اردبیل- ایرنا - روستاها در ایران بعنوان یكی از شریان های مهم اقتصادی در سال های گذشته گریبانگیر مشكلات زیادی بوده و بتدریج در حال خالی شدن از سكنه بود و دولت تدبیر و امید در 2 سال گذشته اقدام های اساسی در توقف این روند و توسعه و كارآفرینی در آنها انجام داده است.

به گزارش ایرنا ، جایگاه روستاها در توسعه اقتصادی و نیز پیامدهای توسعه‌ نیافتگی مناطق روستایی كه خود را با پدیده مهاجرت ، حاشیه نشینی و تبدیل نیروهای مولد به نیروهای مصرف گرا نمایان كرده موجب توجه مسوولان دولت تدبیر و امید به توسعه روستایی و استقرار مناسب آن در چرخه توسعه پایدار شده‌ است.
به گفته كارشناسان ، كارآفرینی روستایی و ایجاد فضای كسب و كار در این مناطق می‌تواند راهكاری مناسب برای توانمندسازی مناطق روستایی و در نتیجه دستیابی به توسعه اقتصادی باشد.
در استان اردبیل از زمان روی كار آمدن دولت تدبیر و امید ، شناخت ظرفیت های روستاها برای ایجاد اشتغال و كارآفرینی در دستور كار مسوولان قرار گرفته و با اقدام های اساسی بتدریج رونق اقتصادی و حتی مهاجرت معكوس از شهرها به روستاها در حال شكل گیری است.
ایجاد زیرساخت ها و ارائه خدمات به روستاییان در این مسیر جز اقدام های اساسی است و در این راستا تاكنون 73 درصد روستاهای استان اردبیل از آب آشامیدنی ، 99.7 درصد از برق ، 117 هزار نفر روستایی از نعمت گاز طبیعی بهره مند شده اند ضمن اینكه طرح های هادی بسیاری در آنها اجرایی و طرح های راه روستایی بسیای نیز در حال اجرا می باشد.
به گفته مسوولان استان اردبیل در سال های اخیر در كنار كشاورزی به عنوان مهم ترین منبع درآمدی روستاییان ایجاد واحدهای تولیدی كوچك تعاونی و خصوصی نیز مورد توجه قرار گرفته تا زمینه های اشتغال جدید در آنها فراهم شده و عمران روستایی شتاب گیرد.
اكبر طوبی ، مدیركل امور روستایی استانداری اردبیل در این باره به ایرنا گفت: با روی كار آمدن دولت تدبیر و امید توسعه و عمران و آبادی در روستا ها مورد توجه قرار گرفته طوری كه برای بیش از سه هزار نفر در روستاهای استان با پرداخت 283 میلیارد ریال تسهیلات بانكی زمینه اشتغال فراهم شده است.
وی افزود: از این تعداد یك هزار و 925 نفر توسط صندوق كارآفرینی امید با اعطای 150 میلیارد ریال تسهیلات ، 150 نفر با 17 میلیارد ریال از طریق طرح درآمد زایی دهیاری ها ،990 نفر با 104 میلیارد ریال تسهیلات برای ارتقای تولید و توسعه اشتغال پایدار در مناطق روستایی و 24 نفر با 12 میلیارد ریال وام از طریق بانك سینا شاغل شده اند.
مدیركل امور روستایی استانداری اردبیل بیان كرد: تقویت زیرساخت ها با هدف افزایش تولید، استفاده از سرمایه انسانی روستاییان ، آموزش های كاربردی با هدف تولید ، سرمایه گذاری با هدف افزایش تولید و اشتغال ، ساماندهی انواع سرمایه ها ، تقویت و زیبا سازی كالبد روستاها ، توسعه تولیدات كشاورزی ، صنایع تبدیلی ، صنعتی ، گردشگری و خدماتی ، مدیریت مردمی و كاهش تصدی گری دولت ، بهبود زندگی روستاییان با افزایش شاخص های رفاه و آسایش از جمله اهداف و اقدامات لازم برای توسعه روستایی می باشد.
