تهران- ايرنا- محققان دانشگاه هاي فردوسي مشهد، تبريز و شاهرود موفق شدند با توليد يك نوع نانوسيال، عملكرد تجهيزات حرارتي موجود در صنايع توليد فرآورده‌هاي لبني را بهبود بخشند. استفاده از اين نانوسيال را مي‌توان به صنايع نفت، گاز و پتروشيمي نيز تعميم داد.

به گزارش روز يكشنبه گروه علمي ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو، اندازه‌گيري بازدهي انرژي يك سيستم يا فرايند يكي از مراحل ضروري در راستاي كنترل مصرف و هزينه‌ انرژي است. به دليل هزينه‌ بالاي انرژي، صنايع به دنبال روش‌هايي براي صرفه‌جويي در مصرف انرژي هر چه بيشتر در فرايندهاي صنعتي هستند.
يكي از تجهيزات مصرف‌كننده‌ انرژي در بسياري از صنايع، تجهيزات خنك‌كننده و گرم‌كننده است. معمولاً در اين نوع تجهيزات از يك سيال به‌ عنوان واسط انتقال حرارت استفاده مي‌شود. كارايي بالاي اين سيالات در انتقال حرارت مي‌تواند نقش اصلي در صرفه‌جويي مصرف انرژي ايفا كند.
دكتر سعيد زينالي هريس محقق دانشگاه تبريز با اشاره به تحقيقات نوين انجام شده در زمينه‌ استفاده از نانوسيالات در انواع مبدل‌ها و تلاش براي كاهش مصرف انرژي در صنايع لبني گفت:
هدف از اين مطالعه افزايش نرخ انتقال حرارت آب به ‌عنوان سيال واسط به كمك نانولوله‌هاي كربني چند ديواره و نانوذرات دي‌اكسيد تيتانيم است. عملكرد اين نانوسيال در صنايع توليد فراورده‌هاي لبني و به ‌طور خاص در فرايند پاستوريزه‌ كردن شير تحت آزمايش قرار گرفته است.
وي در رابطه با مزاياي استفاده از اين نانوسيال افزود: از آنجايي‌ كه اين طرح سبب صرفه‌جويي در مصرف انرژي به ‌ويژه در مقياس‌هاي صنعتي مي‌شود، اجراي آن مي‌تواند در طول زمان موجب كاهش هزينه‌هاي مربوط به توليد انرژي و حتي كاهش پيامدهاي زيست‌محيطي حاصل از مصرف انرژي شود.
زينالي هريس ادامه داد: به‌ علاوه با توجه به بهبود بازدهي حرارتي ناشي از كاربرد نانوسيال، ابعاد سيستم‌هاي انتقال حرارت شامل مخازن، پمپ‌ها، لوله و اتصالات كاهش پيدا كرده و هزينه‌هاي اوليه‌ اجراي فرايند پاستوريزه كردن شير نيز مي‌تواند كمتر شود.
اين تحقيقات حاصل تلاش‌هاي سعيد زينالي هريس عضو هيات علمي دانشگاه تبريز، دكتر مصطفي كاهاني عضو هيات علمي دانشگاه فردوسي مشهد، زهره تقي زاده طبري دانشجوي مقطع دكتراي دانشگاه فردوسي مشهد و مريم مرادي دانشجوي مقطع كارشناسي ارشد دانشگاه فردوسي مشهد است.
نتايج اين تحقيق در نشريه‌ Renewable and Sustainable Energy Reviews به چاپ رسيده است.
علمي**1023**1834
دريافت كننده: ابوالقاسم تيموري**انتشار: ناهيد شفيعي