تاریخ انتشار: ۲۳ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۱:۱۹

اسلام آباد - ایرنا - همزمان با فرا رسیدن نوروز كه مقارن با آغاز فصل بهار و زنده شدن دوباره طبیعت است، مراسم های ویژه آغاز فصل بهار و جشن های نوروزی در برخی مناطق پاكستان با شور و شوق خاصی برگزار می شود.

هر ساله، با فرا رسیدن ماه فوریه و شنیده شدن صدای پای بهار، در كشور های آسیای جنوبی بویژه هند و پاكستان، مراسمی با عنوان «بَسَنت» برگزار می شود كه این روز را با هوا كردن بادبادك های رنگی جشن می گیرند. مركز اصلی برگزاری جشن های «بَسَنت» در پاكستان، پایتخت فرهنگی این كشور یعنی شهر لاهور است. در پاكستان، نوروز را «عالم افروز»، به معنای روزی كه با آمدنش جهان را روشن و درخشان می كند، نیز می نامند.
جشن های شروع فصل بهار و عید نوروز سنت مشترك كشورهای جمهوری اسلامی ایران، پاكستان، افغانستان، تاجیكستان، تركیه و برخی از كشورهای آسیای میانه دیگر است.
مجمع عمومی سازمان ملل روز اول فروردین (21 ماه مارس) را به عنوان روز جهانی عید نوروز، با ریشه ایرانی به رسمیت شناخته و آن را در تقویم خود جای داده است.
نمایش آداب و فرهنگ اصیل ایرانی به صورت برگزاری نمایشگاه ها و جشن های مختلف در مراكز فرهنگی بویژه دانشگاه ها در پاكستان و كشورهایی كه با با زبان فارسی آشنایی دارند با استقبال پر شوری از سوی دانشجویان و مردم مسلمان این كشورها همراه می شود.
جشن های نوروزی و مراسم آغاز فصل بهار در پاكستان در مناطق ایالات بلوچستان (شهرهای كویته، جعفرآباد، مكران، گوادر), ایالت گلگیت – بلتستان (شهرهای گلگیت، اسكردو، هنزه، استور، چیترال)،ایالت خیبرپختونخوا (شهرهای پیشاور، سوات، بنو و برخی از مناطق قبایلی) و شهرهای مختلف ایالت پنجاب در شرق این كشور برگزار می شود.
از رسوم سنتی عید نوروز در پاكستان بویژه در ایالت گلگیت-بلتستان در شمال این كشور؛می توان به هدیه دادن تخم مرغ های رنگی به یكدیگر، رفت و آمد به منازل اقوام و بازی و تماشای بازی چوگان اشاره كرد.
عید نوروز و ایام فرا رسیدن فصل بهار در ایالات بلوچستان و پنجاب نیز با حضور مردم در دامن سبز طبیعت ، اجرای برنامه های سنتی از جمله پریدن از روی آتش به معنای اینكه باعث پاك شدن گناهان می شود، جشن گرفته می شود.
جامعه زرتشتیان و جمعیت زیادی از پناهندگان افغانستان كه در مناطق مختلف پاكستان سكونت دارند، نیز عید نوروز را با دید و بازدیدهای خانوادگی و حضور در پارك ها جشن می گیرند.
بر اساس سرشماری سال 1377 شمسی (1998 میلادی) , مذهب زرتشتی در پاكستان با جمعیتی حدود 20 هزار نفر به عنوان كم جمعیت ترین گروه اقلیتی این كشور به شمار می رود.
در مجموع پاكستان بعنوان همسایه ایران جنوب غربی و كشوری مسلمان به حساب می آید كه با توجه به تاثیرات فرهنگ ایرانی كه بر روی فرهنگ ، زبان ؛ آداب و سنن پاكستان گذاشته شده؛ مشتركات فراوانی بین دو كشور وجود دارد كه یكی از آنها جشن نوروز است.
هر ساله،با فرا رسیدن ماه(فوریه و مارس)همزمان با نزدیك شدن فصل بهار، در كشورهای آسیای جنوبی بویژه هند و پاكستان،مراسمی تحت عنوان سنت بهار برگزار می شود كه این روز را با هوا كردن بادبادكهای گوناگون جشن می گیرند.
این جشن در سراسر پاكستان برگزار می شود و تقریبا همه در آن شركت می كنند و از نمایش های حیوانات گرفته تا بازی های سنتی ، قومی و بین المللی مانند كشتی ، دو و میدانی ، هاكی ، فوتبال ، تنیس و همچنین اسب سواری و اسب دوانی و مهمتر از همه نیزه بازی و كبدی و غیره اجرا می شود .
از آداب و رسوم عید نوروز در میان مردم پاكستان، می توان به خانه تكانی یا به عبارتی پاكیزه كردن خانه، پوشیدن لباس نو، تهیه و پخت انواع شیرینی ها از قبیل (لدو، گلاب جامن، رس گهوله، كیك، برفی، شكرپاره، كرم رول، سوهان حلوا) همچنین پختن غذاهای معروف این ایام اشاره كرد.
در نواحی گلگیت و بلتستان در شمال پاكستان برگزاری جشن نوروز همراه با اجرای برنامه های آتش بازی و تیراندازی و چوگان می باشد.
شیعیان پاكستانی نیز عمدتا در ایالت پنجاب بویژه شهر ˈلاهورˈ مركز این ایالت جشن های نوروز را مانند ایران برگزار می كنند.
شیعیان پاكستانی این ایام را منتسب به حضرت امیرالمومنین امام علی علیه السلام می دانند كه در حقیقت همان جشن غدیر خم است و بطور معمول در 21 مارس ( اول فروردین ) برگزار می شود.
آنها معتقدند روزی كه پیامبر گرامی اسلامی حضرت محمد(ص) در یك اجتماع 124 هزار نفری از اصحاب خودشان، به حكم پروردگار، حدیث معروف غدیر را خواندند و حضرت امیر را به جانشینی خود معرفی كردند، مصادف با روز 21 مارس همزمان با 18 ذی حجه و مصادف با اول بهار بوده است. لذا در این ایام شادی كرده و لباس نو می پوشند.
ایرانیان مقیم پاكستان نیز در اولین روز بهار پس از تحویل سال نو در مراكز دیپلماتیك كشورمان در شهرهای ˈاسلام آباد، راولپندی، پیشاور، لاهور، كویته، كراچی و حیدرآبادˈ مراسم عید نوروز و تحویل سال نو را با برپایی جشنهایی برگزار می كنند.
هر ساله در زمان تحویل سال نو، به رسم نوروز ایرانی و دید و بازدیدهای عید، همه اعضای خانوداه های كاركنان و روسای نهادهای ایرانی مقیم پایتخت پاكستان با حضور در سفارت جمهوری اسلامی ایران، در فضایی كاملا صمیمی و آراسته به سفره هفت سین، فرا رسیدن سال نو را به یكدیگر شادباش می گویند.
آساق**1723