بندرعباس - درحالیكه شهرهای دیگركشور در شرایط برف و سرما قرار گرفته استان هرمزگان وبویژه شهر بندرعباس با آب وهوای بهاری در نوروز امسال پذیرای پرشمار مسافران و گردشگران است.

بندرعباس از دیرباز مورد توجه گردشگران ایرانی و خارجی در طول سال بویژه نوروز بوده و یكی از مهم ترین مراكز استراتژیك و تجاری ایران در جوار خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان بوده است.

شهر بندرعباس ازهر چهار حمل و نقل هوایی، دریایی ، راه آهن و مسیر جاده ای برخوردار بوده و مسافران ازهرمسیر خود را به این اینجا می رسانند تا از هوای طبیعی آن برخوردار شوند.

هم اكنون شمار زیادی از مسافران از یك هفته پیش دراین شهر سكنی گزیده و مشغول گردش از بخش های طبیعی و تاریخی آن هستند و بخشی زیادی هم از طریق بندر شهید حقانی بوسیله شناورهای مسافری مدرن به جزیره قشم عزیمت می كنند.

مسوولان این شهر همه امكانات از جمله بوستان ها، مدارس، هتل ومهمانپذیرها جهت اسكان، مراكز درمانی و امدادی و پلیس بصورت شبانه روزی، حمل و نقل درون شهری برای رفاه حال مسافران تدارك دیده شده است.

پیش بینی شده امسال هفت میلیون نفر سفر ازبندرعباس به جزایر بویژه قشم وهمچنین بندرلنگه ، چارك وآفتاب به كیش بوسیله شناورهای مسافری صورت گیرد كه نسبت به مدت مسابه سال قبل به دو برابر می رسد.

بندرعباس علاوه بر ساحل طولانی و باز برای گردش وتفریح بطول 20كیلومتر در شهر بندرعباس ، دارای مكانهای تفریحی طبیعی مثل كوه گنو، هماگ، نیان و شمیل، چشمه آب گرم گنو وكشاورزی ، مراكز خرید ، مكانهای مذهبی شامل اما زادگان سید مظفر، شاه محمد تقی و سید كامل از نوادگان امام موسی كاظم (ع) جاذبه های تاریخی مانند حمام تاریخی گله داری،مسجد گله داری، عمارت كلاه فرنگی، گنبد سرخ، معبد هندوها و حمام گپ می باشد.

قدمت حمام گله داری به دوره قاجار می رسد و سال 1320 هجری به همت حاج احمد گله داری مرمت شده در محله اوزی ها و پشت هتل امین قراردارد و

مصالح بكار رفته در این بنا بیشتر سنگ های دریایی اسفنجی،ساروج محلی و گچ دستكوب بوده و كف حمام سنگ فرش است این حمام شامل قسمت های مختلفی مانند بینه، سربینه، گرم خانه و خزینه می باشد و پنج گنبد كوچك و بزرگ دارد.

مسجد گله داری در خیابان امام خمینی و كوی اوزی ها قرار دارد كه دارای صحن ، شبستان بزرگ با 63 ستون مزین به گچ بری ، مناره و محرابی بسیار زیبا است.

عمارت كلاه فرنگی در سال 1623 میلادی برابر با 1033 قمری در دوره صفویه و هنگام حضور هلندی ها در بندرعباس ،دركناراسكله قدیم (شهید حقانی كنونی) ساخته شده و شامل دو طبقه و حیاط وسیعی درشمال و مغرب با انبارهای متعدد بوده است.

برفراز طبقه دوم، ساختمان هشت گوشی از چوب ساخته بودند كه وسط آن گنبدی مخروطی شكل شبیه به كلاهی قرار داشته كه در آن روزگار، مردم اروپا یا فرنگی ها برسر می گذاشتند.

گنبد سرخ بنایی مربع شكل دارای چهار درگاه در چهارطرف ودیوارهایی به طول تقریبی چهار متر است كه در 60 كیلومتری شمال شرقی بندرعباس و در روستایی به نام گنبدسرخ قرار دارد و متعلق به سده میانی دوره اسلامی است.

معبد هندوها یا بت گوری ( بت گوران ) ، واقع درخیابان امام خمینی بندرعباس درسال 1310 هجری قمری ازمحل جمع آوری هدایای هندوها و توسط تجار هندی ساخته شده است.

این بنا حدود 100 متر مساحت دارد و شامل یك اتاق چهار گوش میانی با محرابی از جنس چوب در قسمت شمالی ، سه اتاق در ضلع شمالی ،یك اتاق و راه پله ای منتهی به گنبد درضلع غربی و دو اتاق درضلع جنوبی است كه در اتاق بزرگتر عود و عطر های مشابهی را می سوزانده اند.

گنبد زیبای معبد كه بر روی تالار اصلی قرار گرفته و مقرنس های پیرامونی آن به همراه 72 برجك به اضافه نقوش گل نیلوفر نه تنها درسواحل جنوبی بلكه درتمام ایران نمونه منحصربه فرد سبك معماری هندی را نمایش می دهد.

مجموعه بركه های باران شامل شش بركه یا آب انبار مربوط به دوران صفویه است كه درگذشته ازمنابع ذخیره آب شیرین بندرعباس بوده و هر بركه دارای چهار دهانه اصلی برای برداشت آب داشته است.

این بركه ها درفضای مشجر وسیعی درخیابان 22 بهمن بندرعباس قرار دارند و دارای گنبدهای موزون زیبا و منحصر به فردی هستند كه توسط میراث فرهنگی هرمزگان مرمت شده و با تغییر كاربری به صورت آمفی تئاتر و موزه آب استفاده می شوند.

