به گزارش ایرنا، كارگروه مدیریت پسماند استان سمنان روز دوشنبه در سالن مدیریت بحران استانداری، با حضور مسئولان دستگاه های عضو، با محوریت مدیریت و برنامه ریزی مناسب برای پسماندها برگزار شد.
***محل دفن زباله های استان سمنان مناسب نیست
سرپرست معاونت فنی اداره كل حفاظت محیط زیست استان سمنان گفت: محل دفن زباله های استان سمنان به تفكیك هر شهرستان مطلوب نیست.
امیر ضیائیان افزود: حصاركشی نشدن كامل محدوده محل دفن زباله ، نبود گودال های مناسب و خاكریزی غیراستاندارد، از جمله مشكلات دفن زباله های شهر سمنان است.
وی اظهار كرد: محل دفن زباله های شهر گرمسار در زمینی به مساحت پنج هكتار در كیلومتر هفت جاده گرمسار- تهران انجام میشود كه مشكلات آن، فقدان ایستگاه تفكیك زباله در شهر، نبود پوشش و خاكریزی مناسب بر روی زباله ها، نبود حصاركشی در اطراف منطقه و پراكنده شدن زباله ها توسط باد و سیلاب به پایین دست است.
وی محل دفن زباله در آرادان را منطقه گندمدره اعلام كرد و افزود: نبود گودالهای مناسب برای دفن پسماند، فقدان پوشش و خاكریزی مناسب بر روی زباله ها، نبود حصاركشی در اطراف منطقه و حضور افراد سودجو در محل، از جمله مشكلات محل دفن زباله آرادان است.
ضیائیان، مشكلات دفن زباله شهر شاهرود را دفن مشترك پسماند پزشكی با پسماند خانگی، تخلیه خونابه های كشتارگاه در محل، نبود پوشش و خاكریزی مناسب بر روی زباله ها و فقدان حصاركشی در اطراف منطقه عنوان كرد.
وی، مشكلات محل دفن زباله در شهرهای دامغان، مهدیشهر و سرخه را نبود گودالهای مناسب برای دفن پسماند، فقدان پوشش و خاكریزی مناسب بر روی زباله ها، نبود حصاركشی در اطراف منطقه و حضور افراد سودجو در محل، اعلام كرد.
**سرانه تولید زباله در استان سمنان 600 گرم در روز است
مدیر كل حفاظت محیط زیست استان سمنان با بیان اینكه سرانه تولید زباله در استان سمنان 600 گرم در روز است، افزود: باید مدیریت درست برای این مقدار زباله انجام گیرد و همچنین میزان تولید زباله باید كاهش یابد.
عباسعلی دامنگیر افزود: سرانه تولید زباله در ایران روزانه 700 گرم است كه این مقدار برای كشورهای توسعه یافته روزانه 250 الی 500 گرم است.
وی تصریح كرد: جمع كل پسماند استان سمنان 173 هزار و 345 تن در سال است كه بیشترین مقدار پسماند از نوع پسماند خانگی به مقدار 136 هزار و 847 تن در سال اختصاص دارد.
وی تفكیك زباله از مبدا توسط خانوادهها را بهترین راهكار برای كمك به مدیریت پسماند دانست و اظهار كرد: با توجه به اینكه بیشترین تولید پسماند از نوع خانگی است، باید در خانواده ها تفكیك زباله فرهنگ سازی شود و هر خانواده از مبدا زباله های تر و خشك را جدا كند.
دامنگیر با بیان اینكه مدیریت پسماندهای بیمارستانی استان سمنان وضعیت مطلوبی دارد، افزود: استان سمنان دارای دستگاه های مخصوص دفع و ساماندهی زباله از نوع هیدروكلاو و اتوكلاو در مراكز بیمارستانی و درمانی است.
وی تصریح كرد: استفاده كلیه مراكز بیمارستانی و درمانی از دستگاه های هیدروكلاو به صورت متمركز، نصب هیدروكلاوهای با ظرفیت متناسب با میزان تولید زباله های بیمارستانی، تفكیك واقعی زباله های عفونی و عادی بیمارستانی، حمل زباله های عفونی با وسایل نقلیه عایق بندی و قابل كنترل تا محل دفع، مدیریت صحیح هیدروكلاوها و اتوكلاوها و نظارت بر عملكرد آن ها، موجب بهبودی وضعیت مدیریت پسماندهای بیمارستانی شده است.
وی افزود: راهكارهای اجرایی مدیریت جامع كاهش پسماندها از مبدا شامل كاهش مقدار بسته بندی غیرضروری، استفاده مجدد از اقلام مختلف، به حداقل رساندن مصرف محصولاتی كه دارای تركیب های خطرناك هستند و طولانی تر كردن چرخه استفاده یك محصول، است.
مدیر كل حفاظت محیط زیست استان سمنان، مشكلات مشترك محل های دفن زباله شهرهای استان سمنان را، نبود گودال های مناسب برای دفن زباله، نبود پوشش و خاك ریزی مناسب بر روی زباله های داخل گودال، حصاركشی نشدن اطراف منطقه، سوزاندن زباله ها در محل و حضور افراد سودجو در محل تفكیك زباله، اعلام كرد.
