به گزارش ایرنا؛ چین هم اكنون به بزرگترین شریك تجاری افریقا تبدیل شده است به طوریكه ارزش مبادلات سالانه این كشور با افریقا به بیش از 160 میلیارد دلار می رسد درحالی كه میزان مبادلات رقیب این كشور - هند - به كمتر از نیمی از این میزان - 75 میلیارد دلار - در سال گذشته رسیده است.
به گفته كارشناسان ؛ هر روز بر تعداد راه ها و معادن ساخته شده شركت های چینی در قاره سیاه افروده می شود اما مساله 'چینی شدن آفریقا' و یا 'قاره دوم چین' كه از سوی برخی افراد عنوان می شود ، اغراق آمیز است.
رونق اقتصادی آفریقا، كه چین در سال های اخیر به شتاب آن كمك كرده است، دیگر سرمایه گذاران را نیز جذب كرده است. بویژه در بین سرمایه گذاران غیرغربی رقابت شدیدی در این زمنیه به وجود آمده است.
روزنامه 'ایشین ایج' روز دوشنبه نوشت: پیش بینی می شود تجارت افریقا با هند امسال به مرز ۱۰۰ میلیارد دلار برسد. سرعت رشد تجارت هند با آفریقا از چین بیشتر است و به احتمال زیاد از میزان تجارت آن با آمریكا پیشی خواهد گرفت.
برزیل و تركیه درحال سبقت گرفتن از بسیاری از كشورهای اروپایی هستند. البته از نظر سرمایه گذاری در آفریقا، چین پشت سر انگلیس، آمریكا و ایتالیا قرار دارد
'انرود جاگنات' نخست وزیر كشور موریس كه هفته گذشته برای شركت در سومین نشست هند و افریقا به دهلی نو سفر كرده بود ؛ گفت: حضور چین در آفریقا غیر قابل انكار است اما هند در آینده ای نزدیك می تواند جایگاه این كشور را در آفریقای سرشار از منابع بدست آورد.
نخست وزیر هند در گفت وگو با خبرگزاری هندی پی تی ای افزود: ما نمی توانیم چین را مقصر بدانیم، مانند هركشور دیگری چین نیز می خواهد در آفریقا حضور داشته باشد.
وی تصریح كرد: هند در مقابل چین از موقعیت بهتری برخوردار است زیرا هندی ها از حدود یك قرن پیش در كشورهای مختلف آفریقایی ساكن شده اند. جمعیت قابل توجهی از هندی ها در آفریقا وجود دارد و هم اكنون روابط هند با تعدادی از كشور های آفریقایی بسیار نزدیك است.
نخست وزیر موریس گفت كه 'نارندا مودی' طرح بسیار خوبی را آغاز كرده است زیرا هند نمی خواهد در آفریقا عقب بماند و من اطمینان دارم كه این كشور به زودی جایگاه چین در آفریقا را تصاحب می كند.
وی افزود: موریس نه تنها دروازه سرمایه گذاری افریقا بلكه پل طبیعی اتصال آسیا و افریقا نیز محسوب می شود.
'نارندرا مودی' نخست وزیر هند در مراسم اختتامیه سومین نشست هند و افریقا اعلام كرد یك خط اعتباری 10 میلیارد دلاری برای پنج سال آینده و كمك مالی به ارزش 600 میلیون دلار در اختیار كشورهای افریقایی قرار می دهد.
این درحالی است كه تعهدات چین در آفریقا بسیار بیشتر است و برخی از گزارش ها حاكی از این است كه ارزش تعهدات چین تا سال 2025 به یك تریلیون دلار خواهد رسید.
با توجه به گزارش های منتشر شده توسط یك سازمان مالی آمریكایی، چین در سال های 2009 تا 2012 به صورت وام به آفریقا 10 میلیارد دلار كمك مالی كرده است.
'شی جین پینگ' رییس جمهوری چین،در اولین سفر خود به آفریقا اعلام كرد كه كمك های مالی چین به آفریقا در سال های 2013 تا 2015 به 20 میلیارد دلار افزایش خواهد یافت.
همچنین بانك صادرات و واردات چین اعلام كرده است كه پكن تا سال 2025 یك تریلیون دلار كمك مالی شامل سرمایه گذاری مستقیم، وام های بدون بهره و وام های تجاری در اختیار افریقا قرار می دهد.
هند با هدف افزایش حضور خود در آفریقا، هفته گذشته میزبان 54 كشور آفریقایی در دهلی نو بود.
نخست وزیر هند در این اجلاس به سران كشورهای آفریقایی وعده كمك در زمینه های دفاعی، مبارزه با تروریسم، امنیت، تجارت و توسعه زیرساخت ها را داد.
رقابت هند وچین در دهلی نو بیشتر با این ذهنیت شكل گرفته كه این كشور اغلب مناقصه ها را به چین می بازد و باید دید كه آیا دهلی نو می تواند در مقابل رقیب قدرتمند خود در قاره سیاه عرض اندام كند و یا اینكه این بار نیز مغلوب رقیب زرد خود می شود.
*آساق*267*1600**1392
تاریخ انتشار: ۱۱ آبان ۱۳۹۴ - ۱۳:۰۶
دهلی نو- ایرنا - هند و چین به عنوان دو قدرت بزرگ قاره كهن برای پاسخگویی به نیاز جمعیت میلیاردی و اقتصاد درحال رشد خود مسابقه بزرگی بر سر منابع طبیعی به طور عمده نفت وگاز و دیگر منابع انرژی در كشورهای مختلف و بویژه قاره سیاه آغاز كرده اند.