به گزارش خبرنگار ايرنا، مصرف خودسرانه داروهاي چاقي، لاغري،خواب آور و مسكن كه در ماهواره يا مجله هاي مختلف تبليغ مي شود اگر چه ممكن است در كوتاه مدت پاسخگوي خواسته هاي مصرف كنندگان باشد اما به جا گذاردن عوارض جسماني مختلف و بازگشت به حالت اوليه از مهمترين عوارض آن است.
از سوي ديگر برخي جوانان براي دستيابي به اندامي قوي و نيرومند اقدام به مصرف مكمل هايي مي كنند كه نه از نحوه مصرف، رژيم غذايي مورد هنگام مصرف آن و نه از عوارض احتمالي آن خبر دارند.
يك كارشناس دارو و غذاي شبكه بهداشت و درمان گچساران گفت: مصرف بدون تجويز پزشك از مكمل ها و داروهاي هورموني براي سلامتي انسان خطرهاي جدي دارد.
امين متقي نژاد افزود: مكمل هايي كه در برخي از رشته هاي ورزشي به ويژه بدنسازي مورد استفاده قرار مي گيرد، بايد زيرنظر پزشك يا مشاور تغذيه و با رعايت رژيم غذايي مصرف شود.
وي احتمال ريزش مو،تغيير رفتار شديد خلق و خوي، آسيب رسيدن به اعضاي حياتي بدن مانند كليه و كبد، احتمال افزايش بروز انواع سرطان از حداقل پيامدهاي داروهاي هورموني است.
اين كارشناس دارو و غذا نسبت به مصرف مكمل هاي بدون برچسب مخصوص وزارت بهداشت و برچسب فارسي با مشخصات كامل هشدار داد.
وي گفت: آنتي بيوتيك ها، مسكن ها، داروهاي خواب آور و داروهاي چاقي و لاغري از مهمترين موارد مصرف داروهاي خودسرانه در گچساران هستند.
متقي نژادˈ با اشاره به برخي عوارض مشترك سرماخوردگي، حساسيت هاي فصلي و آنفولانزا و اهميت نوع تجويز دارو براي درمان عفونت هاي مختلف افزود: بسياري از موارد مصرف آنتي بيوتيك غير ضروري يا كمتر از ميزان نياز بدن است كه مقاومت بدن برابر اين دارو براي مصرف در زمان بيماري كمترين عارضه آن است.
وي ابتلا به بيماري هاي كبدي، گوارشي و كليوي را از عوارض مصرف مسكن هايي مانند استامينوفن و بروفن دانست و درباره مصرف مداوم آن هشدار داد.
اين پزشك داروساز تصريح كرد: ايجاد بيماري پوكي استخوان و بيماري هاي ديگر پيامدهاي مهم مصرف خودسرانه دارو است.
وي انتشار كتابچه هاي عوارض مصرف خودسرانه دارو يا راه اندازي سامانه مشاوره متخصصان براي تجويز دارو راهكارهايي است كه مي تواند اين فرهنگ نادرست در جامعه را اصلاح كند.
متقي نژاد با هشدار درباره قطع خودسرانه دارو افزود: گاهي اين اقدام منجر به مرگ بيمار مي شود.
يك پزشك داروساز گفت: مهمترين مرحله درمان بيماري تشخيص صحيح پزشك و مصرف دارو در فواصل زماني منظم است كه در مصرف خودسرانه دوز مصرف و نوع دارو به شيوه علمي رعايت نمي شود.
وي افزود: راهبرد مصرف دارو استفاده از دارو بر اساس سود بيش از زيان براي بدن است كه تنها در صورتي كه از سوي پزشك متخصص تعيين شود كاربرد دارد.
اين پزشك داروساز عمده ترين دليل مصرف يا قطع خودسرانه دارو را توصيه افرادي با نشانه هاي مشترك با بيماري يا پيدا شدن بهبود نسبي دانست.
