يك كارشناس مواد غذايي معاونت غذا و داروي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: باكتري ها، ويروس ها، برخي انگل ها، فلزات خاص و مواد پرتوزا از جمله عوامل مسموميت زا هستند كه اين موارد مي توانند عامل ايجاد بيماري عفوني در انسان باشند و يا اينكه فقط تحت تاثير سموم مترشحه آنها مسموميت ايجاد كنند.
حسين عبدالعزيزي افزود: بيشتر مسموميت هاي غذايي به دليل رعايت نكردن بهداشت در هنگام تهيه غذا و يا نپختن كافي غذا ايجاد مي شود.
وي ادامه داد: به عنوان مثال، آشپزهايي كه پس از اجابت مزاج، دست هاي خود را به خوبي نمي شويند، عامل انتقال ميكروب هاي روده اي و يا هپاتيت A به ساير افراد مي شوند.
عبدالعزيزي با اشاره به اينكه مسموميت با دو نوع باكتري استافيلوكوك و سالمونلا شايع است گفت:با گذشت دو يا شش ساعت پس از خوردن غذاي حاوي ميكروب استافيلوكوك، نشانه هاي مسموميت از جمله تهوع، استفراغ، اسهال، شكم درد و سردرد و حتي شوك ظاهر مي شود.
استافيلوكوكها، جنس مهمي از باكتريهاي گرم مثبت هستند و بسياري از گونههاي اين نوع باكتري، بي آزار هستند و در سطح پوست و مخاط بدن انسان و ساير جانوران زندگي ميكنند.
اين كارشناس مواد غذايي معاونت غذا و داروي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز گفت: علائم مسوميت با سالمونلا پس از يك تا دو روز خود را نشان مي دهد و علائمي مشابه باكتري استافيلوكوك بروز مي كند.
سالمونلا باكتري گرم منفي است كه معمولا در جوجهها و تخممرغها وجود دارد و عامل يكي از شايعترين مسموميتهاي غذايي است.
وي اضافه كرد: بيشتر مسموميت هاي غذايي پس از دو يا سه روز خود به خود بهبود مي يابند.
عبدالعزيزي در خصوص چگونگي آلوده شدن مواد غذايي اظهار كرد: اگر پخت و پز مواد غذايي به طور كامل انجام نشود، غذا در دماي كمتر از پنج درجه سرد نشود و مواد غذايي پخته شده در دماي گرم، بيشتر از حد باقي بماند از جمله عوامل آلوده شدن مواد غذايي است.
اين كارشناس مواد غذايي معاونت غذا و داروي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز در زمينه راه هاي پيشگيري از مسوميت هاي غذايي گفت: رعايت بهداشت شخصي، ظروف و وسايل آشپزخانه و دادن حرارت لازم به مواد غذايي در هنگام پخت از جمله اين راه ها است.
وي ادامه داد: هرگز ماهي يا مواد سرخ كردني را در روغن مانده از قبل سرخ نكنيد و مواد غذايي را بسته به نوع نياز و ميزان مصرف در يخچال يا فريزر نگهداري كنيد.
عبدالعزيزي افزود: مواد گوشتي نپخته در صورت ماندن بيش از يك يا دو روز در يخچال، قابل استفاده نيست و بايد در صورت داشتن بو يا مزه غير عادي از مصرف آن خودداري شود.
وي گفت: پس از مسموميت، آب بدن به دليل اسهال و استفراغ از دست مي رود، بنابراين بايد مايعات بيشتر مصرف شود.
وي اظهار كرد: افراد مسموم از خوردن نوشابه هاي محرك ديواره معده و محصولات لبني تشديد كننده اسهال، غذاهاي چرب، تند، شيريني و قهوه اجتناب كنند.
عبدالعزيزي گفت: بيشتر مسموميت ها با مراقبت هاي ويژه زير نظر پزشك در مدت 12 تا 48 ساعت برطرف مي شود مگر اينكه مسموميت در اثر باكتري هاي حاد و قوي باشد.
3004/ 6037
تاریخ انتشار: ۱۰ آبان ۱۳۹۴ - ۱۱:۰۸
اهواز - ايرنا - مسموميت غذايي از جمله عارضه هايي است كه در نتيجه مصرف مصرف غذاهاي آلوده ايجاد مي شود، پس آشنايي با راه هاي پيشگيري از آن ضروري به نظر مي رسد.