به گزارش ایرنا، هیات های مذاكره كننده بلگراد و پریشتینا پس از امضای توافق نامه پیشنهادی اتحادیه اروپا در بروكسل برای عادی سازی روابط در مورد اجرای این توافق نامه، مذاكراتی را برای اجرای توافقات شروع كردند كه به علت اختلاف نظرهای طرفین این مذاكرات بدون نتیجه مانده است.
مقامات بروكسل بر این باورند كه اگر هیات های بلگراد و پریشتینا مذاكرات فنی برای اجرای طرح بروكسل در مورد عادی سازی روابط را بزودی از سر نگیرند، مطمئنا این مذاكرات بایستی در نشست 'ایویتسا داچیچ' و 'هاشم تاچی' نخست وزیران صربستان و كوزوو در 21 ماه می سال جاری میلادی ( 31 اردیبهشت) در بروكسل ادامه یافته و به نتیجه برسد.
پریشتینا خواهان این است كه قبل از اجرای طرح بروكسل برای عادی سازی روابط با بلگراد، صربستان نهادهای خود را در كوزوو تعطیل كند و سپس جامعه حكومت های محلی صرب های شمال كوزوو تشكیل گردد.
تحلیلگران سیاسی در منطقه بالكان معتقدند كه هدف پریشتینا از تعطیل كردن نهادهای صربستان در شمال كوزوو، وارد كردن نهادهای خود در مناطق صرب نشین كوزوو است كه بلگراد تحت هیچ شرایطی اجازه چنین كاری را نخواهد داد.
'میلوراد درتسون' رییس كمیته پارلمان صربستان در امور كوزوو در این راستا در جمع خبرنگاران گفت: پریشتینا تلاش دارد در حالیكه بلگراد و صرب های شمال كوزوو در حال گفت و گو و مذاكره در مورد توافق نامه بروكسل هستند، از این فرصت استفاده كرده و مفاد این توافق نامه را به نفع خود تغییر دهد كه چنین كاری امكان پذیر نیست.
'ماركو جوریچ' رییس تیم مذاكرات فنی با پریشتینا برای اجرای توافق نامه بروكسل نیز در این مورد در جمع خبرنگاران در بلگراد با اشاره به اینكه پریشتینا تلاش دارد این توافق نامه را به گونه ای تعبیر كند و در اجرای آن مانع تراشی نماید، تاكید كرد كه بلگراد اجازه نخواهد داد توافق نامه در جهت زیان منافع صربستان و ملت آن برنامه ریزی شود.
بلگراد كه تلاش دارد موافقت مقامات بروكسل را برای تعیین تاریخ شروع مذاكرات با بلگراد جهت پیوستن صربستان به اتحادیه اروپا جلب كند، در حال مذاكراتی با مسوولین حكومت های محلی صرب های شمال كوزوو و قانع كردن آنها برای همسو شدن با توافق نامه پیشنهادی بروكسل جهت عادی سازی روابط بلگراد و پریشتینا است.
صرب های شمال كوزوو بر این باورند كه توافق نامه بروكسل كه در آن به چگونگی خودمختاری جامعه حكومت های محلی صرب های كوزوو اشاره شده است، آنها را به زیر چتر حكومت پریشتینا می برد.
صرب های شمال كوزوو كه حاكمیت آلبانی را قبول ندارند و كوزوو را بخشی از صربستان می دانند، تحت هیچ شرایطی به تعطیل كردن نهادهای صربستان در كوزوو حاضر نیستند.
هیات های مذاكره كننده بلگراد و پریشتینا پس از شش ماه مذاكرات پی درپی در سطح بالای سیاسی در بروكسل، 30 فروردین ماه در امور خودمختاری جامعه حكومت های محلی شمال كوزوو بر اساس پیش نویس 15ماده ای مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بروكسل توافق نامه ای را امضا كردند.
این توافق نامه تاكنون به طور رسمی از سوی طرفین نهایی نشده است.
بر اساس طرح پیشنهادی ˈكاترین اشتونˈ مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا كه از سوی ˈایویتسا داچیچˈ و ˈهاشم تاچیˈ نخست وزیران صربستان و كوزوو در تاریخ 30 فروردین ماه امسال در بروكسل امضا شد، پلیس در شمال كوزوو فقط از صرب تباران خواهد بود و نیروهای امنیتی كوزوو نمی توانند بدون تایید ناتو و موافقت جامعه حكومت های محلی صرب ها در شمال كوزوو حضور یابند.
همچنین در این توافقنامه از جمله برای خودمختاری جامعه حكومت های محلی صرب های كوزوو پیشنهاد شده كه این جامعه از اختیارات اجرایی و قانونگذاری به ویژه در زمینه امور پلیسی در قسمت شمالی كوزوو برخوردار باشند.
صربستان انتظار دارد در نشست سران اتحادیه اروپا كه در اواخر ماه ژوئن سال جاری میلادی در بروكسل برگزار خواهد شد، تاریخ شروع مذاكرات بروكسل با بلگراد برای پیوستن به این اتحادیه اعلام شود.
پارلمان كوزوو در فوریه سال 2008 بطور یكجانبه استقلال این منطقه از صربستان را اعلام كرد.
بلگراد با ادعای این كه كوزوو استان جنوبی صربستان است، استقلال آن را قبول ندارد و خواهان باطل كردن سند استقلال از راه های دیپلماتیك است.
كوزوو از ژوئن سال 1999تحت قیمومیت هیات غیرنظامی سازمان ملل متحد قرار داشته و نیروهای پیمان آتلانتیك شمالی تحت عنوان 'كی فور' نیز مسوولیت تأمین امنیت آن را بر عهده دارند.
مذاكرات پیشبرد حل و فصل مساله كوزوو از اكتبر سال 2012 پس از مدتی توقف، در سطح بالای سیاسی بین نخست وزیران صربستان و كوزوو با وساطت كاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ادامه یافت و تاكنون این مذاكرات در 10 دور در بروكسل برگزار شده است.
اروپام**2061**1337
تاریخ انتشار: ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۴:۳۳
بلگراد- فشارهاي ديپلماتيك از سوي بروكسل و واشنگتن بر پريشتينا جهت توافق با بلگراد در مورد اجراي توافق نامه عادي سازي روابط در روزهاي اخير افزايش يافته است.