این نهاد منطقهای که در سال ۱۹۹۲ به پیشنهاد نورسلطان نظربایف، رئیس جمهوری قزاقستان در چهل و هفتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد راه اندازی شد از ابتدا قرار بود زمینه ساز ارتقای روابط دوجانبه و همکاری چند جانبه میان کشورهای آسیایی از طریق گفتمان با هدف ایجاد صلح و امنیت و استقرار ثبات در منطقه باشد، منطقهای که در هر مقطع تاریخی با بحرانهای خاص سیاسی، اقتصادی و امنیتی رو به رو بوده است.
سیکا که در حال حاضر ۲۲ عضو اصلی دارد در منطقهای از جهان فعالیت دارد که معمولاً به دلایل مختلف ناآرام است و به ویژه امروزه به سبب دخالت نیروهای فرامنطقه ای از جمله آمریکا و پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و همچنین فعالیت گروههای تروریستی بین المللی که عمدتاً هم از سوی همان قدرتهای سلطه جو راه اندازی و هدایت میشوند، با چالشهای امنیتی خاص رو به رو است.
نباید فراموش کرد که امنیت و ثبات جهانی را نمیتواند از امنیت آسیا جدا دانست، قارهای که پرجمعیتترین کشورهای جهان را در خود جای داده و به لحاظ اقتصادی و سیاسی نیز در معادلات جهانی نقش اساسی دارد، با این وجود اعضای سیکا درصد زیادی از وسعت این قاره را تشکیل میدهند، در حالی که نزدیک چهارمیلیارد نفر از جمعیت جهان را نیز به خود اختصاص میدهند.
ایران نیز از جمله کشورهای این منطقه است که به عنوان عضوی فعال در این نهاد یا ائتلاف منطقهای همواره سعی کرد نقش خود را در آن به خوبی ایفا کند و امسال نیز به دعوت میزبان آن در پنجم کنفرانس سران سیکا در دوشنبه حضور مییابد.
به دلیل همین اهمیت نقش ایران در سیکا بود که "امامعلی رحمان" رئیس» جمهوری تاجیکستان با دعوت رسمی از حسن روحانی همتای ایرانی خود به کنفرانس سران که هر ۵ سال یکبار برای تصمیم گیری های اساسی در یکی از کشورهای عضو برگزار میشود، سعی کرد بر نقش اساسی ایران در این نهاد تاکید کرد.
وی در ۳۱ مه (۱۰ خرداد) با اعزام "سراج الدین مهرالدین" وزیر امور خارجه کشورش و هیأت همراه به تهران به نوعی بر این نیت خود صحه گذاشت، هیأتی که در ایران با چند مقام ارشد ایرانی نیز دیدار داشتند.
اجلاس وزرای خارجه سیکا که در حال حاضر ۳۷ عضو اصلی و ناظر دارد هر ۲ سال یک بار برگزار میشود تا کشورهای عضو بتوانند همچنان به اصول حاکمیت عدالت، عدم تعرض به یکدیگر و عدم دخالت در امور داخلی همدیگر، احترام به تمامیت ارضی هم، تمسک به همکاریهای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی برای نیل به اهداف عالی تعامل چندجانبه برای صلح، آشتی، امنیت، و ثبات در آسیا پایبند بمانند.
به همین دلیل همه تصمیمات مهم در میان اعضای سیکا، با توافق جمعی صورت میگیرد تا مبادا حتی یک عضو از اعضای این نهاد مخالفتی با آن داشته باشد، بنابراین هیچ طرحی در، این نهاد، ولو یک مخالف داشته باشد در کنفرانس سران آن تصویب نمیشود.
ایران، قزاقستان، افغانستان، پاکستان، کره جنوبی، چین، روسیه، هند، فلسطین، مغولستان، قرقیزستان، ازبکستان، تاجیکستان، جمهوری آذربایجان و تایلند از جمله اعضای سازمان سیکا هستند.
این سازمان غیر از اعضای اصلی دارای ۱۲ عضو ناظر نیز هست که شامل سازمانهای بین المللی همچون سازمان ملل متحد، سازمان امنیت و همکاری در اروپا، اتحادیه عرب و تعدادی از کشورها از جمله مالزی، اندونزی، ویتنام، ژاپن، اوکراین و آمریکا میشوند.
اولین و دومین اجلاس سران سیکا در سالهای ۲۰۰۲ و ۲۰۰۶ در شهر آلماتی پایتخت قزاقستان و اجلاس چهارم در سال ۲۰۱۴ در شانگهای چین برگزار شد.
آساق **۱۳۷۸**۱۶۶۳**
نظر شما