طوبی اجرای طرح مشاركت مردم در راه اندازی واحد های تولیدی در روستا ها را یادآور شد وگفت: در راستای اهداف اقتصاد مقاومتی ، توسعه اشتغال پایدار و جلوگیری از مهاجرت روستائیان، طرح كشت زعفران در 80 روستای محروم شهرستان گرمی در سطح 350 هكتار و با اشتغال زایی 340 نفر وارد فاز اجرایی شده كه می تواند اقتصاد این روستاها را متحول كند.
وی حمایت از طرح های مشاركتی وغیرمشاركتی قابل اجرا در روستاهای استان، شناسایی واجرای برنامه 'هر روستا یك محصول وهر خانه یك كارخانه '، حمایت از مشاغل صنایع دستی منحصر به هر روستا و حمایت از طرح های كارآفرینی خرد وكوچك را از جمله برنامه های توسعه ای روستایی عنوان كرد وگفت: با اجرای طرح های مشاركتی می توان شاهد رشد وتوسعه كارآفرینی در روستاها بود.
وی با اشاره به اجرای طرح مشاركتی كشت زعفران در استان اردبیل گفت: برای اجرای این طرح 130 میلیارد ریال اعتبار تصویب شده كه در صورت اجرا تحول عظیمی در مناطق روستایی به لحاظ اشتغالزایی ایجاد خواهد شد.
طوبی به طرح های درآمد زایی در روستا ها اشاره كرد و گفت: پرداخت تسهیلات بانكی به طرح های درآمدزایی دهیاری ها فقط به دهیاری هایی كه دارای توان مالی و مدیریتی فعالیت های اقتصادی در اشتغال زایی روستایی را دارند اختصاص داده می شود و تا به امروز چهار طرح برای اجرا تصویب شده كه شامل طرح مجتمع آبدرمانی موئیل مشگین شهر با 9 میلیارد ریال، تولید كیف سنتی در روستای اسبمرز سرعین با 2 میلیارد ریال ، تولید كیف سنتی در روستای آلوارس سرعین با چهار میلیارد ریال و فرآوری و بسته بندی گیاهان دارویی و عسل طبیعی در روستای 'ویندكلخوران' سرعین با چهار میلیارد ریال است.
مدیركل امور روستایی استانداری اردبیل با اشاره به تهیه طرح هادی در روستاها افزود: یك هزار و 24 روستای استان برای اجرای طرح هادی مطالعه شده اند كه 460 مورد آن در دولت تدبیر و امید تهیه شده و 95 هزار سند هم به اماكن روستایی صادر شده است .

** ارایه تسهیلات كم بهره به روستاییان برای ایجاد زمینه های شغلی جدید
اقبال عباسی معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار اردبیل هم در این باره گفت: به منظور تشویق و جذب سرمایه‌گذاران در مناطق محروم و روستاها و كمك به سازندگی، آنها كه در نهایت منجر به توسعه منطقه و درآمدزایی برای استان خواهد شد مزایای خاص و متعددی برای تشویق سرمایه‌گذاران منظور شده است.
وی افزود: از جمله اقدامات صورت گرفته برای كمك به رشد و توسعه مناطق محروم ارائه تسهیلات خاص و متفاوت در روستاها و مناطق محروم است كه این تسهیلات و مزایا با سرعت و كیفیت بهتری در مقایسه با سایر طرح‌ها انجام می‌پذیرد تا مورد توجه بخش‌های خصوصی و شركت‌های مختلف سرمایه‌گذار نیز قرار بگیرد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار اردبیل گفت: در مناطق روستایی و محروم تسهیلات بانكی از صفر تا 4 درصد به متقاضیان و سرمایه‌گذاران ارائه می‌شود و در برخی از مواقع و با در نظرگرفتن اهمیت موضوع درجهت انجام فعالیت‌های تولیدی و خدماتی، تسهیلات اعطایی به صورت قرض‌الحسنه نیز در اختیار متقاضیان علاقه‌مند به شركت در طرح‌ها و سرمایه‌گذاری در طرح ها قرار می‌گیرد.
عباسی گفت: در بخش‌های محروم اخذ تسهیلات آسان‌تر و راحت‌تر است و برای عموم متقاضیان در زمینه تولید در روستاهای استان از طریق استانداری و دفتر روستایی، تسهیلات ارزان‌قیمتی فراهم شده است تا سرمایه‌گذاران به راحتی و با شرایط مناسب از این مزایا برخوردار شوند و این عامل زمینه رشد و ترقی منطقه و استان را فراهم كنند.

