بلگراد- ايرنا- نتايج كامل دهمين انتخابات پارلماني در مونته نگرو نشان مي دهد كه هيچ يك از احزاب سياسي اكثريت قاطع آراي مردم را در انتخابات بدست نياوردند و بدون ائتلاف با احزاب اقليت، قادر به تشكيل دولت جديد نيستند.

به گزارش ايرنا، بنا بر آمار اعلام شده توسط مركز انتقال دموكراتيك، حزب حاكم 'دمكراتيك سوسياليست' 35 كرسي را بر اساس كسب 41.1 درصد آرا در مجلس جديد بدست آورد و احزاب 'جبهه دمكراتيك' از اپوزيسيون 18 كرسي ( 20.1 درصد آرا) و ائتلاف بزرگ 'كليد' 9 كرسي ( 100.7 درصد ارا) را در اين انتخابات از آن خود كرده اند.
حزب 'دموكراتيك آلكس بچيچ' 9 نماينده ( 1.5 درصد آرا)، حزب 'سوسيال دمكراتيك' 4 نماينده با كسب 5 درصد آرا، حزب 'بوشنياك ها' دو نماينده با كسب 3.3 درصد آرا و حزب 'سوسيال دمكرات ايوانا برايووتس' نيز با كسب 3.2 درصد آرا (2 كرسي) و حزب كرواسي با 0.5 درصد يك كرسي و احزاب آلبانيايي تبار با 0.9 درصد آرا نيز يك كرسي در ساختار جديد مجلس را بدست آورده اند.
در اين دوره از انتخابات پارلمان، 73.2 درصد شهروندان واجد شرايط راي دادند.
اين در حاليست كه از يك طرف ميلو جوكانوويچ نخست وزير كنوني مونته نگرو و رهبر حزب دمكراتيك سوسياليست كه 35 كرسي را در ساختار جديد مجلس بدست آورده است حزب خود را پيروز انتخابات اعلام كرده و چهار حزب اپوزيسيون كه مجموعا 39 كرسي را در پارلمان خواهند داشت، معتقد به تشكيل دولت جديد هستند.
حزب حاكم و احزاب اپوزيسيون هيچ كدام نمي توانند بدون كسب حمايت حداقل 41 نماينده از مجموع 81 كرسي در پارلمان، دولت جديد را تشكيل دهند و به اين ترتيب بايد اقليت ها را جهت تشكيل ائتلاف فرا خوانند.
مطمئنا حزب حاكم دمكراتيك سوسياليست به رهبري نخست وزير كنوني مونته نگرو كه حدود 25 سال در صدر دولت قرار داشته است مذاكرات بسيار سختي براي متقاعد كردن اقليت ها جهت تشكيل دولت جديد و ادامه فعاليت سياسي خود در حكومت پيش رو دارد.
ميلو جوكانوويچ اين انتخابات پارلماني را بين روابط نزديك با ناتو و يا روسيه توصيف كرده بود.
در آستانه انتخابات پارلماني در مونته نگرو، ماموران ويژه پليس اين كشور گروهي متشكل از 20 شهروند صرب را دستگير كردند. بنا به گزارش رسانه هاي جمعي پودگوريتسا، اين افراد قصد حمله به حوزه هاي راي گيري و ربودن نخست وزير و اعلام پيروزي اپوزيسيون را در انتخابات پارلماني داشتند.
مونته نگرو از زمان استقلال در سال 2006 ميلادي تاكنون با فراز و نشيب هاي زيادي از لحاظ سياسي و اقتصادي رو به رو بوده است و اكنون در آستانه ورود به ناتو قرار دارد. بسياري از مردم و احزاب اپوزيسيون به دليل بمباران اين كشور توسط هواپيماهاي ناتو در سال 1999 ميلادي، با ورود كشورشان به اين سازمان نظامي مخالف هستند.
مونته نگرو در نوامبر سال 2010 براي پيوستن به اتحاديه اروپا نامزد و در ماه ژوئن امسال (2016) مذاكرات اين كشور در مراحل پيوستن به اتحاديه اروپا آغاز شد.
جوكانوويچ كه حامي ورود مونته نگرو به پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) است با پيوستن اين كشور به ناتو دو هدف را دنبال مي كند. اول بالا بردن ضريب امنيتي كشور و دوم سرعت بخشيدن به مراحل عضويت اين كشور كوچك در منطقه بالكان غربي در اتحاديه اروپا.
