ياسوج - 111 سال از ورود سينما توگراف به ايران مي گذرد و استان 700 هزار نفري كهگيلويه و بويراحمد نيز 57 سال است كه سابقه فيلم سازي و سينمايي دارد،با اين وجود هيچ سينمايي در آن فعال نيست، گويا پرده جادويي سينما، خود جادو شده است.

مظفرالدین شاه یكی از شاهان سلسله قاجاریه، این دستگاه جادویی را در 21 شهریور سال 1279 شمسی از فرانسه با خود به ایران آورد و از آن زمان تاكنون این هنر كه به هنر صنعت معروف شده تاریخ پر فراز و نشیبی را پشت سرگذاشته است.

مدیر كل فرهنگ و ارشاد اسلامی كهگیلویه و بویراحمد می گوید: این استان از سال 1337 شمسی فعالیت را در زمینه فیلم سازی و سینمایی آغاز كرده است.

اما حالا بعد از نیم قرن سینمای استان در كجا ایستاده است؟ آیا این هنر صنعت در استان كارنامه قابل قبولی دارد؟ آیا اهالی آن احساس رضایت می كنند؟ و آیا مردم همچنان رغبت به تماشای فیلم های سینمایی دارند؟

هنر سینما در دنیای مدرن، بخشی از شناسنامه ملت ها شده است، همه به داشتن آن افتخار می كنند و هنرپیشه ها كه روزگاری بسیار دور جایگاه چندانی در سلسله مراتب اجتماعی نداشتند امروز، چهره هایشان به عنوان نخبگان فرهنگی در صفحه اول روزنامه ها چاپ می شود.

امرزوه كارگردان های سینما به پیامبران عصر مدرنیته مشهور شده اند و سینما ها نیز لابد به عنوان دیرهای این پیامبران.

اما در استان كهگیلویه و بویراحمد، تنها سینمای دوگنبدان مركز شهرستان نفت خیز گچساران كه سال 1331 تاسیس شد از 17 سال پیش بدلیل بدهی بانكی و كمبود نقدینگی تعطیل و به یك ساختمان متروكه تبدیل شده است .

در شهر یاسوج مركز استان كهگیلویه و بویراحمد خیابانی وجود دارد كه همه آن را به نام خیابان سینما می شناسند اما هیچ نشانی از سالن سینما در آن مشاهده نمی شود و هشت سال است كه شهرداری یاسوج كه مالك تنها سینمای این شهر بود آن را تخریب و زمین خاكی آن را به یك پاركینگ تبدیل كرده است.



در شهر دهدشت مركز شهرستان كهگیلویه كه از دهه هفتاد سالن سینما داشت امروزه سالن سینمای آن به تالار عروسی تبدیل شده است.

و اینك جوانان، اشك ها و لبخندهای دسته جمعی، پچ پچ های در گوشی، عرق های سرد روی پیشانی، به هوا پریدن های هنگام شكست ضد قهرمان، نفس بریدن های هنگام لحظه های تعیین كننده، ترس ها و دلواپسی های پایان داستان در سالن تاریك سینما را فراموش كرده اند.

یكی از جوانان شهرستان گچساران كه خود را دانشجو معرفی كرد گفت: گچساران با داشتن بیش از 16 هزار دانشجوی بومی و غیر بومی در مركز شهرستان یك تالار فرهنگی و یا سینما برای گذراندن اوقات فراغت ندارد.

'شهلا عسگری' افزود: ساختمان سینمای گچساران به یك مخروبه تبدیل شده و علاوه بر حسرت مردم این شهرستان موجب زشت شدن چهره شهر نیز شده است.

وی بیان كرد: از مسوولان استانی و شهرستانی انتظار داریم تكلیف این سینما را هرچه زودتر مشخص كنند.

یكی از مغازه داران اطراف سینمای این شهر نیز اظهار داشت: تا یاد دارم سینما شهر دوگنبدان همیشه مشكل داشته است و قبل از انقلاب این سینما در دست یك یهودی بود كه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به دلایل نامعلوم این مركز فرهنگی به رهن بانك درآمد و تعطیل شد.

این پیرمرد 80 ساله كه از معرفی خود خودداری كرد ،افزود: این سینما تنها سینمایی بود كه تا زمان تعطیلی در استان بروز فیلم در آن اكران می شد.

وی تصریح كرد: باید مسوولان و متولیان فرهنگی استان با همكاری صاحب سینما مشكل بدهی معوقه این مكان فرهنگی را برطرف و آن را فعال كنند .

رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی گچساران در این باره گفت: سینمای گچساران در سال 1331 در شهر دوگنبدان مركز گچساران احداث شده است .

سید'زمان علی پور' افزود: سینمای گچساران در سال 76 به بخش خصوصی واگذار شد كه پیمانكار برای راه اندازی این سینما تسهیلات بانكی به مبلغ 450 میلیون ریال از یكی از بانك های عامل دریافت كرد.

وی تصریح كرد: متاسفانه این پیمانكار با پرداخت نكردن به موقع اقساط تسهیلات دریافتی با مشكل مالی مواجه شد .

رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی گچساران گفت: در حال حاضر سینما گچساران بدلیل بدهی سه میلیارد و 500 میلیون ریالی به بانك تعطیل است .

این در حالی است كه سرمایه گذاران نبود توجیه اقتصادی سینما ، هنرمندان بن بست قانون حق تكثیر ( كپی رایت ) و مردم ورود ماهواره و دسترسی به فیلم در خانه را علت كم نمود كردن و بی كارایی شدن پرده جادویی می دانند.

مدیر كل فرهنگ و ارشاد اسلامی كهگیلویه و بویراحمد گفت: سالن سینمای ارشاد تا پایان خرداد ماه سال جاری در یاسوج افتتاح می شود.

امین كمالوندی افزود: این سینما در مكان سابق سالن آمفی تئاتر مجتمع فرهنگی و هنری استان كهگیلویه و بویراحمد واقع شده است.

به گفته وی، با تغییراتی كه در سالن آمفی تئاتر مجتمع فرهنگی و هنری استان صورت گرفت از خرداد ماه امسال به عنوان یك سالن سینما از آن استفاده می شود.

كمالوندی اظهار داشت: پروژه تبدیل سالن آمفی تئاتر شهر یاسوج به سینما نزدیك به 70 درصد پیشرفت فیزیكی دارد و تا پایان خردادماه سال جاری افتتاح خواهد شد.

وی بیان كرد: این سالن گنجایش 190 نفر را دارد و می تواند بخشی از مشكلات نبود سینما در این شهر را برطرف كند.

كمالوندی عنوان كرد: طبق تفاهمنامه ای كه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با استانداری كهگیلویه و بویراحمد در شهریور ماه سال 90 امضا كرد، قرار شد در طول دو سال، 10 سالن سینمایی در مناطق مختلف كهگیلویه و بویراحمد ساخته شود.

به گفته وی، قرار بود عملیات اجرایی مجتمع های سینمایی این استان تا مرحله سفت كاری بر عهده استانداری استان و عملیات نازك كاری و تجهیز و راه اندازی آنها نیز بر عهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باشد.

كمالوندی اضافه كرد: تاكنون این تفاهمنامه عملیاتی نشده است اما تا 16 ماه آینده برای عمل به این تعهدات فرصت باقی است.

گزارش از سید ولی موسوی نژاد

627/671