به گزارش ايرنا، «امين فيصل» روزشنبه درگفت و گو با خبرنگار ايرنا در كابل افزود كه ايران 500 بورس تحصيلي به دانشجويان افغان اختصاص داده است كه 10 درصد اين بورسيه ها به مهاجران افغان ساكن ايران تعلق خواهد گرفت و آنان در داخل ايران به روند بورسيه ها خواهند پيوست.
وي افزود كه هياتي از وزارت آموزش عالي ايران تا يك ماه آينده به كابل سفر مي كند و پس از ورود اين هيات آزمون دانشجويان بورسيه با حضور هيات ايراني برگزار خواهد شد و سپس هماهنگي هاي لازم براي اعزام دانشجوياني كه به حد نصاب قبولي دست يافته باشند، صورت خواهد گرفت.
فيصل با اشاره به اشتراكات ديني، فرهنگي و زباني ايران و افغانستان تصريح كرد كه همكاري دانشگاه هاي طرفين تنها در اعطاي بورسيه ها خلاصه نمي شود وتهران دربخش تربيت كادرمولفان كتاب هاي درسي و نشر كتاب هاي دانشگاهي هم با وزارت آموزش عالي افغانستان همكاري دارد.
وي افزود كه ايران با ايجاد مركز نشر و چاپ كتاب در دانشگاه كابل، به اين دانشگاه و ساير دانشگاه هاي افغانستان كمك مي كند و در بخش ترجمه و مقالات علمي، تدوين كتاب هاي علمي كمك قابل ملاحظه اي داشته و هر سال استادان دانشگاه هاي افغانستان به ايران دعوت شده واستادان ايراني نيز به كابل سفر مي كنند و آخرين يافته هاي علمي در رشته هاي گوناگون را با يكديگر مبادله مي كنند.
سخنگوي وزارت آموزش عالي افغانستان گفت كه اخيرا دانشگاه فردوسي مشهد يك دستگاه توليد برق از ساخته هاي دانشجويان اين دانشگاه را به اين وزارتخانه هديه داد كه اين اقدام براي ما بسيار اهميت دارد. زيرا مي تواند براي ما يك الگو قرار گيرد و آن را به دانشجويان نشان بدهيم تا آنان نيز در همين مسير قرار گيرند.
سال تحصيلي دانشگاه هاي افغانستان مانند مدارس اين كشور از فصل بهار آغاز مي شود و داراي دو ترم بهاري و پائيزي هستند. دانشگاه ها و مدارس اين كشور در سه ماه زمستان تعطيل است. هر كدام از ترم هاي بهاري و پائيزي دانشجويان چهار ماه و نيم به طول مي انجامد و در هر ترم دو امتحان ميان ترم و يك امتحان پايان ترم برگزار خواهند كرد.
برخي از استادان بزرگ كشورهاي خارجي دررشته هايي خاص بصورت مقطعي در بعضي از ترم ها به افغانستان دعوت مي شوند كه در بين آنان استادان ايراني هم حضور دارند.
افغانستان داراي 156دانشگاه دولتي و خصوصي است كه از اين تعداد 120 دانشگاه وموسسه آموزش عالي خصوصي و36 دانشگاه دولتي است. كابل 4 دانشگاه دولتي و 50 دانشگاه و موسسه آموزش عالي خصوصي دارد. دانشگاه كابل قديمي ترين دانشگاه دولتي افغانستان در سال 1311 بنا نهاده شده است.
درحال حاضر در دانشگاه كابل 15 دانشجو در سطح دكترا، 500 دانشجو در سطح كارشناسي ارشد و 28 هزار دانشجو در سطح كارشناسي به تحصيل اشتغال دارند.
171هزار دانشجو در دانشگاه هاي دولتي سراسر افغانستان مشغول تحصيل هستند كه 21 درصد آنان را دختران تشكيل مي دهند.
ايران و آمريكا از جمله كشورهايي هستند كه در افغانستان داراي دانشگاه هستند. امريكا يك دانشگاه در كابل دارد و دانشگاه آزاد، دانشگاه پيام نور و دانشگاه جامعه المصطفي از دانشگاه هاي ايران در افغانستان هستند.
