دكتر حمیدرضا پازوكی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا، با توضیح اینكه این آمار بر اساس مطالعه ای در كشور لبنان به دست آمده است، افزود: والدینی كه در حضور كودكان خود اقدام به استعمال قلیان و سیگار می كنند، زمینه آسیب پذیری و ابتلا به برخی بیماری ها را در فرزندان خود فراهم می آورند.
وی همچنین با توصیه به مادران باردار برای دوری از استنشاق دود مواد دخانی افزود: در صورتی كه مادران باردار در معرض دود قلیان یا سیگار قرار گیرند، جنین آنها نیز با احتمال ابتلا به بیماری هایی روبه رو خواهد بود.
پازوكی با بیان اینكه مواجه شدن با دود مونوكسیدكربن در دوران بارداری ممكن است برای جنین خطراتی به همراه داشته باشد، ادامه داد: تصور می شود كه علت وزن كم هنگام تولد در نوزادان مادران سیگاری و قلیانی به همین علت باشد.
وی به سایر مضرات مصرف قلیان و سیگار اشاره كرد و گفت: ابتلا به بیماری انسداد ریوی مزمن، افزایش حملات آسم، زخم معده، سوءهاضمه و تنگی نفس نیز از دیگر عوارض مصرف این مواد دخانی به شمار می روند.
پازوكی، اختلال در جذب كلسیم و ساخت استخوان، یائسگی زودرس، كاهش وزن، تخریب هورمون های جنسی، پیری زودرس پوست، اگزمانی دست و مشكلات دندان را از دیگر مضرات استعمال قلیان و سیگار عنوان كرد.
وی با اشاره به اینكه در تنباكوی مصرفی قلیان 400 نوع ماده سمی و سرطان زا وجود دارد، گفت: این تصور غلط است كه اگر دود قلیان وارد ریه نشود و فقط از راه دهان خارج شود، آسیبی به ریه ها وارد نمی كند.
قلیان حدود 350 سال قبل توسط هندی ها و ایرانی ها ابداع شد؛ این وسیله در طب سنتی برای هدایت دارو به موضعی كه درد و بیماری در آن ریشه دوانده، كاربرد داشته است.
به عنوان نمونه، برای از بین بردن عفونت با استفاده از گیاه مرزنجوش، آن را به شكل تنباكو خیس می كردند و فردی كه طبیعت ریه اش گرم و خشك بود، مرزنجوش را با قلیان می كشید. همچنین عرقیات گیاهان دارویی مانند نعنا، اكالیپتوس یا بادرنجبویه را گرم می كردند و در جام قلیان می ریختند و برای درمان برخی بیماری ها به كار می بردند.
علمی ** 1201 **1834
تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۳:۱۷
تهران- ایرنا- رییس آزمایشگاه جامع تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشكی ایران به تاثیر دود قلیان و سیگار بر سلامت كودكان اشاره كرد و گفت: احتمال ابتلای كودكان در معرض دود قلیان به بیماری های تنفسی 2.5 برابر بیشتر از سایر كودكان است.