خاستگاه دیرین انجیر دنیا ، انجیرستانهایی به بلندای تاریخ ایران دارد كه قدمت 600 ساله انجیرش در مستندات رد پایی دارد.
استهبان انجیرستانهای فراخش را ، در سرافرازی كوههایش ، به سبزی پرورده و با همت مردانش ، تك تك درختانش را ، از رنج تلخ خشكسالی ها بیرون كشیده و این میراث كهن را برای آیندگان به یادگار حفظ كرده است.
انجیرستانهای یكه تاز استهبان ، میوه هایش را به سخاوت بعنوان برترین انجیر به دنیا عرضه می كند ، همین مهم جهانی اش كرد و در سازمان كشاورزی ملل متحد به ثبتش رساند.
مدیر ارزیابی عملكرد سازمان جهاد كشاورزی فارس گفت: باغهای دیم استهبان بخشی از میراث فرهنگی ، معنوی و اقتصادی كشور است.
سید محمد جواد رجایی افزود : باغهای انجیر استهبان به عنوان یك میراثی ملی ثبت شده و این مهم توجه بیشتر مسوولان را می طلبد.
وی ادامه داد: انجیرستانهای ملی استهبان بعنوان گنجینه ارزشمندی از بزرگترین انجیرستانهای دیم دنیا در سازمان كشاورزی ملل متحد فائو نیز به ثبت رسید.
وی اضافه كرد: این انجیرستانها كه میراث كهن باغدارانی صبور و زحمتكش است باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد تا به عنوان میراثی گرانبها به آیندگان معرفی و سپرده شود.
رجایی افزود: اگر چه به دلیل خشكسالی چند سال اخیر در فارس تولید انجیر استهبان با كاهش مواجه شد ، اما همچنان استهبان به عنوان قطب تولید انجیر با كیفیت در كشور شناخته شده است.
به گفته وی ، بیش از 20 هزار تن انجیر ارگانیك (بدون كود و سم) با كیفیت بی نظیر در استهبان تولید می شود كه این شهرستان را به یكی از قطب های مهم صادرات انجیر در دنیا تبدیل كرده است .
وی بیان كرد: بیش از 80 درصد انجیر خشك استهبان به هنگ كنگ، چین، مالزی، سنگاپور، كره جنوبی، ژاپن، فرانسه، آلمان و لیبی صادر می شود.
رییس سازمان جهاد كشاورزی فارس گفت: انجیرستانهای استهبان برای مبارزه با عوارض خشكسالی ها ، توسعه و پایداری نیاز به نگرشی فراملی دارد.
مهندس مهرزاد خرد افزود: انجیرستانهای استهبان در اقتصاد و معیشت مردم این شهرستان اثر گذار است و باید با دیدگاههای كارشناسی به توسعه باغات و رفع مشكلات این محصول نگریسته شود.
وی بیان داشت: انجیر در 14 كشور جهان در وسعت 420 هزار هكتار تولید می شود كه 51 هزار هكتار آن در ایران ، 42 هزار هكتار از این میزان در فارس و 57 درصد از آنها در استهبان است.
بگفته وی ، كیفیت انجیر استهبان در ایران و جهان كم نظیر است ، در سالهای پر باران 20 هزار تن و در سالهای كم باران ششهزار تن انجیر در این منطقه تولید می شود.
خرد اظهار كرد: در این منطقه دو میلیون و 200 اصله درخت انجیر دیم بدون هیچگونه ادوات و امكانات آبیاری و به صورت ارگانیك در عرصه طبیعت غرس و حفظ شده است.
رییس سازمان جهاد كشاورزی فارس گفت: ایجاد صنایع تبدیلی و فرآوری ، تخصیص اعتبارات خشكسالی برای حفظ و توسعه باغات و تخصیص اعتبار برای پژوهش در زمینه های مختلف این محصول می تواند راهگشا باشد.
وی اضافه كرد: ثبت انجیرستانهای استهبان به عنوان میراثی جهانی در فائو توجه بیشتر در زمینه توسعه باغات ، حفظ و نگهداری ، برنامه ریزی برای تولید بیشتر و افزایش سطح فرآوری را می طلبد.
نماینده مردم شهرستانهای استهبان و نی ریز گفت: انجیرستانهای استهبان ، به عنوان یكی از باغشهرهای بزرگ دنیا با 30 هزار هكتار وسعت در نوع خود در جهان بی نظیر است.
مهندس محمد سقایی افزود: این انجیرستانها بعنوان برترین نوع آبخیزداری و بهترین نوع درختكاری برای سالم سازی و حفظ محیط زیست قدرت خود را به تصویر كشیده اند.
وی ادامه داد: بیشتر درختان انجیر منطقه بیش از 100 سال عمر دارند و این مهم نشان از قدمت ، همت و علاقه مردم به كاشت این میوه قرآنی و بهشتی است.
این نماینده مردمی افزود: درآمد و امرار معاش 85 درصد از مردم این شهرستان وابسته به انجیر است ، در حالیكه از سوی مسوولان مورد بی توجهی قرار می گیرد.ك/4
680/ 667
تاریخ انتشار: ۱۸ فروردین ۱۳۹۲ - ۰۹:۲۹
شيراز - استهبان شهر مقدس ، باغهايش جلوگاه ميوه بهشتي ، مردمانش صبور ، باغبانهايي كه نسل در نسل به پاي درختان انجيرش خون دل خورده اند.