هوشنگ ملايي شنبه به خبرنگار ايرنا اظهار داشت: به دنبال بارندگي هاي اندك دو روز گذشته، حجم ذخيره سد استقلال از 18 ميليون متر مكعب به 19 ميليون متر مكعب رسيد.
وي ادامه داد : حجم ذخيره سد شميل و نيان هم از 5 ميليون متر مكعب به بيش از هفت ميليون و 18 هزار متر مكعب رسيد.
وي با بيان اينكه در حال حاضر با توجه به شرايط سد استقلال ميناب، آب شهرهاي بندرعباس و بندرخمير ازآب هاي زيرزميني دشت هاي ميناب تامين مي شود، گفت: البته اين دشت ها نيز وضعيت چندان مناسبي ندارند كه بتوانند به عنوان يك منبع پايدار به آنها اتكا كرد.
مديرعامل شركت آب منطقه اي هرمزگان بيان داشت: ميانگين بارش طي سال هاي متمادي و در بهترين حالت در اين استان 196 ميلي متر با بيلان مثبت يك ميليارد متر مكعب است و از مجموع 20 ميليارد متر مكعب بارش، 14 ميليارد متر مكعب تبخير شده و تنها 2 و نيم ميليارد آن قابل نفوذ در هرمزگان است و از اين ميزان يك و نيم ميليارد در سفرههاي آبشيرين نفوذ كرده و مابقي در سفرههاي آبشور تزريق مي گردد.
ملايي اظهار كرد: ميزان روان آبهاي سطحي استان 2 و نيم ميليارد متر مكعب در سال بوده كه از اين ميزان يك ميليارد و دويست و سي ميليون متر مكعب روان آب شيرين و مابقي را روانآب شور تشكيل ميدهد.
وي خاطرنشان كرد: به دليل افزايش 30 درصدي برداشت از منابع زيرزميني آب استان و برداشت بيرويه، عمده دشتهاي هرمزگان ممنوعه هستند.
وي بيان داشت: در حال حاضر مصرف آب شهر بندرعباس بيش از 2100 ليتر در ثانيه بوده و با توجه به خشكسالي بي سابقه امسال، تا زمان به بهره برداري رسيدن آب شيرين كن ها و طرح هاي تامين آب بايد از منابع جايگزين براي تامين اين ماده حياتي استفاده شود.
مديرعامل شركت آب منطقه اي هرمزگان ، مهم ترين معضل در بخش آب استان هرمزگان را برداشت بيرويه از دشت ميناب و به تبع آن فرونشست زمين و بروز فروچاله ها عنوان كرد.
ملايي تصريح كرد:در حال حاضر ارتفاع آب شيرين در ميناب پايين تر از سطح دريا رسيده و در اين دشت با معضل حمله آب شور به آب شيرين و پديده فرونشست و فروچاله ها روبرو است كه البته اقدامات چشمگيري براي رفع بحران اين دشت در دست اقدام است.
وي با اشاره به تلاش هاي اين شركت به منظور تعادل بخشي به برداشت آب و مثبت كردن بيلان سطح آب هاي زيرزميني، گفت: در همين راستا اين شركت با هدف گزاري 10ساله و مطابق با طرح تعادلبخشي برنامهريزي كرده تا به تدريج ميزان برداشت مصارف كشاورزي از منابع زيرزميني كاهش يافته و از رقم يك و نيم ميليارد به كمتر از يك ميليارد متر مكعب در سال برسد.
وي از جمله اقدامات مهم در تامين آب هرمزگان را احداث آبشيرين كن دانست و افزود: بر همين اساس تاسيس طرح بزرگ آب شيرين كن يك ميليون متر مكعبي و همچنين آب شيرين كن يكصد هزار متر مكعبي بندرعباس در دست اجرا مي باشد.
