پايگاه خبري كبنا نيوز در يادداشتي با عنوان «دامداران نگران حمله پلنگ به دام‌هاي خود نباشند» به قلم ياسر فاطمي، كارشناس و فعال محيط زيست با اشاره به اينكه پلنگ، بيمه شده است نوشت: بيمه ي ما، موظف است در برابر خسارات حمله هر قلاده پلنگ تا سقف 65 ميليون تومان پرداخت غرامت بدهد.

پلنگ ايراني (Panthera pardus saxicolor) از طرف اتحاديه‌ي بين المللي حفاظت از طبيعت (IUCN) در سال 2008 در فهرست جانوران در خطر انقراض قرار گرفت. ايران با تعداد تقريبي 600 قلاده ميزبان بيشترين جمعيت پلنگ ايراني در بين كشورهاي همسايه مي‌باشد. بي شك استان كهگيلويه و بويراحمد در زمره استان‌هايي با حداكثر تراكم پلنگ در كشور مي‌باشد
در سال جاري بالغ بر 16 قلاده پلنگ به دليل عوامل انساني چون شكار، مسموميت و تصادف در كشور از بين رفت. متاسفانه نزديك به پنجاه درصد تلفات پلنگ در سال جاري (8 قلاده) فقط در استان ما رخ داده است. اين امر باعث رنجش خاطر دوستداران محيط زيست در كل كشور و ارائه تصويري زشت از استان ما در بين ساير هموطنان گشته است.
عمده‌ تلفات پلنگ در استان به دليل تعارضات بين انسان، دام و پلنگ در مناطق روستايي رخ مي‌دهد كه متاسفانه اكثر دامداران استان از واقعيت بيمه بودن پلنگ ناآگاه هستند.
در اواخر سال 94، تفاهم‌نامه‌اي ميان سازمان حفاظت محيط زيست و شركت بيمه‌ي ما (وابسته به بانك ملت)، براي بيمه پلنگ ايراني و خسارات اشخاص ثالث و دام امضا شد؛ به اين صورت كه بيمه‌ي ما، موظف است در برابر خسارات حمله‌ي هر قلاده پلنگ تا سقف 65 ميليون تومان پرداخت غرامت نمايد. پرداخت خسارات وارد شده به دام‌هاي اهلي شامل سگ گله و يا سگ نگهبان، گوسفند، بز، اسب، الاغ، قاطر، شتر و گاو مي‌باشد.
البته دامداران در برابر حمله‌ گرگ هم بيمه هستند و در صورت بروز چنين اتفاقاتي مي‌توانند با ارائه‌ي مستندات معتبر به اداره‌ محيط زيست غرامت خود را دريافت نمايند.
نكته‌ي بسيار مهمي كه بايد به آن اشاره شود اين است كه طبق مصوبه شماره 380 شوراي عالي محيط زيست با موضوع جرائم نقدي قابل پرداخت بابت ضرر و زيان وارده به محيط زيست ناشي از شكار و صيد غيرمجاز جانوران وحشي، شكار هر قلاده پلنگ 80 ميليون تومان، خرس قهوه‌اي 50 ميليون تومان، گرگ و كفتار 40 ميليون تومان تعيين شده است.
در كمال تأسف بايد ذكر شود كه چه در باب توجيه اهميت گونه‌هاي با ارزش و در خطر انقراضي چون پلنگ، خرس، گرگ و كفتار در استان و چه در زمينه‌ي بيمه‌ي بودن همه‌ي اين حيوانات، كمتر اطلاع رساني از طرف صدا و سيما، آموزش و پرورش و اداره‌ي محيط زيست به روستاييان استان صورت گرفته است.
با توجه به كمبود بودجه و كمبود نيروي سازمان حفاظت محيط زيست، صدا و سيماي استان كهگيلويه و بويراحمد به عنوان متولي اصلي فرهنگ سازي و آموزش رساني در حوزه‌هاي مختلف از جمله محيط زيست، در اين مورد ضعف عملكردي داشته و بايد پاسخگوي دوستداران محيط زيست و نيز تخريب وجهه‌ي هم استاني‌هاي عزيز در كشور باشد.
شايان ذكر است اداره‌ي محيط زيست استان كهگيلويه و بويراحمد موظف است با اجراي طرح‌هاي فوريتي در حمايت از پلنگ ايراني از جمله دعوت محققين و صاحب نظران براي برگزاري كلاس‌هاي آموزشي، طراحي انواع پوستر و بنرهاي آموزشي، دعوت گروه‌هاي مستند ساز خبره‌ي كشوري براي تصوير برداري از حيات وحش نادر استان و همچنين همكاري با نهادهاي درگير در بحث آموزش رساني، بهتر و موثرتر قدم بردارد.
_________________
انتشار دهنده: سيد ولي موسوي نژاد
6110