پكن - ایرنا - نمایندگان نهادهای غیردولتی و مطالعاتی كشورهای عضو كنفرانس تعامل و اعتمادسازی آسیا موسوم به «سیكا» در پكن به دنبال یافتن راهكارها و دیدگاه های مشتركی هستند كه در نتیجه آن قاره كهن، امن تر، پویاتر و راهبردهای اعتمادسازی در آن نهادینه تر شود.

نشست سالانه سازمان و نهادهای غیردولتی عضو كنفرانس تعامل و اعتمادسازی آسیا روز دوشنبه - امروز - در پكن در حالی آغاز شد كه مفاهیم تعامل و تدابیر اعتمادسازی در آسیا كه بیشتر با مفاهیم امنیتی گره خورده است، بیشترین حجم گفت و گوهای نهادهای مطالعاتی را تشكیل می دهد و كارشناسان حوزه سیاست و امنیت كشورهای عضو تلاش دارند دیدگاه های خود را در خصوص این مفاهیم به یكدیگر نزدیك تر كند.

شماری از مسوولان بلندپایه چین نیز در این نشست شركت كردند تا پیوند نهادهای مطالعاتی با سیاست را به منصه ظهور برسانند.

قاره آسیا البته به عنوان یك قاره فعال كه هم برای خود و هم برای جهان نقش مهمی دارد، باید در صلح باشد. در چنین شرایطی سیكا می كوشد تا مفاهیم امنیتی را برجسته كرده و در این راستا در مسیر صلح و ثبات ایفای نقش كند.

از آنجا كه قاره كهن پویاترین نقطه جهان است، موفقیت در قاره آسیا به موفقیت دنیا گره خورده است و در این راستا به نظر می رسد كه «سیكا» مسوولیت های مهمی دارد كه یكی از مهمترین این مسوولیت ها ایجاد یك ساختار امنیتی جدید در قاره كهن است تا ضمن آنكه پویایی این قاره حفظ شده،‌ در برقراری صلح در منطقه نیز موفق باشد.

از اهداف این نشست غیردولتی همچنین آن است كه یك مسیر مناسب برای همكاری های كشورهای مختلف این قاره و دیگر كشورهای جهان باز كند. از آنجا كه كشورهای مختلف از لحاظ اندازه و قدرت با نظام های اجتماعی مختلف در این قاره هستند، این مسیر قطعا یك مسیر امنیتی تازه ای خواهد بود.

در حقیقت هدف نشست نهادهای غیردولتی و مطالعاتی سیكا آن است كه كشورهای قاره كهن به این باور برسند كه اگر نتوانند در حراست از امنیت خود موفقیت داشته باشند، غرق خواهند شد، اما اگر بتوانند مسیرهای موفقیت را در جاده امنیت طی كنند، پیروزی آنها موفقیت دنیا و بشریت خواهد بود.

برگزاری نشست های امنیتی و توجه به مسایل امنیت كشورهای عضو سیكا و رسیدگی به آنها و همچنین ترویج مفاهیم جدید امنیت و بررسی چالش های امنیتی سنتی و مدرن از جمله موضوعاتی است كه همواره «سیكا» از زمان تاسیس به دنبال آن بوده است.

به گفته كارشناسان، امنیت پایدار بزرگترین عامل توسعه برای آسیا است و برای تحقق امنیت پایدار توجه به اصولی چون اعتماد، احترام متقابل، منافع طرفین و روش های توسعه كشورهای آسیا لازم است.

در نشست سال جاری كارشناسان نهادهای غیردولتی و مطالعاتی سیكا در پكن بیش از 200 نفر از محققان، اندیشمندان و دیپلمات های كشورهای مختلف حضور دارند.

ریاست نشست پكن را «چن یوان» معاون كنفرانس مشورت سیاسی خلق چین كه بزرگترین مرجع رایزنی و مشورت در كشور چین است، به عهده دارد.

موسسه «وی وی»، شهرداری پكن و وزارت امور خارجه چین اجلاس پكن را میزبانی می كنند.

ایده شكل گیری «سیكا» در سال 1992 میلادی مطرح شد و در سال 1996 میلادی موجودیت یافت.

همزمان گزارش شد كه مسوولان ارشد چینی، این نشست را فرصت خوبی برای تشریح برنامه احیای جاده ابریشم می دانند و معتقدند تحقق این ایده فصل نوینی را در موضوعات اقتصادی و امنیتی آسیا باز می كند.

ایران، قزاقستان، افغانستان، پاكستان، كره جنوبی، چین، روسیه، هند، فلسطین، مغولستان، قرقیزستان، ازبكستان، تاجیكستان، جمهوری آذربایجان و تایلند از جمله اعضای كنفرانس تعامل و اعتمادسازی آسیا موسوم به «سیكا» هستند.

دبیرخانه این مجمع كه یك ساختار گفت و گو و رایزنی در باره مسایل امنیتی آسیا است، در «آلماتی» قزاقستان مستقر است. اعضای سیكا هر چهار سال یك بار اجلاس وزیران امور خارجه كشورهای عضو را برگزار می كند و رهبران آن نیز اجلاس سران را تشكیل می دهند.

ایران، روسیه، قزاقستان، هند و تركیه كشورهایی هستند كه عضو دایمی در دبیرخانه سیكا مستقر كرده اند.

آساق*1597**1545