آنها، مزار متعلق به ابومحمد ابراهیم از فرزندان امام موسی (ع) است.
گنبد ناصرالحق و شمس طبرسی :
این دو بنای تاریخی در مجاورت یكدیگر در حاشیه شمالی شهر آمل در منطقه چاكسر و در جانب غربی بلوار شهید بهشتی آمل قرار دارند و ساختمان آجری آنها متعلق به قرن نهم هجری قمری است.
بنای ناصرالحق آرامگاه فردی با همین نام است كه در سال 304 هجری قمری در این مكان به خاك سپرده شده و گنبد شمس طبرسی هم آرامگاه فردی با همین نام و از فقها و علمای مشهور آملی است.
آتشكده ، از دیگر بناهای مهم و تاریخی شهرستان آمل است كه در مركز شهر آمل واقع شده است.
با وجود شهرت این بنا به آتشكده ، شكل ظاهری آن چندان با كاربرد آن تناسب ندارد. احتمالاً مكان اصلی آن آتشكده بوده كه بعد از اسلام آوردن مردم آمل شكل آن تغییر یافته است.
این بنای عظیم و آجری با پلان مربع شكل و در كنار بلوار شهید بهشتی شهر آمل در منطقه چاكسر واقع شده است.
پل دوازده چشمه هم یكی دیگر از آثار با ارزش تاریخی در شهرآمل است.
این پل در عصر سلطنت شاه عباس صفوی بر روی رود هراز در مركز شهر آمل و در ابتدای خیابان سبزه میدان احداث و در دوران قاجاریه به طور كامل مرمت و بازسازی شد و دو بخش شرقی و غربی شهر را به هم متصل میكند.
این پل به نیت دوازده معصوم (ع) دارای 12 طاق و دهنه است كه هر یك بر پایههای مستطیل شكل استوار شدهاند ، به صورتی كه ارتفاع آخرین نقطه طاق های قوسی شكل در محل تیزی تا سطح رودخانه حدود هفت متر است ، فاصله بین هر پایه با پایه دیگر شش متر بوده كه در ضلع جنوبی و در قسمت مخالف جریان آب دارای سیل برگردان است.
طول این پل تاریخی و دیدنی 120 متر و عرض آن 40/6 متر است. در زمان بازدید این پل میتوان از امكانات موجود در پارك دهكده طلائی شامل شهربازی، دریاچه، امكانات ورزش های فكری، فروشگاه های مختلف و كافیشاپ استفاده كرد.
' شكل شاه ' از دیگر شاهكارهای تاریخی در شهرستان آمل است كه در دل كوه به طرز باشكوهی نقش بسته است.
در 60 كیلومتری جنوب شهر آمل در جانب غربی رود و جاده هراز و تونل بایجان در كنار محور ارتباطی تهران به آمل در زمان ناصرالدینشاه و به دستور وی نقش برجسته سنگی زیبایی بر سینه كوه و مشرف به رود هراز كنده شده كه در مازندران بینظیر است.
در این حجاری، ناصرالدینشاه به همراه چند تن از امرای كشوری و لشكری نشان داده شده است.
در دل ارتفاعات رشته كوه های البرز در شهرستان آمل آبشار زیبای و مرتفع شاهاندشت در مسیر ورودی مسافران در محور هراز چشمك می زند.
آبشارشاهان دشت لاریجان در 65 كیلومتری شهر آمل در جاده هراز و مسیر منتهی به شهر تهران در ارتفاعات مشرف به روستای زیبا و ییلاقی شاهاندشت در جانب جنوبی جاده و رودخانه هراز این آبشار پرآب، دائمی و عظیم باشكوهی وصفناپذیر خودنمائی میكند.
آبشار شاهاندشت با ارتفاع تقریبی 50 متر یكی از بزرگترین آبشارهای مازندران به شمار میرود. جاده فرعی منشعب از جاده هراز تا این آبشار تقریباً 10 دقیقه فاصله دارد و بعد از خاتمه جاده از روستای شاهاندشت 15 دقیقه نیز پیاده روی دارد كه منظره واقعاً دلپذیری در حین پیاده روی مشاهده می شود. البته در كنار آبشار قله شاهاندشت را نیز میتوان در برنامه بازدید جای داد.
' قله دماوند' بام ایران و سمبل مازندران و پیشخوان شهرستان آمل با شهرتی جهانی یكی از منحصر به فردترین جاذبههای طبیعی ایران به شمار میرود كه در 75 كیلومتری جنوب غربی شهر آمل در البرز مركزی و بخش لاریجان قرار دارد.
مسیر دسترسی به بام ایران در كیلومتر 70 آمل به تهران در آبادی پلمون از جاده هراز جدا میشود كه به جاده آبگرم رینه معروف است.
این جاده فرعی بعد از حدود هفت كیلومتر و با شیبی تند و عبور از ارتفاعات با پیچ های متعدد به شهر رینه میرسد و سپس با عبور از شهر رینه به سمت غرب در مسری كه به منطقه اكوتوریستی لار و شهر پلور ختم میشود ادامه یافته و پس از طی حدود 5 كیلومتر بعد از رینه در نزدیكی محل برفچال از جاده رینه به پلور به سمت قله در جهت شمالی یك جاده فرعی و خاكی از جاده آسفالته مذكور جدا شده و با عبور از مسیری زیبا در میان شقایق های سرخ در محلی موسوم به مسجد امام زمان (عج) خاتمه مییابد.
كار صعود كوهنوردان از این مكان آغاز میشود. این محل در ارتفاع 2200 متری قرار دارد و استراحتگاه و پناهگاه بعدی نیز در ارتفاع 4200 متری واقع شده است.
این مسیر در جبهه جنوبی قله واقع است و علاوه بر آن كوهنوردان از جبهههای شمالی، جنوبغربی و غربی نیز به قله صعود میكنند.
شهرستان آمل دارای جاذبه های تاریخی دیگری چون بقعه میرحیدر آملی ، بقعه شمس الرسول ، آثاره راهباستانی هراز ، حمام شاهعباس آبگرم لاریجان است.
از جاذبه طبیعی آمل می توان قلعه ملكبهمن شاهندشت ، آبشار یخی ، چشمه و حوض گرمارود از بلیران تا لاله زاره ، آب های معدنی آب اسك ، آب معدنی لاریجان پارك جنگلی میرزا كوچكخان و ده ها مكانهای دیگر اشاره كرد.
شهرستان آمل دارای صنایع دستی متنوعی است و گردشگران می توانند به عنوان سوغات سفر معرق ، منبت ، سفال ، گلیم ، انواع ترشی ، برنج و زیتون و مرباجات وشیرنجات محلی را خریداری كنند.ك/4
7327/1654
گزارش: مهدی غلامی
تاریخ انتشار: ۲۱ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۱:۵۲
ساري - شهرآمل با سابقه چندين هزار ساله با داشتن صدها جاذبه تاريخي ، گردشگري ، طبيعي و زيارتي يكي از نزديك ترين شهرهاي شمال كشور به پايتخت محسوب مي شود.