مشهد- ایرنا - رئیس مركز جنگل‌های خارج از شمال سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری گفت: طغیان آفات یك میلیون و 150 هزار هكتار از جنگل های زاگرس مدیریت شده، اما حدود 50 هزار هكتار جنگل شمشاد كشور به دلیل گستردگی آفت در معرض خطر قرار دارد.

فریبرز غیبی یكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، گستره كل جنگل های شمشاد شمال كشور را 70 هزار هكتار عنوان و بیان كرد: امروز خشكیدگی شمشادزارهای شمال كشور خود معضلی جدی است چنانكه نیمی از این شمشادها خشكیده است.
وی افزود: این خشكی و گرما خود موجب طغیان برخی آفت ها شده است كه از جمله آنها آتشك و پروانه شب پره شمشاد است كه دو سوم شمشادها را درگیر كرده است.
وی اظهار كرد: در این میان آفت شب پره، وارداتی است و امروز جنگل های شمشاد شمال كشور را بشدت تهدید می كند.
وی تصریح كرد: باید سازمان حفظ نباتات در بحث ورود بذر، نهال و گونه های گیاهی وارداتی دقت نظر بیشتری داشته و كنترل و قرنطینه آنها را با حساسیت بیشتری دنبال كند.
غیبی گفت: در این میان طی این سال ها به دلیل خشكسالی ها و بهره برداری غیر اصولی از جنگل ها، منابع آب های سطحی و سفره های زیرزمینی، فشار زیادی به جنگل های خارج از شمال وارد شده است.
وی اظهار كرد: امروز بخش زیادی از جنگل های زاگرس به دلیل سرشاخه بری برای تعلیف دام و قطع درختان برای تهیه هیزم و مواد سوختی و بیش از آن قطع درختان و زیر كشت بردن این زمین ها در حال تخریب است و بهره برداری های غیرمجاز از شیرآبه، صمغ درختان و مانند آن كه در پایداری طبیعت موثر است، این امر را تشدید كرده است.
وی گفت: پروژه های عمرانی ناسازگار با جنگل ها و وجود دام مازاد در عرصه های طبیعی بویژه جنگل ها از عوامل تخریب و مانع زادآوری و بازسازی جنگل است.
رئیس مركز جنگل های خارج از شمال سازمان جنگل ها و مراتع كشور افزود: خشكی، تغییر اقلیم و ریزگردها بر جنگل ها فشار می آورد و رفتار فیزیولوژی آنها را كاهش داده است.
وی ادامه داد: از سال 87 یك میلیون و 150 هزار هكتار جنگل های زاگرس در 2 استان تحت این فشارها و آفت سوسك چوبخوار و بیماری زغالی قرار گرفت كه به مرور در جنگل های هفت استان كشور گسترش یافت اما با اقدامات علمی و مبارزه گسترده ای كه طی این سال ها صورت گرفت، و بارندگی مناسب در حال حاضر تا حدودی مدیریت شده است.
وی با بیان اینكه وزارت نیرو باید با درایت بیشتری طرح های توسعه ای چون سدها و برداشت از منابع و سفره های آبی زیرزمینی را بر اساس اصل توسعه پایدار و محاسبه حقابه مراتع و جنگل های كشور كه تا امروز در هیچ سند زیست محیطی لحاظ نشده، ببیند.
غیبی با بیان اینكه وسعت یك میلیون و 150هزار هكتاری جنگل های بلوط به دلیل خشكیدگی، مستعد طغیان آفات و امراض است، افزود: جنگل های ایرانی، تورانی جنوب كشور نیز تحت استرس خشكسالی است و به دلیل خشكیدگی ها آستانه تحمل جنگل پایین آمده است كه در این حوزه مشاركت مردم، مدیریت صحیح منابع آبی در حوزه آبگیر و اجرای طرح های آبخوان داری در كنترل این امر بسیار مهم است.
كل وسعت جنگل های كشور 14،3 میلیون هكتار است كه از این میزان 6 میلیون جنگل های زاگرس، چهار هزار و 200 هكتار جنگل های ایرانی و تورانی و 2 میلیون هكتار جنگل های خلیج فارس است.
5132/1906