مشهد-مدير كل تعاون، كار و رفاه اجتماعي خراسان رضوي گفت: كارآموزان نظام جديد آموزشي استاد-شاگردي مشمول قانون كار و بيمه تامين اجتماعي نمي شوند.

محمد سنجری روز یكشنبه در همایش آموزش به شیوه استاد شاگردی نوین افزود:نخستین بار كه اجرای نظام آموزشی استاد-شاگردی در استان مطرح شد در سال 1389 بود كه از آن زمان تا كنون تلاش شده است تا موانع اجرای این نظام برداشته شود.

وی با بیان اینكه ایجاد اشتغال و معضل بیكاری از مسائل مهم كشور محسوب می شود، گفت: تلاش می شود تا با اجرای این نظام نسبت به ایجاد اشتغال و پایداری مشاغل گام برداشته شود.

سنجری اظهارداشت: با ابلاغ دستورالعمل های مربوط به اجرای این نظام آموزشی افرادی كه در قالب این نظام در كنار دست استادكاران اقدام به فراگیری و آموزش می نمایند در مدت آموزش مشمول قوانین كار و قوانین تامین اجتماعی نمی شوند.

وی با بیان اینكه وقتی این افراد مشمول بیمه و قوانین كار نمی شوند بحث حقوق هم پیش نمی آید، گفت: در مدت آموزش این افراد می توان امیدوار بود كه پس از پایان دوره آموزشی این افراد به كارگیری شوند و یا موفق به ایجاد اشتغال برای خود شوند.

مدیر كل تعاون خراسان رضوی با اشاره به اینكه هم اینك 13 هزار نفر ماهیانه شش میلیارد تومان مقرری بیكاری در خراسان رضوی دریافت می كنند، گفت: 90 درصد این افراد به دلیل مشكلات واحدهای تولیدی بیكار شده اند و حدود 60 درصد آنان در گروه سن كار یعنی 25 تا 35 سال هستند و از مدارك تحصیلی سیكل تا فوق لیسانس می باشند.

وی اعلام كرد: در سال گذشته با پرداخت 70 درصد حقوق این افراد از سوی تامین اجتماعی و تنها پرداخت 30 درصد حقوق و دستمزد از سوی كارفرما حدود سه هزار نفر آنان دوباره به سر كار رفتند.

او افزود: از تكالیف افرادی كه مقرری بیمه بیكاری دریافت می كنند، گذراندن دوره های آموزشی و مهارتی در مدت بیكاری است لذا نظام استاد شاگردی می تواند فرصت خوبی برای این امر باشد.

سنجری گفت: البته می توان این دوره آموزشی را اشتغال مجدد برای این افراد لحاظ كرد به این شكل كه 100 درصد حقوق از سوی تامین اجتماعی و محل مقرری بیمه بیكاری پرداخت شود اما در قالب نظام استاد شاگردی فرد دوره آموزشی خود را بگذارند.

وی افزود: این اقدام می تواند انگیزه خوبی برای كارفرمایان واحدهای صنفی كوچك و همچنین دریافت كنندگان بیمه بیكاری باشد.

سنجری اظهارداشت: خوشبختانه دیگر خلاء قانونی برای اجرای نظام استاد-شاگردی وجود ندارد و با دستور العمل های موجود می توان بخوبی نیروهای جوان را در حوزه های مختلف مهارتی آموزش داد و اشتغال آنان را تضمین كرد.نظام استاد شاگردی با همكاری تعاون و تامین اجتماعی در استان اجرا می شود

مدیر كل آموزش فنی و حرفه ای خراسان رضوی نیز در این همایش گفت:نظام استاد شاگردی با همكاری ادارات كل تعاون، كار و رفاه اجتماعی و تامین اجتماعی استان اجرایی می شود.

سید جلال خوابنما افزود: با ابلاغ دستور العمل اجرایی نظام آموزش استاد- شاگردی این نظام آموزشی در استان اجرا می گردد.

وی با اشاره به اینكه این شیوه آموزش مربوط به هزاران سال قبل است، گفت: در گذشته نیز هر كس برای فراگیری یك حرفه به سراغ استادكار همان حوزه می رفت و فوت و فن را از وی فرا می گرفت.

او افزود: با بازگردادن دوباره این شیوه آموزشی تلاش داریم تا تداخل هایی كه در این میان طی سالهای گذشته ایجاد شده است رفع گردد و با اعلام استانداردهای آموزشی به استادكاران در زمینه توسعه آموزشهای نوین در قالب شیوه آموزش استاد شاگردی و در نهایت ثبات و پایداری اشتغال در جامعه كار كنیم.

خوابنما اظهارداشت: اشتغال مولد،استمرار و تثبیت مشاغل موجود و حتی مشاغل سنتی، استفاده صحیح از ظرفیت های موجود جامعه، هدفمندی آموزشها به سمت نیاز بازار و بازیافت ارزشهای مهم گذشته از جمله مزایای اجرای این نظام آموزشی است.

وی گفت: خوشبختانه در راستای پیگیری ها و تلاشهای انجام شده با همكاری وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی و سازمان تامین اجتماعی امروز می توانیم اعلام كنیم این نظام بدون هیچ مشكل از لحاظ قانون كار و تامین اجتماعی قابلیت اجرایی شدن دارد.

وی از كلیه صنوف و اعضای اتحادیه های مشاغل و حرف خواست تا با اجرای این نظام ، تحول لازم را در حوزه آموزش ایجاد كنند.

مدیر كل آموزش فنی و حرفه ای خراسان رضوی گفت: در صورت فعال شدن مطلوب نظام استاد -شاگردی شاهد كمرنگ شدن فعالیت بخش دولتی در حوزه آموزشهای مهارتی می شویم و این امر به طور جد مطلوب جامعه است.

وی افزود: در این حوزه باید همه امور در دست خود مردم باشد و دولت متصدی انجام اموری باشد كه انجام آن برای مردم سخت است.

وی برگزاری این جلسه را نمادی برای شروع اجرای نظام آموزشی استاد- شاگردی در استان دانست.

مدیر كل تامین اجتماعی خراسان رضوی هم در این همایش گفت: فلسفه وجود تامین اجتماعی در سراسر دنیا تضمین آینده افراد و قرار دادن آنان تحت پوشش حمایت های متعدد است.

محمد قوامی با اشاره به مشمول نشدن افراد تحت آموزش در قالب نظام استاد- شاگردی اظهار داشت:خوشبختانه دستورالعمل های لازم برای تسهیل در اجرای این نظام آموزشی ابلاغ شده و در این رابطه مشكلی نیست.

وی گفت: اجرای این نظام شرایطی دارد كه از آن جمله می توان به مدت حداكثر دو سال آموزش، حداقل شرط سنی 15 سال،عدم مشمولیت قانون كار و قانون تامین اجتماعی برای كارآموزان در این راستا اشاره كرد.

قوامی با اشاره به دوبرابر شدن جمعیت تحت پوشش تامین اجتماعی خراسان رضوی طی دو سال گذشته گفت:خوشبختانه تامین اجتماعی استان از این منظر از میانگین كشوری جلوتر است.ك/2

7496/659