تهران- ايرنا- دبير هشتمين جشنواره تجسمي فجر گفت: اميدواريم جشنواره تجسمي فجر رويكردي بر توسعه گفتمان و اشتراك تجربه فرهنگي و هنري ميان هنرمندان ملي باشد.

به گزارش گروه فرهنگي ايرنا، مجتبي آقايي در روز هنر مكزيك اظهار داشت: برنامه امروز نشانه ‎اي از ابراز علاقه جشنواره تجسمي فجر به حضور هنرمندان 40 كشور جهان در اين رويداد هنري بوده و از ديگر سو رويكردي بر توسعه گفتمان و اشتراك تجربه فرهنگي و هنري ميان هنرمندان ملي است كه داراي تمدن و ريشه‌ هاي هنري و فرهنگي هستند و به طور كلي به توسعه گفتمان هنر در جشنواره تجسمي فجر تاكيد داريم.
وي افزود: ميزباني اين نمايشگاه در روزهايي كه در كشور ما به طلوع فجر و روشنايي توصيف شده و بنيانگذار جمهوري اسلامي آن را انفجار نور ناميده است، رويداد دلنشيني از جنس هنر است. وظيفه خود مي ‏‌دانم از تلاش‎هاي دولت مكزيك در ايران و به ويژه سفير محترم اين كشور تشكر كرده و مراتب احترام خود را به ميهمانان كشورهاي ميهمان در جشنواره و به ويژه هنرمندان حاضر در جشنواره اعلام كنم. اميدوارم در روزهاي پيش رو شاهد ادامه همكاري ميان دو كشور و حضور گسترده ‎تر هنرمندان مكزيك در ايران باشيم.
**اولين نمايشگاه هنري مكزيك با عنوان نور در جشنواره فجر برگزار شد
در ادامه سفير مكزيك گفت: مطابق معيارها و استانداردهاي جشنواره فجر، كشور مكزيك اقدام به برگزاري نمايشگاهي در سه رشته نقاشي، حجم و عكاسي كرده است. وي ادامه داد: ويژگي مهم نمايش اين آثار در هفته هنري مكزيك موضوع انقلاب در آنهاست. انقلاب در فرم نقاشي و انقلاب در ايده‌‏ها و انقلاب در شكل هنر ويژگي مشترك مكزيك و ايران است.
وي افزود: خوزه پوسادا هنرمند نقاش مكزيكي نماينده ملي ‏‌گرايي در هنر مكزيك است. او علوم جديدي را در هنر ابداع كرد و يكي از برترين هنرمنداني بود كه مكزيك در زمينه هنر به خود مي‏‌ديد. كارهاي تينا مودوتي نيز شامل تصاوير مكزيك است او در آثارش ويژگي ‌‏هاي مبارزه اجتماعي دوران انقلاب مكزيك را به تصوير مي ‏‌كشد.
سفير مكزيك همچنين درباره آثار گابريلا رودريگز هنرمندان مجسمه‎ ساز مكزيكي نيز اظهار كرد: آثار رودريگز به طرز خلاقانه‎اي بزرگداشت سال بين ‎المللي نور را مطرح مي‌ كند. سازمان ملل قطع‎ نامه پيشنهادي مكزيك را كه مورد حمايت 35 كشور قرار گرفت و در آن به مشكلات موجود در فناوري ‏‌هاي نور تاكيد شده بود را تصويب كرد.
وي بيان داشت: در اين نمايشگاه اين هنرمند مهارت تجسمي خود نسبت به روشنايي را نشان مي‌دهد و خوشحالم اعلام كنم كه اولين برگزاري اين مجموعه آثار در هشتمين جشنواره هنرهاي تچسمي فجر انجام شده است. اين آثار مرتبط با جشنواره سال بين ‏‌المللي نور است كه از 4 تا 6 فوريه امسال در مكزيك برگزار شده است.

**نور سمبل صافي، مهرباني و اميد است
در ادامه نيلوفر صادقي نماينده سازمان يونسكو در ايران نيز در اين مراسم اظهار كرد: در سال 2013 مجمع عمومي سازمان ملل سال 2015 را سال جهاني نور و فناوري‎هاي نور ناميد.
وي ادامه داد: مكزيك يكي از كشورهاي بسيار فعال در اين زمينه بوده و ما نيز در يونسكو از فعاليت‎هاي اين كشور در اين زمينه تشكر مي‏‌كنيم. تقريبا هر ماه يك مراسم در مكزيك براي سال نور برگزار شد و اختتاميه رسمي اين رويداد چند روز پيش در اين كشور برگزار شد.
وي افزود: زندگي ما به نور بستگي دارد، در پايين ‎ترين سطح، نور براي زندگي ضروري است و بسياري از تكنولوژي ‎هاي نور، انقلابي در ارتباطات ما ايجاد كرده است. از ابتداي تاريخ تاكنون ما تحت تاثير نور قرار گرفته و مجذوب زيبايي آن شده ‎ايم از غروب و طلوع آفتاب تا رنگين كمان تا طيف عظيم رنگ‎ هاي جانوارن و گياهان اولين تجربه ‎هاي ما از نور است كه در طبيعت ديده‏‌ايم.
