تاریخ انتشار: ۷ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۰:۳۵

تهران- ایرنا- مطالعات جدید نشان می دهد مصرف زیاد نمك به آسیب های كبدی منجر می شود.

به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از هلث، بدن به نمك نیاز دارد. یون های سدیم به حمل و نقل آب در بدن كمك می كنند و نقش كنترل پالس های عصبی را برعهده دارند. با این وجود، مصرف بیش از اندازه این ماده بدن را با مشكلاتی مواجه می كند.
نمك از مهمترین دلایل فشار خون بالاست. آمار انجمن قلب آمریكا نشان می دهد كه در این كشور حدود 77.9 میلیون نفر به پرفشاری خون مبتلا هستند. فشار خون بالا به این معنا است كه این افراد در معرض بیماری های قلبی و سكته مغزی قرار دارند.
زمانی كه نمك زیادی مصرف می شود، بدن به منظور شستن نمك، آب بیشتری در خود نگه می دارد كه همین امر منجر به افزایش فشار خون می شود. دلیل ورم كردن دست و پا و صورت نیز پس از مصرف نمك همین موضوع است.
مطالعات اخیر محققان دانشگاه جینان در گوانگجوی چین نشان می دهد مصرف بیش از اندازه نمك، یك عامل موثر در آسیب جدی كبدی در بزرگسالان است و علاوه بر آن، در رشد جنین اختلال وارد می كند.
این مطالعه حیوانی نشان می دهد نمك باعث تغییر نرخ تقسیم سلولی و افزایش مرگ و میر سلول های كبد می شود و از این طریق در بروز فیبروز كبدی نقش دارد. از طرفی، مصرف غذای شور در مادران باردار، بر رشد جنین تاثیر می گذارد. محققان احتمال می دهند آسیب كبدی ناشی از مصرف بیش از اندازه نمك، به دلیل فرآیندی به نام استرس اكسیداتیو است. استرس اكسیداتیو باعث می شود تعادل بین آنتی اكسیدان ها و رادیكال های آزاد بهم بخورد كه این امر منجر به افزایش سلول های التهابی می شود و مرگ سلول های كبد و افزایش احتمال فیبروز كبدی را به دنبال دارد.
كبد با 1.36 كیلوگرم وزن، بزرگترین ارگان داخلی بدن است كه بیش از 500 عملكرد حیاتی را كنترل می كند. مهمترین وظیفه كبد، فیلتر كردن خونی است كه از دستگاه گوارش وارد كبد می شود و قرار است در سراسر بدن جریان یابد. تمام مواد سمی و مضر خون در كبد جدا می شوند. كبد با تولید صفرا، چربی غذا را تجزیه كرده و آن را تبدیل به انرژی می كند. ذخیره قند بدن نیز به عهده كبد است.
تولید و سنتز عناصر مهم پلاسمای خون و ذخیره برخی از مواد مغذی از جمله ویتامین ها و آهن نیز به عهده كبد است. سم زدایی، تنظیم هورمون، سنتز پروتئین، هضم غذا و تجزیه سلول های قرمز خون نیز از مهمترین وظایف كبد به شمار می آیند.
مراحل اولیه بیماری های كبد هیچ علایمی ندارند؛ بنابراین كوچكترین نشانه ای نیز باید جدی گرفته شود. زرد شدن پوست و چشم، شكم درد مزمن، تورم شكم، خارش مداوم پوست، ادرار تیره، مدفوع كم رنگ یا خونی، خستگی، تهوع، كبود شدن پوست و از دست دادن اشتها، مهمترین علایم بیماری های كبد هستند.
مطالعات محققان دانشكده پزشكی دانشگاه هاروارد نشان می دهد كه انواع سبزیجات، گریپ فروت، گردو، لیمو، آووكادو، چای سبز، سیر، چغندر، سبزیجات با برگ های سبز پررنگ و زردچوبه مهمترین غذاهایی هستند كه كبد را سالم نگه می دارند.
در ادامه نتایج این تحقیقات آمده است كه استفاده از غذاهای آماده و حاضری، الكل و سیگار، روغن و غذاهای سرخ كرده و عدم تحرك، مهمترین دلایل آسیب به كبد هستند.
نتایج این تحقیقات در نشریه Agricultural and Food Chemistry منتشر شده است.
علمی (6) ** 9259**2017