** توسعه ملی در گرو توسعه متوازن شهر و روستا است
رضا كریمی نماینده اردبیل، نیر، نمین وسرعین در مجلس شورای اسلامی هم در این باره به ایرنا گفت: بدون تردید در جامعه امروزی وابستگی زیادی بین شهروروستا در رویكردهای مختلف اقتصادی، سیاسی ،اقتصادی ،فرهنگی ،اجتماعی به چشم می خورد و البته یك جامعه وقتی به رشد وتعالی می رسد كه روستاها وشهرها قادر به جوابگوی نیاز های بشری در بعد های مختلف باشند.
وی افزود: در سا ل های اخیر شاهد رشد وتوسعه در روستا ها هستیم اما برای توسعه كارآفرینی درروستا های محروم باید برنامه ریزی كلانی صورت بگیرد تا با ایجاد زمینه اشتغالزایی در روستا ها بتوان جلوی مهاجرت ها را گرفت.
كریمی اضافه كرد: استان اردبیل برغم داشتن پتانسیل های فراوان در امركشاورزی، استعداد زیادی نیز جهت جذب توریست و گردشگر داخلی و خارجی دارد كه روستا های محروم شهرستان هایی مانند نمین، نیر، سرعین وحتی منطقه بكر فولادلو و بخش هیر بایستی از این حیث در اولویت سند توسعه قرار گیرند.
وی ادامه داد :فضاهای روستایی بایستی متناسب با نیازهای روستائیان توسعه یابد و بی توجهی به روستاها به افزایش فاصله میان شهر وروستا می انجامد ودر نهایت تخلیه، تخریب روستاها و هجوم جمعیت مهاجر روستایی به شهرها كه هر گونه دستاورد توسعه ای در شهر ها را نیز خنثی و آثار اقتصادی و اجتماعی نامطلوب و فاجعه باری به دنبال دارد .
نماینده اردبیل بیان كرد : در روستاها همه عوامل و وسائل توسعه فراهم است غیر از سرمایه ومنابع مالی كه علت اصلی مهاجرت از روستاها به شهرها همان عزم سرمایه گذاری كافی در روستاهاست.
كریمی اضافه كرد: گاز، راه ، آب و برق بعنوان زمینه های تولید و مكمل سرمایه گذاری بوده و موجب اشتغال نمی شود بایستی برای حل مشكل بیكاری رشد و توسعه اقتصادی و افزایش سرانه تولید و در آمد سرانه روستائیان، امكانات سرمایه گذاری در بخش های كشاورزی،صنعت و دامپروری بوجود آید.

** آینده روشنی در انتظار روستاهای كشور است
بشیر خالقی نماینده مردم شهرستان های خلخال و كوثر در مجلس شورای اسلامی در این باره به ایرنا گفت: در برنامه ششم توسعه كشور اعتبارات خوبی برای محرومیت زدایی از روستاها لحاظ شده و آینده بسیار روشنی در انتظار روستاهای محروم است.
وی افزود: توسعه همه جانبه اجتماعی و اقتصادی روستاهای واقع در مناطق كم برخورداری همچون خلخال از برنامه های اولویت دار برنامه ششم توسعه كشور است كه با اجرایی شدن این برنامه ها در كنار توسعه عمرانی، اقتصادی و اجتماعی روستاهای محروم مشكل مهاجرت از این مناطق نیز در آینده برطرف خواهد شد.
براساس آمارهای موجود از مجموع یك میلیون و 248 هزارو 610 نفر جمعیت استان اردبیل 448 هزار و 554 نفر در یك هزار و 555روستا سكونت دارند كه از این تعداد یك هزار و 24 روستا بالای 20 خانوار هستند.
تاكنون 873 دهیاری در روستاهای بالای 20 خانوار استان راه اندازی شده كه 407 هزار و 495 نفر جمعیت روستایی آن را پوشش می دهد
گزارش: یعقوب شاددل ** انتشار دهنده: سیفعلی موسی زاده
7110/6016