وي خاطر نشان كرد: در طي قرون متمادي آثار هنري بسياري درباره نور پديدي آمده است. نور همه جا هست. نور به ما اجازه مي ‏‌دهد فعاليت‌ هاي روزمره را انجام دهيم و براي ما سرگرمي، امنيت و پيشرفت تكنولوژيك را براي ما فراهم مي ‏‌كند.
صادقي ادامه داد: نور انقلابي در علم پزشكي ايجاد كرده است و تماس بين ‏‌المللي از طريق اينترنت را ايجاد كرده و محور اصلي ارتباطات فرهنگي، اقتصادي و سياسي در جهان است. در تمام تاريخ نور به عنوان منبع الهام هنرمندان، فيلسوفان، شاعران و اقشار ديگر جامعه بوده است. نور سمبل صافي، مهرباني و اميد است.
وي خاطر نشان كرد: در واقع امشب نور به عنوان محور آثار خوزه گوسادا، تينا مودوتي و گابريلا رودريگز هنرمندان مكزيكي، موضوعي است كه ما را اينجا جمع كرده است. من بسيار خوشحالم آثار چشم ‏گير اين هنرمندان به عنوان اولين گام مهم براي ارتباط فرهنگي در ايران به نمايش گذاشته شده است.
در ادامه اين برنامه گابريلا رودريگز هنرمند مكزيكي روي صحنه حاضر شد و درباره مجموعه‌‏اي كه از او در جشنواره فجر به نمايش گذاشته شده است گفت: از دولت جمهوري اسلامي ايران و هشتمين جشنواره هنرهاي تجسمي فجر به دليل ميزباني آثارم در اين رويداد هنري زيبا و اعطاي جايگاهي ويژه به بيان هنري مكزيك تشكر مي كنيم.
وي افزود: در پس هر برنامه بايد چشم‏‌اندازي وجود داشته باشد و هنر بياني از آن رخداد است. انريكه والرو يك مهندس الكترونيك بود كه از لامپ براي تعمير و بازسازي وسايل بسياري چون راديو استفاده مي‏‌كرد. دخترش مارگريت دوست عزيز دوران كودكي‏‌ام، كلكسيون او كه شامل صدها لامپ در اندازه‏‌ها و اشكال مختلف بود را به من هديه داد. سرخيو دلاگورس فيزيكدان مكزيكي كه نگاهي علمي به پروژه نور داشت به من پيشنهاد داد كه به طور مشترك مجموعه‏‌اي از آثار هنري را به مناسبت سال نور خلق كنم.
رودريگز ادامه داد: اين پروژه به سفير اوليسس ارائه شد و اين پروژه براي ارائه در ايران خلق شد. نور چيزي بيش از يك عنصر در هنر تلقي مي‏‌شود. نور ماده اصلي هر قطعه و اثر است. در اين مورد خاص نيز يك هدف وجود داشت. يوهان اكهارت زماني گفت در هنگام تاريكي است كه ما نور را مي‏‌بينيم. نمايش 'انعكاس' يا 'زمان نور' برخوردي با هنري با نورافشاني به عنوان يك فرآيند انساني است. در اين آثار انعكاس به عنوان عزيمت سايه‏‌ها به سمت نور، احياي شخصي نسبت به تجاربي است كه زندگي را متحول مي‌‌سازند و به عنوان پديده‌هاي اجتماعي تعريف مي‌شوند.
اين هنرمند همچنين درباره عنوان زمان نور نيز گفت: 'زمان نور' به يك سيستم ناموجود بشر اشاره دارد كه بيهوده تلاش مي‏‌كند روند سالم‌‏سازي در زمان را اندازه‎گيري كند. كلكسيوني كه ارائه كرده‎ام و در جشنواره هنرهاي تجسمي فجر به نمايش درآمده، شامل 15 قطعه ساخته شده از لامپ، شيشه نقاشي‎شده، قطعات بازيافتي راه ‏آهن يا قالب‏‌هاي قديمي آجر است. هر شي به طبيعت انسان اشاره دارد و اميد، نوري است در قبال عزلت‌نشيني. به عنوان يك مكزيكي خوشحالم در كشوري زندگي مي‌كنم كه پر از انواع چالش‎هاست. در اين مجموعه كوشيده‌‏ام تجربه مشترك، آسيب‎پذيري و بقا را به عنوان موضوعاتي انعكاس‌‏پذير مطرح كنم به همان شكل كه چشم انسان نور را با عبور از ظلمات شكل مي‌دهد تا همه چيز در روشنايي بازسازي شود.
در ادامه اين مراسم نماينده سازمان يونسكو، سفراي كشورهاي اسپانيولي زبان و هنرمنداني همچون طاهر شيخ الحمايي، جمشيد حقيقت شناس، اسماعيل خلج از نمايشگاه هنرمندان مكزيكي در موسسه صبا بازديد كردند.
نمايشگاه هشتمين جشنواره بين‌المللي هنرهاي تجسمي فجر با رويكرد به هنر معاصر از روز 9 بهمن‌ماه در موسسه فرهنگي و هنري صبا آغاز به كار كرده و تا 17 اسفندماه ميزبان علاقه مندان به هنر است.
فراهنگ**9338** 1568