به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از مدیكال اكسپرس، سلیاك نوعی اختلال خود ایمنی ژنتیكی است كه سبب می شود سیستم ایمنی بدن بر اثر مصرف یك پروتئین به نام گلوتن، به پرزهای روده كوچك حمله كند و باعث اختلال در جذب مواد غذایی شود. گندم و جو حاوی پروتئین گلوتن هستند. تشخیص بیماری سلیاك معمولا دشوار است؛ ولی شایع ترین علایم آن در كودكان، اسهال، استفراغ، نفخ شكم، درد و كاهش وزن و در بزرگسالان، خستگی، استخوان درد، درد و ورم مفاصل است. بیماری سلیاك بر اثر آسیب به پرزهای جذب كننده مواد غذایی، سبب می شود كه مواد مغذی و ویتامین های مورد نیاز از جمله آهن، فولات، كلسیم، ویتامین D، پروتئین و چربی در اختیار بدن قرار نگیرد و بیمار به سوء تغذیه دچار شود.
مطالعات محققان دانشگاه كلگری در كانادا نشان می دهد عملكرد گیاه گوشتخوار كوزه ای (Carnivorous Pitcher Plant) شبیه یك معده باز است. این گیاه از نوعی آنزیم برای هضم حشرات شكار شده استفاده می كند كه توانایی هضم گلوتن را دارد. محققان معتقدند كه با استفاده از این آنزیم می توان داروهایی تولید كرد كه گلوتن را به راحتی تجزیه و هضم كنند.
بر اساس آمار سازمان پیشگیری و كنترل بیماری ها، حدود یك درصد از جمعیت آمریكا به بیماری سلیاك مبتلا هستند كه بیماری حدود 83 درصد از این افراد هنوز تشخیص داده نشده یا اشتباه تشخیص داده شده است.
محققان احتمال می دهند كه بیماری سلیاك در صورت عدم درمان، احتمال ابتلا به بیماری های مرتبط با سیستم اعصاب از جمله ام اس را نیز افزایش دهد.
در حال حاضر هیچ درمانی برای این عارضه وجود ندارد و توصیه می شود با رژیم غذایی بیماری كنترل شود.
علمی (6) ** 9259**1440
تاریخ انتشار: ۲۳ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۴:۴۵
تهران - ایرنا- مطالعات محققان نشان می دهد، آنزیم گیاه گوشتخوار كوزه ای، قادر به تجزیه گلوتن است. این دستاورد نقطه عطف درمان بیماری سلیاك محسوب می شود.