لندن - ایرنا- روزنامه گاردین روز شنبه در گزارشی با اشاره به مشكلات رو به افزایش اقتصادی عربستان سعودی به دنبال كاهش بهای نفت خام و تصمیم مقامات ریاض برای فروش 27 میلیارد دلار اوراق قرضه نوشت: 'جنگ هزینه ها '، بتدریج آثار زیان بار خودش را در اقتصاد عربستان برجای می گذارد.

به گزارش ایرنا، این روزنامه به نقل از 'لاری الیوت ' در گزارشی نوشت: انتشار خبری در این هفته مبنی بر اینكه دولت سعودی قصد دارد بیش از 27 میلیارد دلار اوراق قرضه بفروشد، نشانگر آن است كه فشار وارد شدن به جنگ هزینه‌ها ( نفت) با بزرگ‌ترین اقتصاد جهان (آمریكا) به ‌تدریج آثار زیان ‌بار خود را بر جا می‌گذارد.
گاردین افزود: اداره كشور عربستان سعودی برای خاندان آل سعود بسیار پرهزینه است. این كشور برای نشان دادن اینكه قدرت برتر منطقه‌ خاورمیانه بوده، جدیدترین تجهیزات نظامی را وارد كرده است. افزایش بودجه دفاعی همچنین برای تامین بودجه اقدام نظامی در یمن و مقابله با تهدید گروه داعش برایش لازم بوده است.
این روزنامه نوشت: افزون بر آن، عربستان سعودی با مشكل بیكاری مواجه بوده و نگران است این مساله به ناآرامی‌های اجتماعی منجر شود. دوسوم جمعیت عربستان زیر 30 سال بوده و نرخ بیكاری برای گروه سنی 29-16 سال 29 درصد است.
گاردین با بیان اینكه گزارش سازمان 'سیا' در مورد اقتصاد رو به وخامت عربستان سعودی، افزود: بیش از 6 میلیون كارگر خارجی نقش مهمی در اقتصاد سعودی، به‌ویژه در بخش‌های نفت و خدمات آن ایفا می‌كنند، حال ‌آنكه ریاض برای كاهش میزان بیكاری در میان شهروندان خود سخت در تلاش است. مقامات سعودی تمركز خود را بر اشتغال شمار كثیر جوانان خود كه عموم فاقد تحصیلات و مهارت‌های فنی موردنیاز در بخش خصوصی هستند، معطوف كرده‌اند.
این روزنامه تصریح كرد: خاندان سلطنتی سعودی به این نتیجه رسیده اند كه برای جلوگیری از سرنگونی باید به‌پای میلیون‌ها جوان بالقوه خشمگین، پول بریزد. این كار هم برای كشوری كه در آن درآمدهای مالیاتی وجود ندارد و قیمت بنزین كمتر از یك‌دهم پوند در هر لیتر بوده، پرهزینه است.
گاردین افزود: دولت عربستان سعودی، زمانی كه قیمت نفت خام بالای 100 دلار در هر بشكه بود، توان اجرای این برنامه را داشت. اما پولی كه با فروش نفت به قیمت كمتر از 50 دلار در هر بشكه به دست می‌آید دیگر جوابگو نیست و برای همین است كه صندوق بین‌المللی پول برآورد كرده است كه كسری بودجه امسال عربستان به 20 درصد از تولید ناخالص داخلی این كشور خواهد رسید.
این روزنامه نوشت: برای اینكه این رقم را بهتر درك كنید به این توجه كنید كه كسری بودجه انگلیس در بدترین شرایط خود پس از ركود عمیق سال‌های 2009-2008 میلادی به 11 درصد از تولید ناخالص داخلی‌اش رسیده بود.
گاردین افزود: عربستان سعودی هم مثل بسیاری از كشورهای تولیدكننده نفت به دوره قیمت‌های بالا خو گرفته بود. كویت و ابوظبی می‌توانند با قیمت كنونی نفت خام به زندگی ادامه دهند، اما عربستان نمی‌تواند. این كشور برای تراز كردن حساب‌هایش نیاز دارد كه قیمت نفت به 106 دلار در هر بشكه برسد.
