تهران-ايرنا- آيين نامه شوراي صنفي دانشجويان دانشگاه هاي كشور در راستاي ايجاد بستر مناسب براي تقويت زمينه‌هاي مشاركت، ابلاغ شد.

به گزارش روز شنبه ايرنا، به منظور ايجاد بستر مناسب براي تقويت زمينه‌هاي مشاركت، همفكري، تصميم‌سازي، برنامه‌ريزي و همكاري دانشجويان در امور صنفي و حفظ و پيگيري حقوق و حريم دانشجويي، شوراي صنفي دانشجويان با حمايت دانشگاه‌ها و مراكز آموزش عالي كشور، بر اساس مفاد اين آيين‌نامه تشكيل مي شود كه بخش هايي از اين آيين نامه به شرح زير است:

** حقوق صنفي
براساس اين آيين نامه، حقوق صنفي به مجموعه‌اي از امور مرتبط با دانشجو در محدوده فضاهاي دانشگاهي، مانند امور رفاهي و خدماتي دانشجويي، تغذيه، امور خوابگاه و سكونت دانشجويان، امور تربيت بندي دانشجويان و نحوه ارايه خدمات آموزشي مرتبط با دانشجويان اطلاق مي شود.

**شوراهاي صنفي مجاز به موضع‌گيري سياسي نيستند
شوراهاي صنفي مجاز به انجام فعاليت و موضع‌گيري سياسي و همكاري، همسويي و حمايت از تشكل‌ها و جريان‌هاي سياسي داخل و خارج دانشگاه‌ها نيستند.
در اين آيين نامه شوراهاي صنفي، به صورت واحد، موسسه، شوراي نظارت و شوراي مركزي نظارت، تعريف شده و هدف از تدوين اين شيوه نامه، بهبود وضعيت امور صنفي رفاهي دانشجويان و كمك به ايجاد شرايط و فضاي مناسب‌تر براي تحصيل، فعاليت و سكونت دانشجويان و تلاش براي شناسايي، طرح و رفع نقائص صنفي دانشجويان دانشگاه و افزايش آگاهي دانشجويان نسبت به حقوق و تكاليف دانشجويي عنوان شده است.

** روش انتخابات شوراي صنفي
براساس اين آيين نامه، هر واحد دانشگاهي داراي يك شوراي صنفي است كه اعضاي آن از طريق انتخابات به مدت يك سال انتخاب مي‌شوند. بنابر شيوه نامه مذكور، شوراي خوابگاه خواهران و برادران مي‌بايستي به صورت مجزا تشكيل شود.

** چگونگي تامين بودجه شوراهاي صنفي
بودجه مورد نياز برنامه‌هاي شوراي صنفي كه اجراي آن مستلزم هزينه است با تاييد معاون دانشجويي در چارچوب اين آيين‌نامه، از رديف اعتبارات دانشجويي و رفاهي يا ديگر منابع مالي موسسه / واحد وفق مقررات تامين مي‌شود.

** شرايط عضويت در شوراهاي صنفي
براساس اين گزارش، هر دانشجويي كه يك نيمسال تحصيلي را در مقطع كارشناسي طي كرده و حكم قطعي محكوميت در كميته انضباطي نداشته و حداقل معدل كل وي در مقطع كارشناسي 13، در مقطع كارشناسي ارشد 15 و در مقطع دكتري 17 باشد و نيمسال پيشين مشروط نشده و يا اينكه دو نيمسال مشروطي آموزشي غيرمتوالي نداشته باشد مي تواند داوطلب عضويت در شوراي صنفي باشد.
همچنين دانشجويان متقاضي عضويت در شوراهاي صنفي نبايد عضويتي در شوراي مركزي تشكل‌هاي اسلامي داراي مجوز در موسسه داشته باشند و مدت باقي‌مانده از دوران تحصيل با احتساب ترمي كه در آن انتخابات برگزار مي‌شود، كمتر از دو ترم نباشد.

** چگونگي قطع عضويت افراد در شوراي صنفي
براساس اين آيين نامه، دانشجويان مقاطع تحصيلات تكميلي از ابتداي ورود به موسسه امكان شركت در انتخابات را دارا هستند و در صورت هرگونه محكوميت قطعي عضو شوراي صنفي در شوراي انضباطي، عضويت وي لغو مي شود.
انتخابات شوراي صنفي با رأي 25 درصد كل آراء (كل دانشجويان واحد) رسميت مي‌يابد و شرط انتخاب داوطلبين، كسب نصف به علاوه يك آراي مأخوذه است و در صورت عدم كسب آراي لازم، انتخابات به دور دوم كشيده شده و كسب اكثريت نسبي آراي مأخوذه ملاك انتخاب افراد خواهد بود.

** زمان برگزاري انتخابات شوراي صنفي
همچنين انتخابات شوراي صنفي در سال اول طي يك ماه پس از ابلاغ آئين‌نامه و شيوه‌نامه در سال‌هاي بعد در فرصت يك ماهه ارديبهشت ماه برگزار خواهد شد و برگزاري انتخابات شوراي صنفي بر عهده كميته اجرايي انتخابات است كه مطابق شيوه‌نامه تشكيل خواهد شد.
به منظور نظارت بر حسن اجراي انتخابات شوراي صنفي، كميته نظارت بر انتخابات، زير نظر شوراي نظارت موسسه مطابق شيوه‌نامه تشكيل مي‌ شود.

