شيراز- يادش آشناست ، كوچه باغهايش باصفا، ديوارهاي كوتاه كاه گلي ، درختان تنومند و كهنسال گردو ، جويهاي پرآب با كناره هاي سبز پونه ، در خم و پيچ سي سال ، گرد غربت ، تازيانه بي رحمي ديوارها را شكست .

در شبهای پرهیاهوی انقلاب ، درختان بی پناه ، تنشان زخمی شد ، كسی به یاد غربت باغهای قصردشت نبود، زمینهایش به تاراج شخم و تفكیك رفتند ، در سیاهی شب صدای لودرها خواب را بر سبزه ها حرام كرد ، در كوتاه زمان باغهای محدوده خیابانهای خلار قدیمی (ولی عصر و ستارخان كنونی ) شیراز تبدیل به خاكستان شد.

روزگار دوری نیست ، باغهای محدوده فرهنگ شهر ، جبل دراك بایر و خشكیده شدند و تخم آپارتمانهای بهم چسبیده در آنها كاشته شد.

باغهای قصردشت روزگاری نام شربت خانه داشتند ، شیرینی توتهایش ، زردآلوهای شیرینش ، سیب گلابهای عطرآگین و بی نظیرش ، انگورهای منقای سفید و سیاهش این شهرت را نصیبش كرده بود ، خاكش طلا بود.

كجاست آن باغها ، ردشان را باید در زیر فاضلاب خانه ها ، آپارتمانها و آسفالت سیاه خیابانها بگیری ، انارهای دانه یاقوتی این باغها را باید در قصه های شیرین پدربزرگ جویا شوی.

باغهای قصردشت شیراز نه روزگار دوری ، سه هزار هكتار بود ، در خبرهای رسمی یك دهه پیش ، یك هزار و 200 هكتار و امروز از آنها 950 هكتار مانده است ، اما هنوز طمع طمعكاران نخوابیده است.

مدیركل حفاظت محیط زیست فارس گفت: باغ های قصردشت شیراز جزو سرمایه های ملی ،هویت و میراث طبیعی شهرشیراز به شمار می آیند .

حسینعلی ابراهیمی كارنامی افزود : حفظ فضاهای سبز و باغ های شیراز و به ویژه باغ های قصردشت ضروری است و تخریب و تجاوز به آن جای نگرانی دارد.

وی افزود: توسعه فضای سبز مستلزم صرف هزینه های بسیار سنگین و زمان طولانی است در عین حال به سبب بالا بودن ارزش زمین های محدوده قصردشت ، تعدادی افراد سودجو در موارد متعددی اقدام به آتش زدن عمدی باغ ها و سپس تغییر كاربری زمین های آن وانجام ساخت و ساز می كنند.

مدیركل حفاظت محیط زیست استان فارس گفت : حفظ باغ های قصردشت جدیت و همكاری متولیان ومسوولان را می طلبد.

او ادامه داد: متاسفانه با وجود پیگیری های مكرر دوستداران محیط زیست و اداره های مربوطه به ویژه محیط زیست فارس ، روند تخریب برخی باغ های محدوده قصردشت ادامه دارد .

وی اظهار كرد: صیانت از باغ های قصردشت وسایر فضاهای سبز شهری شیراز ضروری است زیرا فضای سبز خارج از شهردرتصفیه هوای داخل شهر و ایجاد هوای پاك در سطح شهرتاثیر چندانی ندارد .

این مسوول افزود : باید درحفاظت از فضاهای سبز، حساسیت لازم هم درمردم وهم درمسوولان ایجاد شود .

یك عضو شورای اسلامی شهر شیراز گفت: باغهای قصردشت شیراز یكی از میراث كهن این شهر است كه باید برای آیندگان حفظ شود.

مهدی خانی افزود: تخریب باغهای شیراز لطمه جدی به محیط زیست است و به مرور زمان سلامت شهر را به مخاطره می اندازد.

وی اضافه كرد: سودجویانی كه تخریب باغهای شیراز در سر دارند منفعت مقطعی خود را در نظر می گیرند و به آسیب هایی كه به محیط زیست شهر وارد می كنند توجهی ندارند.

وی بیان داشت: ساخت و سازهای غیر مجاز سالهای قبل در این محدوده موجب بالا رفتن ارزش زمینها شده و این مهم زمینه نابودی باغها را فراهم كرده است.

خانی گفت: شهرداری شیراز اقدام به خرید 200 هكتار از باغها كرده و در تلاش است تا با ایجاد فضای سبز شهری آنها را همچنان حفظ كند.

مدیر ستاد آبادگری باغها قصرالدشت شیراز گفت: باغات قصر دشت شیراز باید بر اساس قانون مصوب شورای عالی شهرسازی كشور در حوزه استحفاظی باقی بماند.

مهندس شهزاد رونق زاده افزود: در ازای 986 هكتار باغات قصردشت ، باغهای كم بازده و بایر در منطقه جبل دراك برای تغییر كاربری به مسكونی مشخص شده تا از محل ارزش افزوده آنها باغات قصردشت خریداری شود.

وی ادامه داد: در محدوده باغهای قصردشت جایی كه بعنوان باغ تعریف شده همواره باغ خواهد ماند حتی در صورتیكه صاحبان آن باغ را بایر كنند.

وی اضافه كرد: تخریب و بایر كردن باغ به معنای تغییر كاربری نیست ، درصورتی كه عمد بودن این مساله مشخص شود ، فرد متخلف به قوه قضائی معرفی شده و باغ مصادره می شود.

رونق زاده بیان داشت: تاكنون 170 هكتار از باغهای قصردشت خریداری شده و بخشی از باغها احیا شده است.

بگفته وی ، برای مقابله با خشكسالی در باغها ، 11 حلقه چاه حفر شده و مورد بهره برداری قرار گرفته و هفت حلقه چاه دیگر در حال حفر است و از سال آینده وارد مدار می شود.

وی گفت: برخی از باغهای خریداری شده تبدیل به باغ خانواده شده تا مردم بتوانند از آنها استفاده كنند.

نایب رییس شورای شهر شیراز گفت : باغهای قصردشت با قابلیت پهنه سبز به اماكن فرهنگی و گردشگری تبدیل خواهند شد.

شبیر زارع افزود: نحوه ساخت و ساز اماكن فرهنگی گردشگری در باغهای قصردشت باید به تایید كمسیون ماده پنج برسد.

وی اضافه كرد: حداكثر تراكم ساخت در مجموعه باغهای قصردشت برای كاربریهای فرهنگی پنج درصد خواهد بود. ك/4

680/ 667/681