ملايي خاطرنشان كرد: استفاده از ظرفيت سدها و تعادل بخشي به منابع آب زيرزميني و مثبت كردن بيلان اين آب ها طي برنامه ريزي بلندمدت نيز از راهكارهاي مفيد در اين زمينه است.
مديرعامل شركت آب منطقه اي هرمزگان تاكيد كرد: موفقيت در اجراي طرح ها و برنامه هاي احياي منابع آبي در استان و پيشگيري از بروز هرگونه بحران كم آبي، علاوه بر تلاش و هماهنگي دستگاه هاي مربوطه نيازمند مشاركت جدي مردم نيز مي باشد.
ملايي ابراز داشت: كمبودهاي آبي استان علاوه بر اجراي طرح هاي مختلف ، بايد با صرفه جويي و مديريت مصرف آب نيز جبران شود و در نتيجه ضروري است مشتركان فرهنگ صرفه جويي را جزء الزامات زندگي خود قرار دهند.
اين مقام مسوول گفت: اگر هر فردي روزانه 20 ليتر در مصرف آب صرفه جويي كند، مي توانيم روزهاي گرم سال آينده را با كمترين چالش سپري و امكان بهره مندي از آب شرب را براي تمام شهروندان فراهم نماييم.
سد استقلال ميناب بيش از 40 سال پيش با ظرفيت 250ميليون متر مكعب با هدف آبرساني به شهر ميناب وبندرعباس احداث شد ولي پس از دو دهه كم بارشي و خشكسالي، در سالهاي اخير با بحران كم آبي مواجه شد.
با پررنگ شدن اين بحران ، از 6 سال پيش سد هاي شميل ونيان به كمك اين سد آمدند و آب اين سدها به بخش كشاورزي ميناب، و آب سد استقلال براي مصرف شرب به شهرهاي بندرعباس ، بندر خمير اختصاص يافت.
اما با اين حال به دليل كاهش ميزان بارندگي و افزايش شدت خشكسالي در هرمزگان، سد استقلال ميناب هم اكنون با چالش هاي بسياري براي تامين آب مناطق مذكور روبه رو است.
حجم درياچه سد استقلال ميناب 350 ميليون متر مكعب و حجم مفيد آن 270 ميليون متر مكعب است.
روزانه بيش از 20 هزار متر مكعب آب سد استقلال ميناب تبخير مي شود.
55 درصد آب آشاميدني 700 هزار نفر از جمعيت شهرستان هاي بندرعباس و بندرخمير ، از سد استقلال ميناب و 45 درصد از چاههاي پائين دست سد ميناب و سد هاي شميل و نيان تأمين مي شود .
نزديك به دو دهه خشكسالي و كم آبي درهرمزگان موجب خشك شدن 365حلقه چاه آب آشاميدني، 18 دهنه چشمه و قنات، 100 حلقه چاه و كاهش آب 135 حلقه چاه بين 30 تا 70 درصد شده است.
بر اساس اطلاعات ايستگاههاي باران سنجي شركت مديريت منابع آب ايران، در ميان كمبارشترين استانهاي كشور، استان هرمزگان با 4 ميليمتر بارندگي در رتبه دوم قرار دارد.
از 74 دشت موجود در هرمزگان تمامي آنها داراي بيلان منفي هستند و 38 دشت ممنوعه و مابقي دشت ها نيز شور است.
طبق اعلام اداره كل هوا شناسي هرمزگان سامانه ناپايدار بارشي تا چهارشنبه در استان حاكم است.
7198/6048
خبرنگار: فاطمه حسيني انتشاردهنده: خليل تنيده
تاریخ انتشار: ۲ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۸:۵۵
بندرعباس- ايرنا- مديرعامل شركت آب منطقه اي هرمزگان گفت:با ورود سامانه ناپدار بارشي به هرمزگان از پنجشنبه 30 ديماه و بارندگي در استان، سدهاي استقلال ميناب و شميل و نيان هرمزگان اندكي آبگيري شدند.