به عنوان مثال بخشهاي ذيربط و فعال در عرصه دريا بسيار متنوع و گسترده است و هر بخش خود را متولي اين حوزه ميداند، در حوزه ماهيان پرورشي در قفس مشكلات و موانع بسيار است و در اين حوزه علاوه بر بخش خصوصي حضور دولت نقش كارسازي دارد.
سازمان شيلات در خصوص تقويت اين نوع پرورش وامهاي كم بهره را پرداخت كرده است ولي از طرفي به دليل تازگي اين رويداد، بخشهاي خصوصي كمتر وارد جريان ميشوند و دولت مي بايست با راه اندازي پايلوتها و زيرساختهاي مناسب به روند توسعه اين طرح سرعت ببخشد.
روش پرورش ماهي در قفس سامانهاي است كه ماهي، محصور در يك قفس در منابع آبي پرورش داده ميشود، در اين روش ماهي درون يك قفس يا سبد قرار ميگيرد و آب به صورت آزاد بين منبع آبي و قفس در جريان قرار مي گيرد.
از منشأ و مبدأ پيدايش اين شيوه اطلاع دقيقي دردسترس نيست و در اين خصوص اطلاعات كمي وجود دارد ولي آنچه مسلم است از زمان دور، صيادان براي نگهداري ماهيان صيد شده خود تا قبل از حمل و عرضه به بازار از نوعي قفس استفاده ميكرده اند.
به طور كلي پرورش ماهي با هدف توليد اقتصادي تحت چهار سامانه انجام ميشود كه شامل پرورش در استخرهاي رو باز خاكي و پرورش در استخرهاي سرپوشيده گلخانهاي، در تانك و يا در قفس است.
طول سواحل كشور حدود پنج هزار و 800كيلومتر است كه 890 كيلومتر آن در شمال واقع بوده و شامل ساحل استان هاي گيلان، مازندران و گلستان است از اين رو طبعا از جايگاه خوبي در حوزه پرورش ماهي برخورداريم.
با توجه به منابع غني انواع آبزيان در خليج فارس، درياي عمان و درياي مازندران صيد و آبزي پروري به عنوان يك صنعت سودآور مي تواند نقش مهمي در توسعه اقتصادي دريايي و اشتغال زايي پايدار داشته باشد، ايران در سال 2012 با صيدي معادل 542 هزار تن رتبه اول در خاورميانه را دارا است.
در بحث آبزي پروري دريايي و استفاده از سازه هاي مناسب جهت پرورش آبزيان در قفس پروژه هايي در دست اجرا است اما آن گونه كه بايد پيشرفت هاي محسوسي در چند سال اخير حاصل نشده است.
علاوه بر اين امروزه استفاده از ساير قسمت هاي ماهي و تهيه محصولات آبزي و استخراج مواد مهم و با ارزش يكي از شاخص هاي علوم شيلاتي است كه داراي ارزش افزوده قابل توجهي است، توجه ويژه به اين حوزه مي تواند زمينه توسعه اقتصاد دريايي را در برنامه ششم توسعه فراهم كند.
شركتهاي دانشبنيان دريايي و شيلاتي مي توانند در حوزههاي مطالعات طرحهايي همچون فعاليتهاي مرتبط با توسعه پايدار آبزيپروري، مطالعات دريايي مرتبط با سازههاي قفسهاي دريايي و پرورش ماهيان مشاركت داشته باشند.
* دبير ستاد توسعه فناوري و نوآوري صنايع دانش بنيان دريايي
تاریخ انتشار: ۲۵ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۳:۳۱
به نظر ميرسد وضعيت كنوني علمي و فناوريهاي دريايي نسبت به گذشته پيشرفتهاي خوبي داشته است، اما هنوز در برخي حوزهها مشكلاتي وجود دارد.