** نظارت و مرجع رسيدگي به تخلفات
مرجع نظارت‌ بر فعاليت‌ها و رسيدگي به تمام امور مربوط به شوراهاي صنفي دانشجويان در سطح موسسه، شوراي نظارت است كه از رئيس موسسه «رئيس»، مسئول نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در موسسه، معاون دانشجويي موسسه «دبير»، معاون آموزشي موسسه، معاون مالي، پشتيباني موسسه، مديركل امور دانشجويي موسسه، رئيس مركز مشاوره دانشجويي موسسه و يك نماينده از شوراي فرهنگي موسسه تشكيل شده است.
همچنين يك عضو هيأت علمي با حكم رئيس موسسه براي مدت يك سال، دو عضو از ميان شوراي صنفي موسسه با پيشنهاد دبير شوراي نظارت و حكم رئيس موسسه براي مدت يك سال ديگر اعضاي شوراي نظارت را تشكيل مي دهند.

** شوراي نظارت حداقل هر دو ماه بايد يك بار تشكيل جلسه دهد
شوراي نظارت حداقل هر دو ماه يك بار تشكيل جلسه داده و جلسات آن با حضور اكثريت اعضاء رسمي است و مصوبات آن با رأي اكثريت حاضر، معتبر است.

** شرايط تفويض برخي از اختيارات به شوراي صنفي
شوراي نظارت موسسه مي‌تواند به پيشنهاد هر يك از معاونين و با تاييد رئيس موسسه، برخي از اختيارات مديريتي و اجرايي مرتبط با دانشجويان را تا هر زماني كه صلاح مي‌دانند به شوراي صنفي تفويض كند.

** معاونت دانشجويي وظيفه نظارت بر فعاليت‌هاي شوراي صنفي
همچنين معاونت دانشجويي موسسه به عنوان دبير شوراي نظارت، وظيفه نظارت بر فعاليت‌هاي شوراي صنفي را بر عهده داشته و در صورت احراز تخلف، پرونده را جهت تصميم‌گيري در شوراي نظارت ارائه كرده و شوراي نظارت ظرف مدت حداكثر يك ماه، در خصوص پرونده اظهارنظر خواهد كرد.

** حكم به انحلال شوراي صنفي
بنابراين آيين نامه در صورتي كه شوراي نظارت موسسه، حكم به انحلال شوراي صنفي دهد، معاونت دانشجويي موظف است تمام مدارك را به همراه گزارش كامل به شوراي مركزي نظارت ارسال و در صورت عدم درخواست تجديدنظر از شوراي مذكور، حداكثر ظرف مدت يك ماه نسبت به برگزاري انتخابات مجدد در موسسه اقدام كند.

** مرجع ابلاغ شيوه نامه آيين نامه
شوراي مركزي نظارت، مرجع تفسير اين آئين‌نامه، تهيه و ابلاغ شيوه‌نامه‌ها و دستورالعمل‌هاي اجرايي آئين‌نامه، تجديدنظر در آراي شوراي نظارت موسسه، سياستگذاري و برنامه‌ريزي در مورد شوراهاي صنفي، شوراي مركزي نظارت است.

** اعضاي شوراي مركزي نظارت
شوراي مركزي نظارت از معاون وزير و رئيس سازمان امور دانشجويان وزارت علوم، تحقيقات و فناوري «رئيس شورا»، رئيس صندوق رفاه دانشجويان «نايب رئيس»، معاون امور دانشجويان داخل سازمان امور دانشجويان «دبير شورا»، مديركل امور دانشجويان داخل سازمان امور دانشجويان، مديركل امور فرهنگي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري، دو نفر از معاونان دانشجويي مؤسسات به انتخاب معاونين دانشجويي، و چهار نفر از دبيران شوراي صنفي به انتخاب دبيران شوراي صنفي موسسات سراسر كشور طبق شيوه‌نامه تشكيل شده است.
همچنين جلسات شوراي مركزي نظارت با حضور رئيس يا نايب رئيس و دبير، يا نصف به علاوه يك كل اعضاء رسميت مي‌يابد و تصميمات اخذ شده با رأي نصف به علاوه يك اعضاي حاضر معتبر است.

** حداكثر زمان شوراي نظارت براي رسيدگي به شكايات
براساس اين آيين نامه، شوراي مركزي نظارت موظف است حداكثر ظرف مدت دو ماه از تاريخ دريافت شكايات، نسبت به رسيدگي به شكايات شورا و يا موسسه اقدام كند، رأي شوراي مركزي نظارت قطعي و لازم‌الاجرا است. همچنين نظارت بر حسن اجراي اين آئين‌نامه و شيوه‌نامه اجرايي آن در هر موسسه بر عهده رئيس موسسه است.
شيوه‌نامه اجرايي اين آيين‌نامه، حداكثر ظرف مدت يك ماه از تاريخ تصويب اين آئين‌نامه توسط سازمان امور دانشجويان تدوين و ابلاغ مي‌ شود.
فراهنگ**9187**1569