به گزارش ایرنا، حمزه ولوی سه شنبه در همایش چالش های حقوقی حفاظت از تالاب ها در شیراز افزود: براساس مصوبه دوم تیرماه 94 هیات وزیران كه به قانون تبدیل شده اولویت در مصرف آب سدهای بالادست دو تالاب بختگان و طشك فارس، تامین آب شرب و تامین آب محیط زیست است و بعد از این دو مقوله باید تامین آب برای مصارف صنعتی و سایر مصارف در اولویت قرار گیرد اما این قانون صرفا در حد یك بخشنامه ابلاغ و بایگانی شد.
وی ادامه داد: این قانون می توانست تحول جدی در دو تالاب بختگان و طشك به وجود آورد اما اراده ای در استان فارس برای اجرای آن نیست.
ولوی اضافه كرد : بر اساس قانون 15 درصد از ظرفیت آب هر سازه ای باید برای حفاظت از محیط زیست رها سازی شود ، این در حالی است كه در بستر رودخانه های منتهی به تالاب های فارس هیچگاه این میزان آب رها سازی نشده است و اگر زهرابه ای در بستر رودخانه كـُـر جاری است و به تالاب بختگان می رسد یا نمی رسد ، پساب كارخانه پتروشیمی و فاضلاب مرودشت است كه بسیار زیانبار است .
این مقام مسوول با بیان اینكه تالاب گاو خونی اصفهان یك سوم تالاب بختگان فارس مساحت دارد گفت : مسوولان دراستان اصفهان برای احیای تالاب گاوخونی هواپیمای چارتر می گیرند و سفرا و وزرا و نمایندگان كشورهای خارجی و نمایندگان سازمان ملل را دعوت كرده اند و همه اتاق های هتل عباسی را رزو كرده اند تا این مضوع را جهانی كنند اما ما برای احیای تالاب بختگان كه سه برابر تالاب گاو خونی مساحت دارد هیچگاه این همه ظرفیت سازی نكرده ایم .
وی در ادامه افزود: سد ملا صدرا ، سد درود زن و سد سیوند در بالا دست تالاب بختگان قرار دارد ، كل آورد آب این حوضه آبریز یك میلیارد و 700 میلیون متر مكعب است در حالی كه ظرفیت این سه سد نیز همین میزان است بنابر این چگونه انتظار داریم با این ظرفیت سد سازی كه در بالا دست تالاب ها كرده ایم ، آبی به بختگان و طشك برسد ؟
مدیر كل حفاظت محیط زیست استان فارس با بیان اینكه قبل از احداث سدهای سیوند و ملا صدرا اندك آبی به بختگان می رسید و بختگان از خشكی دائمی در امان بود گفت : با 440 میلیون متر مكعب ذخیره سازی آب در سد ملا صدرا و 150 میلیون ظرفیت سازی ذخیره آب در سد سیوند ، بختگان به خشكی دایمی گرایید و دقیقا از زمان آبگیری سد ملا صدرا دربالا دست این تالاب بختگان و طشك برای همیشه خشك شدند .
وی اضافه كرد: ستاد احیای تالاب های استان فارس در این استان وجود دارد اما حتی هنوز یك جلسه از این ستاد هم تشكیل نشده است ، حداقل در حد نمایشی و برای ابراز وجود در مقابل دیگران هم جلسات این ستاد تشكیل نشده است ، با این شرایط چگونه می توانیم به اعطای حقابه ها و احیای تالابهای استان فارس امیدوار باشیم .
مدیر كل حفاظت محیط زیست استان فارس گفت : ما در جلسات متعدد بارها از كشت محصولات كشاورزی كم آبر ، كشت ارگانیك ، استفاده از كشت های جایگزین و این موارد حرف می زنیم اما به نظر می رسد به شعار دراین حوزه بسنده كرده ایم ، شعارهای كلی ضمانت اجرایی ندارد و نمی تواند در مقابل ارگان ها و دستگاههای ناظر مسوولیت ایجاد كند ، هیچ برنامه جامعی برای عملی كردن و اجرایی كردن ایده هایی كه به مصرف كمتر آب در حوزه كشاورزی می شود ارائه نكرده ایم .
این همایش با همكاری كانون وكلای دادگستری استان فارس و با حضور كارشناسان حقوقی و محیط زیست برگزار شد.
تالاب و دریاچه طشك با وسعت تقریبی 800 كیلومتر مربع در شمال غربی دریاچه بختگان و 160 كیلومتری شرق شیراز قرار دارد.
تأمین كننده اصلی آب این تالاب و دریاچه، رود كر میباشد كه از كوههای برآفتاب و موسیخانی، در 50 كیلومتری جنوب باختری ده بید سرچشمه میگیرد و در شمال باختری مرودشت، پس از یكی شدن با رود شادكام، و عبور از دشت مرودشت و منطقه حاصلخیز دشت كربال با مركزیت سلطانشهر گذشته و به دریاچهها میریزد.
تالاب و دریاچه بَختِگان نیز از دریاچههای ایران در مجاورت تالاب طشك در شهرستان نی ریز استان فارس بوده كه هم اكنون كاملا خشك شده است.
6113 /1876
تاریخ انتشار: ۱۳ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۱:۴۳
شیراز- ایرنا - مدیر كل حفاظت محیط زیست فارس گفت: قانون حقابه مشخصی برای احیای تالاب های بختگان و طشك وجود دارد و این موضوع در آن مشخص شده اما اراده ای برای اجرای این قانون نیست.