به گزارش ایرنا، استان چهارمحال وبختیاری یكی از استان های 13 گانه حوزه زاگرس است كه وسعت رویشگاه های جنگلی آن 307 هزار هكتار معادل 18.5 درصد مساحت استان و نزدیك 2.5 درصد جنگل های كشور است.
جنگل های چهارمحال وبختیاری از شمال غربی استان در منطقه بازفت و دهستان موگویی به صورت نواری به سمت جنوب غربی و جنوب به طول 212 كیلومتر در حوزه استحفاظی پنج شهرستان كوهرنگ، اردل، كیار، لردگان و بروجن قرار دارد.
در جنگل های استان 19جامعه جنگلی با 63 گونه درختی و درختچه ای شناسایی شده كه بلوط اصلی ترین گونه و گونه های بنه، ارس، بادام، ارژن ، نارون، افرا، كیكم، داغداغان، گلابی وحشی، پلاخور، زبان گنجشك، دافنه از دیگر گونه های درختی جنگل های این استان است.
كارشناسان منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری، حضور دام مازاد بر ظرفیت زراعت در زیراشكوب جنگل، كمبود سوختهای فسیلی، جنگل تراشی و زغال گیری را از دیگر عوامل تخریب جنگل های این استان می دانند.
هم اكنون برخی افراد سودجو در حاشیه جنگل ها و مراتع استان های زاگرس نشین، بدلیل بیكاری و یا دستیابی به سودهای كلان اقدام به قطع درختان جنگل و یا زغال گیری می كنند.
بهره برداری از چوب درختان برای تهیه سوخت منازل مسكونی در مناطق روستایی نیز یكی از عوامل افزایش بهره برداری از درختان است.
مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال وبختیاری با اشاره به اینكه زغال و چوب بلوط یكی از بهترین نوع زغال و چوب جنگلی است و پوشش جنگلی این استان نیز درختان بلوط است، گفت: قطع و حمل درختان جنگلی بدون مجوز جرم است.
علی محمدی مقدم افزود: افراد فرصت طلب طی سال های اخیر برای تهیه زغال و قاچاق چوب، درختان جنگلی چهارمحال وبختیاری را با تهدید و تخریب روبرو كرده اند.
به گفته وی در هفت ماه امسال 24 پرونده تخریب و قطع درختان در منابع طبیعی استان تشكیل شد كه در این پرونده ها قطع 776 اصله درخت با اندازه های مختلف و 40 اصله نهال ثبت شده است.
وی در عین حال به كاهش پرونده های قطع درختان و زغال گیری در استان نسبت به سال گذشته اشاره كرد و گفت: اجرای طرح های ضربتی مبارزه با قاچاق زغال و چوب در سال جاری و همچنین حضور یگان های حفاظتی و استفاده از توان مشاركتی مردم در حفاظت از منابع طبیعی از مهمترین دلایل كاهش قطع درختان و قاچاق چوب و زغال است.
محمدی مقدم افزود: براساس مصوبه كمیته فنی این اداره كل، قاچاقچیان چوب به ازای هر كیلو گرم چوب حداقل 80 هزار ریال و زغال قاچاق نیز حداقل 140هزار ریال جریمه نقدی می شوند.
وی گفت: بر این اساس علاوه بر جریمه نقدی، چوب و زغال قاچاق ضبط و توقیف می شود.
معاون حفاظت و امور اراضی اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال وبختیاری نیز با اشاره به اهمیت موضوع مبارزه با قاچاق چوب و زغال در مناطق جنگل نشین استان افزود: حذف یارانه سوخت در سنوات گذشته معضلی در منابع طبیعی ایجاد كرده بود.
برمك اسلامی افزود: هم اینك ساكنان مناطق روستایی و مناطق صعب العبور شهرستان های اردل، كیار، لردگان و كوهرنگ به خصوص جنگل نشینان برای تامین گرمایش و همچنین آب گرم، از چوب درختان و زغال درختان استفاده می كنند.
وی اظهار كرد: منابع طبیعی استان از سال 92 به صورت آزمایشی برای تامین آب گرم در این مناطق از انرژی های نو و استفاده از آبگرمگن خورشیدی را در برخی مناطق روستایی استان آغاز كرده است.
