تربت حیدریه- ایرنا- رئیس پژوهشكده زعفران تربت حیدریه گفت: هرگاه بخش دولتی و خصوصی برای رسیدن به یك برند واحد نشست برگزار می كنند، بخش خصوصی با سنگ اندازی، مانع از ایجاد یك برند واحد برای زعفران ایرانی می شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، احمد احمدیان روز چهارشنبه در نشستی خبری اظهار كرد: این در حالی است كه بخش دولتی برای ثبت برند واحد برای زعفران مشكلی ندارد و از آن استقبال نیز می كند.
وی یكی از اهداف ایجاد این پژوهشكده را تولید و ثبت برند واحد زعفران ایرانی عنوان و بیان كرد: كارشناسان ما با جدیت تمام در حال پیگیری موضوع تا رسیدن به نتیجه هستند.
وی پژوهشكده زعفران تربت حیدریه را تنها پژوهشكده تخصصی زعفران در جهان خواند و گفت: این مركز فعالیت خود را از سال 91 و در قالب سه گروه تحقیقاتی و پژوهشی شامل تولید، فرآوری و نیز اقتصاد و تجارت آغاز كرده است.
احمدیان، فعالیت این پژوهشكده را زیر نظر دانشگاه تربت حیدریه دانست و افزود: ما در این سه سال موفق شدیم پژوهشگرانی از استانهای مختلف كشور را گرد هم جمع كنیم كه حاصل آن انجام 14 طرح پژوهشی و انتشار آن در مجله علمی پژوهشی زعفران است.
وی اتمام 30 رساله دكتری با موضوعات خاص زعفران، انجام چهار اختراع، ارائه دوره های آموزشی در شاخه های فرآوری، برندسازی و تجاری سازی و همچنین برپایی چهار همایش علمی تخصصی با 250 مقاله را از دیگر اقدامات این پژوهشكده برشمرد.
وی با اشاره به نصف شدن میانگین تولید زعفران در 30 سال اخیر و رسیدن آن به سه كیلوگرم در هكتار، گفت: یكی از اهداف ما یافتن راه های افزایش تولید است كه به منظور اجرای طرح های مطالعاتی، قراردادهایی را با هفت مزرعه در تربت حیدریه، گناباد و زاوه منعقد كرده ایم.
احمدیان، فرآوری را دومین هدف راهبردی این پژوهشكده عنوان كرد و گفت: به این منظور واحد پزشكی زعفران نیز در این مركز دائر شده تا در خصوص 54 خاصیت دارویی این محصول كار پژوهشی انجام دهد.
وی گفت: هدف سوم پژوهشكده مقوله اقتصاد و تجارت است كه با جدیت دنبال می شود و در این خصوص مباحثی چون تشكیل بانك و بورس زعفران و برندسازی، با جدیت پیگیری می شود.
احمدیان به برخی چالش ها ناشی از ادعای اهالی مناطق مختلف مبنی بر برتری زعفران تولیدی منطقه خود اظهار كرد: با توجه به تحقیقات صورت گرفته توسط پژوهشگران ما، محصول زعفران تولیدی در منطقه تربت حیدریه، شامل مناطق تربت حیدریه، زاوه، مه ولات، خواف و رشتخوار بالاترین كیفیت را در كشور دارد.
وی میزان زعفران تولیدی در این منطقه را سالانه 120 تن عنتوان كرد و افزود: از حیث حجم تولید نیز شهرستان زاوه رتبه نخست تولید را در كشور و به تبع آن در جهان دارد.
وی چالش دیگر حوزه زعفران در كشور را خروج پیاز زعفران از كشور عنوان كرد و گفت: در شرایط كنونی جلوگیری از خروج پیاز زعفران از منطقه و استان ممكن و نتیجه بخش نیست و هدف پژوهشكده ارائه یك برنامه راهبردی و عملیاتی برای حفظ و توسعه كیفی مزارع زعفران است زیرا تنها از این راه می توان در بازارهای جهانی خود را مطرح كرد.
احمدیان با اشاره به راه اندازی تور تخصصی گردشگری زعفران در فصل برداشت این محصول، گفت: این كار می تواند مقدمه ای برای رشد و گسترش صنعت گردشگری طبیعی با محوریت زعفران در منطقه تربت حیدریه باشد.
بر اساس آمار اعلام شده از سوی اداره جهاد كشاورزی شهرستان تربت حیدریه از مجموع 70 هزار هكتار اراضی زیر كشت زعفران استان خراسان رضوی، هشت هزار هكتار یعنی معادل حدود 12 درصد آن به منطقه تربت حیدریه اختصاص دارد.
در سطح استان خراسان رضوی 117 هزار خانوار به كشت زعفران مشغول هستند كه از این شمار 14 تا 15 هزار خانوار زعفران كاران تربت حیدریه هستند.
هم اكنون به ازای هر هكتار زمین زعفران، 220 نفر روز مشغول كار هستند كه در كل 70 هزار نفر اشتغال مستقیم و دو تا سه برابر این رقم، اشتغال غیرمستقیم از این ناحیه ایجاد می شود.
میانگین تولید زعفران در خراسان رضوی چهار كیلوگرم در هر هكتار و در تربت حیدریه 4.2 كیلوگرم در هكتار است و سالانه حدود 32 تن زعفران خشك در این شهرستان تولید می شود.
مركز شهرستان 250 هزار نفری تربت حیدریه در 150 كیلومتری جنوب غربی مشهد قرار دارد.
5132/6121