زنجان - ايرنا - آمارها نشان مي دهد كودكان زير پنج سال بيشتر در معرض ابتلا به انواع مسموميت ها به ويژه مسموميت دارويي قرار دارند كه بي توجهي خانواده ها به اين مورد گاه عواقب جبران ناپذيري را به همراه دارد.

به گزارش ايرنا، مسموميت هاي دارويي نه تنها در كودكان بلكه در بزرگسالان نيز اهميت ويژه اي دارد و در اين ميان بي توجهي و سهل انگاري منجر به تهديد سلامتي و حتي از دست دادن جان افراد مي شود.
دبير ستاد مركزي اطلاع رساني داروها و سموم سازمان غذا و دارو در هفته پيشگيري از مسموميت ها اعلام كرد: با توجه به جمع آوري آمار مسموميت هاي مراجعه شده به بيمارستان ها از كشور در اين گزارش ها مسموميت دارويي بالاترين مسموميت مراجعه شده به بيمارستان بوده كه در شهرهاي مختلف اين رقم بين 50 تا 80 درصد متغير است.
يسنا به منش اضافه كرده بود: اغلب مسموميت هاي مراجعه شده به بيمارستان ها (نزديك به 75 درصد) تعمدي بوده و در اين ميان مسموميت هاي دارويي در كودكان اغلب اتفاقي و در اثر كنجكاوي كودك و يا اشتباه والدين رخ داده است.
يك متخصص سم شناسي دانشكده دارو سازي زنجان با اشاره به اينكه مسموميت هاي دارويي، بيشتر در كودكاني رخ مي دهد كه تازه راه رفتن را تجربه كرده اند، مي گويد: بنابراين اين كودكان و كودكان كمتر از پنج سال بيش از ديگران در معرض مسموميت دارويي قرار دارند.
مليحه پارسا مي افزايد: اطفال ممكن است هر چيزي را به دهان ببرند كه اين عمل بخشي از آموزش و درك اين گروه سني از محيط اطرافشان است كه زمينه ساز بروز مسموميت هاست.
وي يادآوري مي كند: بنابراين اين عامل مي تواند راه ورود سم به بدن اطفال را فراهم كند كه آگاهي والدين و خانواده ها در اين خصوص بسيار ضروري است.
اين دارو ساز، تركيبات خانگي دخيل در مسموميت اطفال را انواع مواد خوشرنگ و خوشبو و يا جالب توجه از هر نوع نظير داروها و قرص هاي رنگي، عطرها، لاك ناخن، گياهان نگهداري شده در گلخانه منازل و .. ذكر مي كند.

***محصولات شيميايي را در ظرف مواد خوراكي نگهداري نكنيد
پارسا، با اشاره به اينكه خانواده ها از نگهداري داروها در كنار مواد خوراكي و نوشيدني ها خودداري كنند، مي افزايد: علاوه بر آن محصولات شيميايي و شوينده، نفت و بنزين را هميشه در ظرف اصلي آن نگهداري شود و هرگز اين فرآورده ها را در ظرف مواد خوراكي (مانند بطري نوشابه) نريزيد، چرا كه موجب مصرف اتفاقي اين مواد توسط كودكان مي شود.
وي اظهار مي كند: گل ها و گياهان آپارتماني از ديگر علل بروز مسموميت در كودكان به شمار مي رود و بر اين اساس بايد دور از دسترس آنها قرار داده شود.
اين متخصص سم شناسي ادامه مي دهد: بسياري از گياهان و گل هاي آپارتماني مانند خرزهره و ديفن باخيا، سمي هستند و تماس پوست با آنها و يا به دهان بردن آنها مسموميت را به دنبال دارد.
وي بيان مي كند: بر اين اساس مواد شيميايي، شوينده و سفيد كننده در منزل در كمدهاي داراي قفل و دور از ديد و دسترس كودكان قرار داده شود و همچنين داروهاي مصرفي افراد خانواده در محلي مرتفع و دور از دسترس آنها قرار داده شود.

***اسباب بازي هاي غير استاندارد، عامل مسموميت
اين متخصص ادامه مي دهد: اسباب بازي ها نيز از ديگر عوامل مسموميت ها به شمار مي آيد به دليل آنكه اين اشياء از مواد رنگي پوشيده شده و هنگامي كه كودك پيوسته آن رابه دهان مي برد و در صورت پوسته پوسته شدن احتمال انتقال سرب بسيار بالاست.
وي تاكيد مي كند: والدين هرگز اسباب بازي چيني و غير استاندارد را خريداري نكنند و به استانداردهاي آن توجه كنند.
پارسا با اشاره به اينكه بلع باتري كوچك ساعت (باتري مينياتوري) در كودك مي تواند با عوارض جدي همراه باشد اظهار مي كند: در اين موارد كودك را در اسرع وقت به يك مركز درماني منتقل و اسباب بازي هاي داراي باتري، بويژه باتري هاي ديسكي و مينياتوري را از دسترس كودكان دور كنيد.
وي ابراز مي كند: زماني كه والدين در منزل كودك را به فرد ديگري مي سپارند، امكان بروز مسموميت در آنان افزايش مي يابد كه توجه به اين موضوع مهم نيز ضروري است.

*** شربت متادون عامل مسموميت تصادفي دركودكان
اين متخصص سم شناسي ادامه مي دهد: مسموميت تصادفي با متادون نيز در كودكان از جمله موارد مهمي است كه حتي مي تواند به مرگ آنان منجر شود.
وي بيان مي كند: شربت متادون به عنوان يك داروي مورد استفاده معتادان توسط مراكز ترك اعتياد با مقادير مشخص در دسترس افراد معتاد قرار داده مي شود.
پارسا مي افزايد: مسموميت با اين دارو به علت سهل انگاري والدين و نگهداري شربت متادون در شيشه خالي نوشابه و يا شيشه خالي داروها بوده كه موجب مصرف اتفاقي آن توسط كودك مي شود.
پارسا همچنين خاطرنشان مي كند: اگر به كودك خود دارو مي دهيد به او تفهيم كنيد كه اين دارو است و از كلماتي مثل آب نبات، شكلات و خوراكي استفاده نكنيد.
مركز اطلاع رساني دارو و سموم با شماره تماس 1490، آماده پاسخگويي به شهروندان در خصوص داروها است.
به گزارش ايرنا، يك تا هفتم آبان هفته پيشگيري از مسموميت ها با عنوان هاي پيشگيري از بروز مسموميت ناشي داروها، پيشگيري از مسموميت ها در اطفال، پيشگيري از مسموميت ناشي از گازها و منوكسيد كربن، پيشگيري از مسموميت با مواد غذايي و گياهان سمي‏، پيشگيري از بروز مسموميت با سموم دفع آفات، مواد شيميايي و روز پيشگيري از مسموميت ناشي از گزيدگي ها نام گذاري شده است.
6085/7320
خبرنگار: اعظم شامي*** انتشار دهنده: رويا رفيعي
براي دريافت لحظه به لحظه اخبار استان زنجان به كانال http://www.telegram.me/irnazanjaan بپيونديد.