*** نبود اعتبار كافی برای مدیریت پسماند
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند و تبدیل مواد شهری شهرداری سمنان نیز دراین نشست گفت: اعتبار لازم برای مدیریت پسماند به این سازمان تعلق نمی گیرد.
حمیدرضا پیوندی افزود: شهروندان شهر سمنان روزانه 90 تن زباله تولید می كنند كه این زباله ها، روزانه جمع آوری می شود و نیازمند مدیریت برای استفاده مناسب از این زباله ها و بازیافت آنهاست.
وی اظهار كرد: یك هزار و 600 سطل مكانیزه در شهر سمنان وجود دارد و سال 95، پنج دستگاه خودروی جدید با اعتباری حدود 30 میلیارد ریال برای شستشو و جاروی معابر شهری خریدار شده است كه ادارات، نهادها و شهروندان در این زمینه كمكی نكرده اند.
وی افزود: تمام دستگاه های اجرایی و شهروندان موظف هستند كه عوارض پسماند خود را پرداخت كنند، اما تاكنون دستگاه های اجرایی 10 درصد و شهروندان 30 درصد از عوارض پسماند را پرداخت كرده اند.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری سمنان، با بیان اینكه آموزش و فرهنگ سازی برای تفكیك و بازیافت زباله ها بسیار ضروری است ، افزود: شهرداری سمنان سالانه بیش از 18 هزار دانش آموز را برای تفكیك زباله ها آموزش می دهد.
** ضرورت استفاده از زباله، به عنوان طلای كثیف
معان امور عمرانی استانداری سمنان در این نشست با بیان اینكه در دنیای امروز زباله را طلای كثیف میدانند، افزود: باید پسماندها به درستی مدیریت شوند و از آن ها به درستی استفاده كرد.
مهدی زندیه وكیلی افزود: در سه شهر سمنان، شاهرود و گرمسار، به تفكیك یك مركز دفن زباله با قابلیت پوشش حداكثری، جانمایی شود كه در صورت نیاز، پسماندهای شهرهای همجوار را نیز در خود جای دهد.
وی خاطرنشان كرد: اگر تمام مراكز دفن زباله تجمیع شوند، مقدار حجم جمع آوری زباله نیز بالا می رود و سرمایه گذاران بخش های خصوصی، انگیزه برای ورود به این بخش پیدا می كنند.
وی گفت: كارگروه مدیریت پسماند استان سمنان باید هر سه ماه تشكیل شود و هر شهرستان ماهانه به تفكیك، كارگروه، صنعتی، كشاورزی، عفونی و بیمارستانی و ویژه را با حضور فرمانداران برگزار كنند.
معاون استانداری سمنان، حضور بیشتر سازمانهای مردم نهاد در این عرصه برای فرهنگ سازی ، مكانیزه شدن جمع آوری زباله و نظارت بیشتر شهرداری ها برای جمع آوری زباله را خواستار شد.
60 درصد از زباله های استان سمنان از نوع تَر و 40 درصد زباله خشك است و هشت الی 10 درصد از زباله های استان سمنان بازیافت می شود.
33 درصد از مردم شهرستان سمنان زباله ها را از مبدا تفكیك می كنند كه در این زمینه، بهترین آمار در ایران به استان اصفهان با 82.5 درصد تفكیك تعلق دارد.
پسماند بیمارستانی عفونی به كلیه پسماندهای عفونی و زیان آور ناشی از بیمارستانها، مراكز بهداشتی، درمانی، آزمایشگاه های تشخیص طبی و سایر مراكز مشابه گفته می شود.
پسماندهای ویژه به كلیه پسماندهایی گفته می شود كه به دلیل بالا بودن حداقل یكی از خواص خطرناك از قبیل سمی بودن، بیماری زایی، قابلیت انفجار یا اشتعال، خورندگی و مشابه آن، به مراقبت ویژه نیاز داشته باشد و آن دسته از پسماندهای پزشكی و نیز بخشی از پسماندهای عادی، صنعتی، كشاورزی كه نیاز به مدیریت خاص دارند، جز پسماندهای ویژه محسوب می شوند.
پسماندهای صنعتی، به كلیه پسماندهای ناشی از فعالیت های صنعتی و معدنی و پسماندهای پالایشگاهی صنایع گاز، نفت و پتروشیمی و نیروگاهی و مانند آن گفته می شود .
میزان تولید پسماند در استان سمنان از نوع صنعتی عادی سالانه 13 هزار و 600 تن، از نوع پسماند صنعتی ویژه، 19 هزار و 822 تن در سال و میزان پسماند بیمارستانی 804 تن است.
7342/6103
تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۳:۳۸
سمنان- ایرنا- اعضای كارگروه مدیریت پسماند استان سمنان، با بیان اینكه كل تولید پسماند در این استان 173 هزار و 345 تن در سال است، تفكیك زباله از مبدا و ایجاد شرایط برای بازیافت آن را بهترین راهكار مدیریت پسماند عنوان كردند.