حمام گپ بزرگترین حمام بندرعباس متعلق به دوره قاجاریه است كه تا پایان دهه پنجاه استفاده می شد و دارای دو قسمت زنانه و مردانه بوده است.

مصالح بكار رفته در آن سنگ ، آجر با ملات ساروج ، گچ و در دهه اخیر سیمان بوده است كه این حمام در دوره پهلوی دوم با راه اندازی لوله كشی شهری در بندرعباس به تاسیسات لوله كشی مجهز می شود و همچنین دوش داشته است.

عباس نوروزی معاون میراث فرهنگی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان در خصوص تاریخ بندرعباس می گوید: تاریخ نگاران و باستان شناسان معتقدند این منطقه در دوران هخامنشی یكی از بنادر مهم خلیج فارس بوده و داریوش بزرگ برای كنترل امپراتوری خود كه تا كناره دریای سرخ امتداد داشته است از بنادر این منطقه استفاده می كرده است همچنین این منطقه در دوره اشكانی و ساسانی نیز اهمیت خاص تجاری و امنیتی داشته است.

یك فعال گردشگری نیز در خصوص جاذبه های گردشگری شهرستان بندرعباس می گوید: رودخانه نمكی در ورودی منطقه گنو و بعد از بازرسی گلوگاه می توان آنرا مشاهده كرد كه در رنگ های بسیار زیبا و ابعاد مختلف تشكیل بلورهای قشنگی داده اند.

وی اضافه كرد: گندم زارها، بام و استخر فین یكی از جاذبه های تماشایی این شهرستان است كه بام آن دارای منظره ای بسیار زیبا و مكانی مناسب برای اقامت است.

شیرخانی اظهار داشت: منطقه سیاهو نیز طبیعت بسیار زیبایی دارد كه به واسطه تولید مركبات مشهور است و نزدیكی اش با منطقه هماگ باعث خاص بودن این منطقه شده است.

وی خاطر نشان می كند: از دیگر جاذبه های شهرستان بندرعباس می توان به روستای بنگلایان ، منطقه هماگ و گنبد نمكی خرسین اشاره كرد.

این فعال گردشگری یادآور شد: در شرق شهر بندرعباس منطقه كوچكی از جنگل های حرا وجود دارد كه دسترسی خوب و سریعی در همه روزهای سال نیز دارد ولی برای رفتن به آنجا باید بلد بومی داشت.

شیرخانی اشاره می كند: جزیره لارك منطقه دیگری برای گردشگری با جاذبه غواصی است كه برای این مقصود گروه هایی هستند كه هر روز تورهای غواصی برگزار می كنند و می توان اطلاعات انها را با مراجعه به اسكله شهید حقانی بندرعباس یا دریابانی نیروی انتظامی بدست آورد.

این فعال گردشگری منطقه شمیل را به لحاظ كشاورزی بسیار غنی دانست كه می توان برای لذت بردن از زندگی در كنار مزرعه گوجه فرنگی، بادمجان و صیفی جات و از آب و هوای بسیار مطبوع انجا بهره برد و همچنین صیفی ها حشره های خاص خود را دارند كه سفره ی بزرگی برای پرندگان محسوب می شوند و انوان گونه های پرنده مانند سبز قبا، مرغ مگس خوار، شهد خوار از این سفره استفاده می كنند.

وی می افزاید: كشاورزان، مترسك های جالب و مختلفی را برای دور كردن پرندگان و جوندگان استفاده می كنند به عنوان مثال گوجه آفتی دارد كه برای مبارزه با آن شب ها در تشت آب شمع روشن می كنند و بسیاری از پروانه ها درون آن افتاده و از بین می روند.

وی اضافه می كند:فرهنگ بهره گیری از مترسك ها در كشاورزی متفاوت است كه این موضوع برای فرهنگ شناسان بسیار اهمیت دارد و از آن اطلاعات مختلفی به دست می آورند.

یكی از راهنماهای گردشگری نیز در این خصوص می گوید: تماشای نزدیك تورهای ایستاده صیادی یا مُشتا در بندرعباس كه انواع ماهی های درون آنها صید می شود برای مردم بسیار جذاب خواهد بود.

محمد احمدی زاده اشاره می كند: مردم می توانند از زیبایی سواحل ماسه ای شهر بندرعباس در ضلع های شرقی و غربی این شهر استفاده ببرند.

كارشناس گردشگری دیگر نیز در خصوص جاذبه های گردشگری شهرستان بندرعباس می گوید: بیشترین جاذبه های بندرعباس در بخش طبیعت گردی همچون، كوه و آبگرم گنو، نیان است كه باغ های صیفی ، كشاورزی و باغاتش برای این امر مناسب است.

فرزانه زاهدی افزود:كوه گنو محیطی مناسب برای طبیعت گردی است و امكان پرواز با پاراگلایدر نیز وجود دارد و افراد علاقه مند به محیط زیست می توانند برخی گونه های گیاهی و حیوانی نادر را در این منطقه مشاهده كنند همچنین چند آلاچیق توسط میراث فرهنگی برای استفاده گردشگران احداث شده است.

وی خاطر نشان می كند: كوه های و آبشار نیان نیز جالب و جذاب است ولی به واسطه كمتر شناخته شده بودنش بیشتر افراد از وجود آن اطلاع ندارند.

این كارشناس گردشگری زمین و خاك های نزدیك روستای چاه فعله در شرق بندرعباس را برای ایجاد پیست شترسواری و مسابقات اتومبیل رانی دارد بسیار مناسب دانست.

6048/1756