تحلیل العربیه در مورد طرح بایدن برای تجزیه عراق به مناطق خودمختار ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 87/06/05 سیاسی.خارجی .عراق تهران - نزدیک به دو سال است که روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز از توجه دولت بوش به طرح تقسیم عراق به سه منطقه خودمختار شیعه نشین در جنوب، سنی نشین در مرکز، کردنشین در شمال و سپردن امور دفاعی، خارجی و توزیع منابع به دولت بغداد پرده برداشته است .
به گزارش گروه اخبار صوتی و تصویری ایرنا، پایگاه اینترنتی العربیه روز سه شنبه در گزارشی افزود: این طرح از سوی سناتور دمکرات جو بایدن که اکنون در دو قدمی تبدیل شدن به مرد شماره 2 آمریکا قرار گرفته، ارائه شده است و می تواند با رسیدن بایدن به این منصب عملی شود.
العربیه تصریح کرد: سوالاتی در اینجا مطرح می شود، از جمله آن که آیا طرح بایدن برای تقسیم عراق به سه منطقه فدرال محور راهبرد آینده آمریکا در عراق خواهد بود؟ امکان موفقیت این طرح در سایه موقعیت جدید بایدن، مخالفت شیعیان، اهل سنت و کردهای عراق چقدر خواهد بود؟ آیا این مواضع با وجود تاکید نیویورک تایمز مبنی بر اینکه طرح بایدن از سوی اعضای دائم شورای امنیت، دولت بوش وکارشناسان امور خاورمیانه مورد استقبال خوبی قرار گرفته ، اهمیتی دارد؟ در هر صورت این طرح در مجلس سنای آمریکا مورد تایید اکثریت نمایندگان قرار گرفته و تنها اجرای آن به تاخیر افتاده است .
به نوشته العربیه،جلب حمایت بین المللی برای اجرای طرح از سوی بایدن دشوار نخواهد بود هر چند برخی قدرتهای بزرگ ممکن است، به علت آن که طرح می تواند، زمینه ساز کشتارهای جدیدی در عراق باشد، به آن اعتراض نمایند، اما مگر در حال حاضر، مرکز و جنوب عراق چیز دیگری جز قتل و کشتار را شاهد است .
حمایت منطقه ای و عربی از این طرح هنوز در پرده ابهام است. موضع ایران، ترکیه و سوریه نیز مخالفت است، با این حال، موضع آمریکا در تسهیل روند صلح سوریه با اسرائیل می تواند، موضع دمشق را دستخوش تغییر کند.
در مورد ترکیه نیز گرفتن امتیازهای اقتصادی و ضمانت هایی در مورد کردهای شمال عراق تعیین کننده است .
پیش از این نیز این دو کشور به اشغال عراق معترض بودند، بدون اینکه موضع مشخصی در این باره اتخاذ کنند اما پس از مدتی در این زمینه کمکهایی نیز ارائه نمودند.
در گزارش العربیه همچنین آمده است: البته، اکنون زمان به نفع بایدن نیست زیرا ایده او که ادعا می کند، تنها راه برون رفت از بحران عراق است، دو سال پیش طراحی شده که کشتار به مراتب بیش از اکنون بود. اینک عراقی ها به گفته ناظران در حال حرکت به سوی سازش ملی و زندگی قانونمند هستند .
سوال مهم دیگری که نیازمند پاسخ است، این که، تکلیف شهرهایی چون بغداد، کرکوک و موصل که دارای تنوع قومیتی هستند، چه می شود و آیا این شهرها می توانند در داخل مناطق خودمختار قرار گیرند؟ العربیه افزود: برخی سیاستمداران خوش بین این امر را ممکن دانسته و عقیده دارند بغداد به عنوان پایتخت متعلق به همه عراقی ها و مقر این حکومت فدرال خواهد بود، کردها و اهل سنت نیز می توانند موصل وکرکوک را به منطقه سنی نشین و کردنشین ضمیمه نمایند. این امر مانع وقوع جنگ داخلی پیش بینی شده ناشی از تداوم ناکامی در مورد حل بحران کرکوک خواهد شد.
آنها همچنین معتقدند، این مسئله ضامن باقی ماندن موصل در خاک عراق خواهد بود، در شرایطی که ترکیه تلویحا خواستار انضمام آن به خاک خود است .
صویر1049** 1549** شماره 100 ساعت 12:21 تمام