به گزارش روز دوشنبه ايرنا فرهنگي از پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري ، فريبا سعيدي، در جلسه گزارش به همكار در پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري افزود: اين قلعه با زيربناي 15 هكتار يكي از مجموعههاي جالب توجه كشور محسوب ميشود كه بر روي ارتفاعات كوه صفه در جنوب غرب اصفهان بنا شده است.
سعيدي گفت: اين محوطه از شمال مشرف به شهر اصفهان و بر لبه پرتگاه موسوم به پنجه شيطان، از جنوب به سوي گردنه باد و فضاهاي داخلي دژ از شرق به سوي پارك كوهستاني صفه و از جانب غرب به سوي كوهستان واقع است.
سرپرست هيات كاوش قلعه شاهدژ اظهار كرد: ساختار لايه لايه قلعه شاهدژ تداعي كننده لايه بندي شهرهاي پيش از اسلام و اوايل آن است.
اين باستان شناس با اشاره به اينكه در ارتفاعات پايين تر اين قلعه فضاهاي پشتيباني مانند آب بند، آسياب و انبارها قرار گرفته اند گفت: در لايه دوم فضاهاي نظامي مانند سربازخانه ها ديده مي شود و در بالاترين و دروني ترين لايه ارگ مركزي و مقر فرمانده قلعه قرار دارد .
سعيدي افزود: تنها مقطع زماني كه به وضوح در منابع تاريخي از قلعه شاهدژ ياد شده دوره سلجوقي است اما بر اساس كاوش هاي باستان شناسي سه مقطع تاريخي شامل دوره ساساني ،قرون اوليه اسلامي و دوره سلجوقي شناسايي شد كه بر اساس منابع تاريخي و يافته هاي باستان شناسي پس از سقوط قلعه توسط سپاهيان محمد شاه سلجوقي اثري از تداوم حيات در قلعه ديده نمي شود.
وي معماري شاهدژ را سنگي دانست كه سفت كاري آن با سنگ لاشه و ملاط خاك و گچ و نما سازي با سنگ هاي تراش خورده انجام شده است .
سعيدي با بيان اينكه كاوش در ارگ مركزي بخشي از ويژ گي هاي قلعه را نمايان كرده است، افزود: در اين حفاري ها كه بيشتر در فضاي خارجي ارگ و در بخش محدودي از داخل قلعه صورت گرفت، كل ديوار و برج هاي دفاعي قلعه، كارگاه چرم، حمام و فضاهاي وابسته به ارگ مركزي از دل خاك بيرون كشيده شد.
سرپرست هيات كاوش قلعه شاهدژ گفت: اين مكان تاريخي شامل بخش هاي مختلفي مانند ارگ مركزي، جايگاه اشرف، سربازخانه جنوبي و غربي، سه قلعه، بند اصلي، بارانداز، برج هاي ديده باني، قلعه سنگي، دروازه گردنه باد، حوض سلطان و غار قنبر است.
اين باستان شناس، از ميان آثار مهم كشف شده در اين فصل كاوش به تكه هاي چرم، يك برگ قرآن مجيد به خط نسخ اوليه، گچ بري، نقاشي ديواري، تزئينات وابسته به معماري، آهك بري، قطعات ظروف چوبي، بخش هايي از يك جعبه چوبي و سفال هايي مربوط به دوران صدراسلام اشاره كرد.
سعيدي گفت: باستان شناسان در اين كاوش همچنين پنج برج، بخشي از ديوار پشتيباني با ارتفاع دو متر، چندين فضاي معماري و آثار شاخصي از دوره صدر اسلام را شناسايي كردند.
فراهنگ**1293 ** 1569
تاریخ انتشار: ۵ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۶:۲۲
تهران- ايرنا- سرپرست هيات كاوش گفت: كاوش در قلعه شاهدژ اصفهان شواهدي را براي باستان شناسان آشكار ساخت كه برخلاف اطلاعات مندرج در منابع تاريخي نشان از وجود سه مقطع تاريخي شامل دوره ساساني ،قرون اوليه اسلامي و دوره سلجوقي داشت .