وزارت آموزش عالي افغانستان درصدد است تا ظرفيت هاي كمي و كيفي دانشگاه هاي اين كشور را افزايش دهد و طرح هايي را براي افزايش پذيرش دانشجو واستاد و گسترش رشته هاي دانشگاهي همراه با بالابردن كيفيت دروس دانشجويان، به اجرا گذاشته است.
سخنگوي وزارت آموزش عالي افغانستان گفت كه در سالهاي اخير متقاضيان دختر و پسر ورود به دانشگاه ها در اين كشور افزايش يافته و اين وزارت خانه براي جذب به دنبال ساخت دانشگاه هاي جديد در برخي از استان هايي است كه تاكنون از داشتن دانشگاه و يا موسسه هاي آموزش عالي دولتي و خصوصي محروم بوده اند.
وي گفت كه امسال 220 هزار نفر متقاضي آزمون ورودي دانشگاه ها بودند و وزارت تحصيلات عالي افغانستان 58 هزار و 310 نفر دانشجو را در دانشگاه هاي دولتي و 60 هزار و 450 دانشجو را در موسسه هاي آموزش نيمه دولتي در سطح كارداني جذب خواهد كرد و حدود 45 هزار نفر ديگر نيز در دانشگاه هاي خصوصي افغانستان جذب خواهند شد.
وي گفت كه وزارت آموزش عالي افغانستان در كنار ارايه طرح ساخت دانشگاه هاي جديد، به ارزش هاي كيفي اعتقاد دارد و جذب استادان باتجربه و توانمند، به روز كردن واحدهاي درسي و اهميت دادن به اعتبار و رده دانشگاه هاي كشور در سطح جهان را در اولويت برنامه هاي خود قرار داده است.
امين فيصل گفت كه دانشگاه هاي افغانستان استاد در سطح دكترا كم دارد، اما حدود 60 درصد استادان كشور در سطح كارشناسي ارشد هستند واين آمار درمقايسه با چند سال قبل كه بيش از 80 درصد آنان درسطح كارشناسي بودند، يك موفقيت به حساب مي آيد.
سخنگوي وزارت آموزش عالي افزود كه تجربه ما در دانشگاه ها به نوعي جديد و محدود به 13 سال گذشته است. تاريخ دانش در افغانستان با گسست و انقطاع مواجه شده است . افغانستان در گذشته در حوزه آموزش عالي از غناي فراواني برخوردار بوده و در دانشگاه كابل دردهه 40 و50 تا دهه 70 دانشجويان خارجي جذب مي كرده ودانشجويان بسياري از كشورها به اين دانشگاه بورسيه مي شدند و استادان آن به زبان هاي انگليسي يا عربي تدريس مي كردند.
وي گفت كه جنگ و ناامني، دانش را درافغانستان با انقطاع مواجه كرده، اما از دهه هشتاد بار ديگر فرصت هاي مناسبي براي رشد و پيشرفت آموزش عالي اين كشور فراهم شده وهزاران دانشجو درداخل و خارج از كشور سرگرم تحصيلات عالي هستند و به اعتقاد ما نسلي كه آينده افغانستان را رقم خواهد زد، از راه رسيده است و ما به اين نسل اميدوار هستيم.
اساق*291*1610*1590
تاریخ انتشار: ۱۴ فروردین ۱۳۹۵ - ۱۳:۱۳
كابل - ايرنا - سخنگوي وزارت آموزش عالي افغانستان گفت كه همكاري هاي دانشگاهي ايران و افغانستان بسيار عميق و گسترده است و مي توان گفت كه در اوج قرار دارد و تا پايان فروردين هياتي به رياست معاون دانشجويان اين وزارتخانه به ايران سفر مي كند تا هماهنگي هاي لازم را با مسئولان ايراني براي اجرايي شدن اعطاي بورسيه هاي تحصيلي به دانشگاه هاي افغانستان انجام دهد.