این زن تبعیدی اویغوری كه پس از رهایی از زندان اكنون در آمریكا زندگی می كند و از تجارت وارد عرصه سیاست شده در اظهاراتی در توكیو پایتخت ژاپن گفت: فرش قرمزی را كه انگلیسی ها زیر پای «شی» انداختهاند با خون اویغورهای «سین كیانگی» و «تبتی ها» و شماری از مخالفان دولت چین رنگین شده است.
به گزارش شبكه خبری آسیا تایمز از هنگ كنگ، او همچنین سیاست های چین در سین كیانگ را بسیار خشن توصیف كرده و گفت كه اتخاذ سیاست های سركوبگرانه دولت پكن این منطقه را به محلی برای درگیری و نزاع تبدیل كرده است.
منطقه خودمختار سین كیانگ با مركزیت «ارومچی» در شمال غرب چین واقع شده و به دلیل خشونت هایی كه در سه سال اخیر در آن رخ داد بالغ بر 400 نفر كشته شدند.
دولت چین گروه های جدایی طلب را عامل این ناآرامی ها معرفی كرده و معتقد است آنان به دنبال تاسیس دولت مستقلی تحت عنوان «تركستان شرقی» هستند.
اظهارات «ربیع قدیر» كه همواره با سیاست های دولت چین مخالف است باعث شد، «هوا چون اینگ» سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز چهارشنبه نسبت به آن موضع بگیرد و بیان این سخنان را گستاخانه توصیف كند.
او با بیان اینكه منطقه سین كیانگ در صلح و آرامش بسر می برد و در مسیر توسعه پایدار گام بر می دارد، سخنان وی را به شدت مورد انتقاد قرار داد.
دولت چین اخیرا با انتشار بیانیه ای با موفقیت خواندن سیاست های اجرا شده در این منطقه، اعلام كرد كه مردم مسلمان نشین سین كیانگ آزادانه فعالیت های عبادی خود را انجام می دهند اما چین نمی گذارد تروریست ها و افراطیون تحت لوای مذهب و با نام دین این منطقه را ناامن كنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه چین همچنین اظهارات این زن اویغور را سخنرانی از روی نادانی و نادیده گرفتن واقعیات دانست و آن را قویا محكوم كرد.
«هوا چون اینگ» تاكید كرد كه گروهی در اقلیت می خواهند با اظهارات سخیف و تندگویی های افراطی، امنیت و ثبات سین كیانگ را بر هم بزنند در حالیكه صلح، آرامش و امنیت كامل در این منطقه برقرار است.
شبكه خبری آسیا تایمز هنگ كنگ گزارش كرده است كه ماه گذشته میلادی در جریان حمله ای به یك معدن ذغال سنگ در سین كیانگ 50 نفر كشته شدند كه پلیس چین می گوید علت آن حمله افراطیون با چاقو به معدنچیان بوده است.
چین «ربیع قدیر» را در سال 1999 میلادی به جرم سرقت و افشای اسرار دولتی به زندان انداخت اما این زن مدتی بعد به دلیل مشكلات جسمانی رها شد و اكنون در آمریكا زندگی میكند.
كنگره جهانی اویغور زیر نظر وی فعالیت می كند. پكن این كنگره را یك ارگان افراط گرا و تروریست می داند كه با حمایت مالی و فكری خارجی و بیگانگان به دنبال جداسازی سین كیانگ از چین است.
اویغورها بزرگترین اقلیت منطقه سین كیانگ هستند كه به زبانی با شباهت بسیار با زبان تركی گفت وگو می كنند.
طی سال های اخیر حملات خشونت بار و ناآرامی ها در مناطق تبت و سین كیانگ چین افزایش قابل توجهی یافته است و دولت چین متعهد شده است مجازات علیه آنچه آن را «تروریست های خشن» می نامد، افزایش دهد.
سین كیانگ از نظر منابع طبیعی بسیار غنی است و در نوار اقتصادی جاده ابریشم قرار دارد.
آساق*1597
تاریخ انتشار: ۲۹ مهر ۱۳۹۴ - ۱۰:۴۳
پكن - ایرنا - در حالی كه «ربیع قدیر» رییس كنگره جهانی اویغورها به شدت سفر «شی جین پینگ» رییس جمهوری خلق چین به انگلیس و استقبال گرم لندن از وی را مورد انتقاد قرار داده، پكن اظهارات این فرد مخالف دولت را بی ارزش دانست و آن را به شدت محكوم كرد.