ميرزايي گفت: معمولي ترين دارويي كه خودسرانه مصرف مي شود استامينوفن است كه مصرف 15 گرم آن در يك روز عوارض غير قابل بازگشت كبدي را به دنبال دارد كه باعث مرگ انسان مي شود.
وي افزود: اگرمردم بدانند دارو سم است كه در تمام بدن پراكنده مي شود و بر فرايند سوخت و ساز بدن تاثير منفي دارد و از اعتياد تا مقاومت بدن برابر دارو عوارض متفاوتي دارد از مصرف بدون تجويز پزشك آن خودداري خواهند كرد.
مدير شبكه بهداشت و درمان گچساران گفت: وجود سه شيفت مشاور فني در داروخانه هاي شبانه روزي و دو شيفت در ساير داروخانه ها براي مشاوره درباره داروها الزامي است. ˈستار اسدپورˈ افزود: نظارت مستمر و برخورد با متخلفان عرضه دارو و حضور فعال مشاور فني در داروخانه ها از برنامه هاي در حال اجرا براي پيشگيري از مصرف خودسرانه دارو است كه با همكاري معاونت غذا و داروي شبكه بهداشت و درمان انجام مي شود.
وي گفت: نظارت بر نحوه عرضه دارو در عطاري ها به ويژه داروهاي خواب آور، چاقي و لاغري و برخورد با متخلفان در گچساران به صورت مستمر اجرا مي شود.
اسدپور رسانه هاي ارتباط جمعي را بازوان توانمند بخش سلامت دانست و از اهالي قلم و رسانه خواست براي اصلاح مصرف دارو تلاش بيشتري كنند.
مدير شبكه بهداشت و درمان گچساران با بيان اين كه استفاده درست از مكمل ها براي سلامتي در برخي موارد ضروري است، گفت: سه هزار و 352 دانش آموز دختر اين شهرستان در سال تحصيلي جاري زير پوشش طرح دريافت قرص ويتامين دي و آهن قرار گرفتند.
اسد پور افزود: 90درصد از اين دانش آموزان معادل سه هزار نفر در مدارس شهري مشغول به تحصيل هستند.
وي بيان كرد: 30 هزار و 168 عدد قرص ويتامين دي و 120 هزار و 672 عدد قرص آهن بين اين تعداد دانش آموزان دختر توزيع شد.
اسدپور اظهار داشت: توزيع قرص ويتامين دي بين دانش آموزان مدارس متوسطه و پايه هاي اول و دوم راهنمايي بر اساس يك طرح ملي آغاز و هر دانش آموز در طول ماه يك عدد قرص دريافت كرد.
وي ابراز كرد: قرص فومارات حاوي 60 ميلي گرم آهن و 5/0 ميلي گرم فوليك اسيد نيز به صورت هفته اي بين دانش آموزان توزيع مي شود تا با مصرف آن از كم خوني ناشي از فقر آهن در بين دانش آموزان جلوگيري بعمل آيد.
اسدپور افزود: قرص ويتامين D و آهن همانند سال هاي گذشته براي جبران كمبود ريزمغذي و پيشگيري از بروز عوارض ناشي از كمبود آن بين دانش آموزان دختر توزيع شد.
وي نور خورشيد را مهمترين منبع تامين ويتامين D دانست و افزود: به دليل زندگي ماشيني ،بازي هاي كامپيوتري، آپارتمان نشيني ،استفاده از سرويس مدارس و ديگر موارد دانش آموزان كمتر از نور خورشيد بهره مند مي شوند و اين امر موجب كمبود ويتامين دي در آنها شده است.
وي اظهار كرد: لبنيات غني شده، زرده تخم مرغ و ماهي از ديگر منابع تامين ويتامين دي است.
شهرستان 120 هزار نفري گچساران در جنوب غربي كهگيلويه و بويراحمد قرار دارد.
8143/1662
تاریخ انتشار: ۲۴ آذر ۱۳۹۴ - ۰۹:۳۸
گچساران - ايرنا- مصرف خودسرانه دارو و مكمل ها يا قطع بدون توصيه پزشك دارو تهديدي جدي براي سلامت انسان هاست.