13 كمیته ستادی در فدراسیون پزشكی ورزشی و ستاد مبارزه با دوپینگ وجود دارد كه 'زیر كمیته تجویز و مصرف مكمل های ورزشی' از زیر مجموعه های كمیته موسوم به كمیته تغذیه محسوب می شود.
به گزارش ایرنا، دكتر رضا غیاثوند روز پنجشنبه در همایش مدیران و موسسان باشگاه های ورزشی اصفهان افزود: در دنیای امروز، استفاده از مكمل ها جزو لاینفك ورزش محسوب می شود.
وی با بیان اینكه نمی توان نسخه واحدی برای همه مكمل ها تجویز كرد، گفت: استفاده مناسب از مكمل ها هیچ اشكالی ندارد اما استفاده بیش از حد از آنها موجب مسمومیت و ایجاد بیماری های گوارشی می شود.
غیاثوند گفت: مكمل هایی كه در مراكز معتبر و دارخانه ها ارائه می شود مشكلی ندارد اما برخی مكمل های ارائه شده در مراكز و مجاری غیرقانونی، غیراستاندارد و مُضر است.
وی افزود: امروزه مكمل ها به جزیی از زندگی ورزشكاران تبدیل شده اما استفاده درست از آنها نیز اجتناب ناپذیر است.
مسئول كمیته تجویز و مصرف منطقی مكمل های ورزشی گفت: دانش ما باید به مرحله ای رسیده باشد كه بدانیم در چه دوره و زمانی، از چه نوع مكملی استفاده كنیم.
وی با بیان اینكه ورزشكاران باید در مصرف مكمل ها احتیاط كنند، افزود: مصرف مكمل ها در برخی موارد بدلیل افزودنی های غیرمجاز موجب دوپینگ غیرعمدی ورزشكاران می شود.
مسئول كمیته تغذیه هیات پزشكی ورزشی استان اصفهان با بیان اینكه بطور عمده مكمل ها تاثیر چندانی در ورزش حرفه ای ندارند، گفت: در صورتی كه یك مكمل تاثیر زیادی در ورزش داشته باشد بسرعت در لیست داروهای ضددوپینگ قرار می گیرد.
غیاثوند با بیان اینكه قبل از مصرف مكمل ها باید به سه سوال اساسی پاسخ داد، گفت: قبل از استفاده باید اطمینان پیدا كنیم كه این نوع مكمل، موثر، ایمن و قانونی باشد.
وی با بیان اینكه ساختن فُرم و شكل بدن با استفاده از دارو ماندگار نیست، گفت: خیلی از مكمل های ورزشی موثر نیست اما ورزش حرفه ای الزاما با سلامت انسان در یك راستا قرار ندارد.
غیاثوند با بیان اینكه افراط در مصرف مكمل موجب آسیب جدی به بدن می شود، افزود: استفاده از كراتین برای كودكان و نوجانان تا سن 18 سال ممنوع است.
وی گفت: بطوركلی مصرف كراتین موجب افزایش وزن می شود و عوارضی از جمله اختلال در دستگاه گوارش و گرفتگی ساق پا در هنگام خواب را به همراه دارد.
مسئول كمیته تغذیه هیات پزشكی ورزشی استان اصفهان گفت: استفاده مناسب از كراتین اشكال ندارد اما اولین عارضه استفاده بیش از حد آن به كلیه ها وارد می شود.
وی افزود: با داشتن رژیم غذایی مناسب و استفاده روزانه نیم كیلوگرم سبزی و میوه، هیچگونه نیازی به استفاده از مكمل وجود ندارد، اما به افرادی كه این رژیم را رعایت نمی كنند، مصرف روزانه یك مولتی ویتامین توصیه می شود.
غیاثوند گفت: بسیاری از كودكان عادات غذایی نامناسبی دارند و به اصطلاح 'بد غذا' هستند و برای جبران كمبود ویتامین در بدن آنها باید از مكمل ها استفاده شود.
وی با بیان اینكه چاقی و اضافه وزن معضل امروز دنیاست، گفت: استفاده از سركه سیب برای كاهش وزن باور غلطی است كه در جامعه رایج شده است و مصرف آن مشكلات گوارشی به همراه دارد.
وی با بیان اینكه نباید برای كاهش وزن به هر قیمتی و از هر روشی اقدام كرد، گفت: در بسیاری از باشگاه های ورزشی از تركیبات شیشه و مواد مخدر صنعتی استفاده می شود كه كاهش وزن را به همراه دارد اما موجب اعتیاد و آسیب زدن به سیستم مغزی و اعصاب فرد نیز می شود.
وی با بیان اینكه استفاده از آب در قاعده هرم غذایی قرار دارد، افزود: بطور متوسط هر فرد در طول روز باید هشت لیوان آب مصرف كند اما ورزشكاران نیاز بیشتری به مصرف آب دارند.
غیاثوند با بیان اینكه مصرف آب كافی باعث سم زدایی در بدن می شود، گفت: مصرف روزانه آب به اندازه كافی از بروز بیماری ها جلوگیری می كند و به سلامت كمك می كند و عملكرد ورزشی افراد را نیز افزایش می دهد.
وی همچنین از برگزاری 'اولین كنگره بین المللی تغذیه ورزشی' به میزبانی اصفهان دانشگاه علوم پزشكی اصفهان در سال 96 خبر داد و گفت: در این كنگره نفرات اول تا پنجم كمیته ورزشی كشورهای آمریكا، روسیه و استرالیا و چندین نفر از افراد مطرح دنیا حضور خواهند داشت.
همایش 'مدیران و موسسان باشگاه های ورزشی استان اصفهان' با شركت حدود یكصد نفر از مدیران باشگاه های ورزشی در باشگاه كارگران اصفهان برگزار شد.
107 باشگاه ورزشی فعال در شهر اصفهان وجود دارد.
7150 ت / 6027
خبرنگار: علی نعمانی* انتشار: شكراللهی
كانال اطلاع رسانی : https://telegram.me/esfahanirna
تاریخ انتشار: ۱۸ آذر ۱۳۹۵ - ۱۹:۰۹
اصفهان- ایرنا- مسئول كمیته تجویز و مصرف منطقی مكمل های ورزشی كمیته تغذیه ورزشی كشور گفت: امروز آشفته بازار بزرگی در زمینه استفاده از مكمل های ورزشی در كشور وجود دارد.