اسلامی اظهار كرد: سالانه هر خانوار روستایی 12 اصله درخت را برای تامین آب گرم مورد نیاز خود قطع می كند كه این امر عاملی برای تشدید و تخریب جنگل و درختان است كه با نصب آبگرمكن های خورشیدی این امر كاهش پیدا كرده است.
به گفته وی، برای نصب هر آبگرمكن خورشیدی 20 میلیون ریال اعتبار نیاز است كه نصف هزینه های این طرح را مردم و مابقی هزینه ر ا منابع طبیعی استان تامین می كند كه این طرح برای افراد بی بضاعت و كم بضاعت رایگان است.
معاون حفاظت و امور اراضی اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال وبختیاری گفت: از زمان اجرای این طرح تاكنون 350 دستگاه آبگرمكن خورشیدی در این مناطق نصب شده كه 100 دستگاه آن در سال جاری بوده است.
اسلامی، به همكاری شركت های گاز و نفت برای سوخت رسانی مایع و میعانات گازی مانند كپسول گاز توصیه كرد و هشدار داد: در صورتی كه به وظایف خود عمل نكنند، تخریب و قطع درختان جنگلی تشدید می شود.
وی گفت: در پروژه حفاظت مشاركتی به دنبال كاهش عوامل تخریب با استفاده از نقش مردم هستیم كه در این پروژه با تهیه بسته هایی برای تامین سوخت خانوار یعنی استفاده از انرژی نو برای تامین آب گرم، كپسول گاز برای پخت و پز، تامین گرمایش داخل خانه تامین می شود.
وی از راه اندازی ایستگاه های توزیع نفت و گاز مایع در مناطق دور دست تاكید كرد و گفت: نصب آبگرمكن خورشیدی از امسال به عنوان یك طرح ملی برای كل استان های زاگرس نشین اجرا می شود.
اسلامی گفت: امسال طرح حفاظت مشاركتی در 150 هزار هكتار از مناطق جنگلی استان اجرا می شود و برای آنان كارت مرتع بانی صادر می شود.
وی افزود: امسال نیز به منظور تامین سوخت گرمایش و پخت و پز در این مناطق یكهزار كپسول گار به صورت امانی در اختیار روستاییان قرار داده شده كه تامین گاز این كپسول ها نیز به راه اندازی ایستگاه گاز نیاز دارد.
مدیركل تعزیرات حكومتی چهارمحال وبختیاری نیز گفت: در شش ماه امسال 54 فقره پرونده به اتهام قاچاق چوب جنگلی و زغال در شعب تعزیرات حكومتی استان تشكیل شده است.
محمدرضا عمرون افزود: این پرونده ها به منظور برخورد با قاچاقچیان چوب و زغال كه اقدام به قطع درختان جنگلی كمیاب كرده اند، تشكیل شده است.
وی گفت: متهمان علاوه بر ضبط كالا به پرداخت مبلغ یك میلیارد و 648 میلیون ریال جزای نقدی محكوم و پرونده ها در مرحله اجرای حكم قرار دارد.
عمرون با بیان اینكه 51 درصد جنگل های چهارمحال و بختیاری در شهرستان لردگان قرار دارد، اظهار كرد: بیشتر چوب و زغال قاچاق كشف شده از محور لردگان - بروجن بوده است.
به گزارش ایرنا، به طور میانگین 97 درصد كل جمعیت چهارمحال و بختیاری شامل؛ 99.9 درصد جمعیت شهری و 93 درصد جمعیت روستایی استان از نعمت گاز طبیعی برخوردارند.
خبرنگار: سمیه پناهنده**انتشار دهنده:جهانبخش صفری دهكردی
7360/6021
تاریخ انتشار: ۱ آذر ۱۳۹۵ - ۱۴:۵۹
شهركرد- ایرنا- قاچاق چوب و زغال از جمله عوامل تخریب جنگل ها و مراتع حوزه زاگرس بخصوص در استان چهارمحال وبختیاری است كه ضرورت مدیریت این منابع را دوچندان می كند.