گاردین افزود: توسعه سریع صنعت 'نفت شیل' آمریكا كه عرضه نفت خام ارزان‌تر را به دنبال داشت، امكان استمرار قیمت‌های بالا را در بازارهای جهانی از بین برد. ازاین‌رو، عربستان سعودی تصمیم گرفت با پایین آوردن قیمت نفت خام تا سطوحی كه امكان بهره‌برداری از میدان‌ها نفتی جدید در آمریكا را ازلحاظ اقتصادی غیرعملی كند، تولیدكنندگان نفتی آمریكا را از میدان به دركند.
به نوشته این روزنامه ، سعودی‌ها به این نتیجه رسیدند كه رنج كوتاه‌مدت، ارزش دستاورد درازمدت را دارد و برای همین حتی زمانی كه قیمت‌ها در حال سقوط بود به پمپاژ نفت به بازار جهانی ادامه دادند.
گاردین افزود: ازآنجا كه تقریبا 90 درصد درآمدهای عربستان از محل فروش نفت است، این مساله به‌ سرعت یك سیاهچاله در بودجه باز شد. سعودی‌ها برای پر كردن این سیاهچاله ابتدا به سراغ ذخایر ارزی شان رفتند. این كار، ذخایر ارزی عربستان را كه قرار بود بیش از 700 میلیارد دلار باشد، سال گذشته میلادی به 65 میلیارد دلار كاهش داد.
این روزنامه با بیان اینكه استفاده از ذخایر ارزی برای همیشه كارساز نیست، افزود: ذخایر ارزی كاركردی دوگانه دارند، برای سامان دادن به وضع بودجه و استفاده به ‌عنوان یك صندوق ثروت حاكمیتی برای نسل‌های آینده. انتشار اوراق قرضه سعودی‌ها با توجه به اینكه بدهی ملی این كشور در سال 2014 میلادی فقط 1.6 درصد از تولید ناخالص داخلی بود، شدنی است و نرخ‌های بهره جهانی كه به پایین‌ترین سطح ممكن رسیده، به معنای آن است كه استقراض شیوه‌ای ارزان است اما نیاز به متوسل شدن به بازارهای مالی نشان‌دهنده مقاومت و پایداری بخش صنعت نفت شیل آمریكا است.
گاردین افزود: طرح‌های جدید كه قیمت سربه‌سر نفت برای آنها باید بسیار بالاتر از سطح كنونی قیمت‌ها باشد، فعلاً كنار گذاشته‌شده‌اند. اما تولیدكنندگان در میدان‌های كنونی، راه‌های جدید و ارزان‌تری برای استخراج نفت یافته‌اند. درنتیجه، به‌رغم اینكه تعدادی از میدان‌ها تعطیل‌شده‌اند، تولید در میدان‌ها باقیمانده افزایش‌یافته است.
این روزنامه به بیان اینكه 'آمریكا بیش از هرزمانی در چهار دهه گذشته سرگرم تولید نفت شیل است'، نوشت : این حقیقتی است كه بانك مركزی عربستان سعودی نیز آن را تصدیق می‌كند. این بانك در گزارش اخیر خود اعلام كرد «این نكته در حال روشن شدن است كه تولیدكنندگان غیر عضو اوپك به‌اندازه‌ای كه تصور می‌رفت ، دست‌كم در كوتاه‌مدت، تحت تاثیر كاهش قیمت‌ها قرار نگرفته‌اند.».
گاردین افزود: به گفته این بانك، تولیدكنندگان اوپك مانند عربستان سعودی باید صبور باشند و منتظر بمانند تقاضا به عرضه برسد. با توجه به قیمت نفت در بازارهای سلف‌خری، این كار مدتی طول می‌كشد.
این روزنامه با اشاره به نابودی اقتصاد شوروی سابق در جریان جنگ سرد نوشت: ریاض از ذخایر نفتی عظیم خود برای نابودی صنعت 'نفت شیل' آمریكا استفاده كرده است. اما هیچ خبری از ضربه نهایی دیده نمی‌شود. در عوض، انتشار اوراق قرضه از سوی عربستان سعودی موید آن است كه این كشور اكنون درگیر یك جنگ فرسایشی طولانی و پرهزینه شده‌اند. نبردی كه ممكن است در آن پیروز نشوند.
اروپام**5**1552**1572