كشورهاي حوزه بالكان از جمله روماني، بلغارستان، آلباني، اسلووني و كرواسي از اعضاي ناتو هستند.
ميلو جوكانوويچ كه يكي از بنيانگذاران حزب دمكراتيك سوسياليست است و اكنون ششمين دوره خود را بعنوان نخست وزير مونته نگرو مي گذراند، به تشكيل دولت جديد در ائتلاف با احزاب اقليت اميدوار است.
وي كه 25 سال است در صدر حكومت قرار دارد، تنها سياستمدار در مونته نگرو بشمار مي رود كه مدت زيادي را در صدر دولت بوده است. وي نيز تنها رهبر يوگسلاوي سابق بشمار مي رود كه به طور كامل از سال 1990 تا به امروز در حكومت قرار دارد.
جوكانوويچ، رهبر حزب دمكراتيك سوسيال كه با پيروزي حزبش در انتخابات گذشته ( آذرماه 1391) براي ششمين بار در صدر دولت مونته نگرو قرار گرفت، در 15 فوريه سال 1991 ميلادي در سن 29 سالگي به عنوان جوانترين نخست وزير در اروپا براي نخستين بار به عنوان رئيس دولت مونته نگرو انتخاب شده بود.
وي وظايف نخست وزيري مونته نگرو را در سه دوره متوالي به عهده داشت و در 15 ژانويه سال 1998 ميلادي براي سمت رياست جمهوري انتخاب شد و در اين مقام تا 25 نوامبر سال 2002 انجام وظيفه كرد و در هشتم ژانويه سال 2003 ميلادي براي چهارمين بار سمت نخست وزيري را بر عهده گرفت.
جوكانوويچ اقتصاددان در اكتبر سال 2006 ميلادي تصميم گرفت كه براي نخستين بار از سمت هاي بالاي حكومتي مونته نگرو كناره بگيرد. وي، از اكتبر سال 2006 ميلادي تا تاريخ تا 28 فوريه 2008 ميلادي نماينده پارلمان مونته نگرو بود.
جوكانوويچ در سال 2008 ميلادي براي پنجمين بار براي سمت نخست وزيري مونته نگرو از طرف رياست جمهوري اين كشور مأمور شد كه تا 21 دسامبر سال 2010 در اين سمت فعاليت داشت و بار ديگر از سمت نخست وزيري كناره گيري كرد و مجددا پس از موفقيت حزبش در انتخابات پارلماني در سال 2012 در صدر دولت قرار گرفت.
در همه پرسي كه 26 مي 2006 ميلادي در مونته نگرو برگزار شد، 5ر55 درصد از شهروندان مونته نگرو به استقلال اين جمهوري راي مثبت دادند و بدين صورت فروپاشي يوگسلاوي كه از 1991 ميلادي شروع شده بود با استقلال مونته نگرو كامل شد و اين جمهوري پس از گذشت 88 سال، دوباره به استقلال دست يافت.
مونته نگرو به لحاظ وسعت و جمعيت، كوچكترين جمهوري از يوگسلاوي پيشين به شمار مي رود كه از لحاظ جغرافيايي در جنوب شرقي اروپا واقع شده و مساحت آن 13.812 كيلومتر مربع است و جمعيت آن 678 هزار و 177 تن و پايتخت آن « پودگوريستا » است.
اين كشور كوچك كه در مجاورت درياي آدرياتيك قرار دارد، داراي سواحل متعددي است كه مي تواند سالانه بيش از نيم ميليون گردشگر را جذب كند.
جمهوري مونته نگرو با داشتن 199 كيلومتر ساحل با درياي آدرياتيك و چند بندر مهم از جمله بندر بار، از اهميت راهبردي در منطقه بالكان برخوردار است.
مونته نگرو از جنوب شرقي با آلباني و از جنوب غربي درياي آدرياتيك، از غرب با كرواسي، از شمال غربي با بوسني و هرزگوين و از شمال شرقي با صربستان هم مرز است.
مونته نگرو پنجاه و ششمين عضو سازمان امنيت و همكاري اروپا و عضو سازمان ملل متحد است.
اروپام**436**
انتشار دهنده: فريبا مدني