تاریخ انتشار: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۴:۵۹

مشهد - ایرنا - سرپرست گروه اسناد سازمان كتابخانه ها، موزه ها و مركز اسناد آستان قدس رضوی گفت: مركز اسناد حرم حضرت رضا (ع) به عنوان بزرگترین مركز آرشیو خصوصی كشور، اسنادی مكتوب با قدمت 9 قرن را در خود جای داده است.

سالم حسین زاده روز سه شنبه با گرامیداشت روز اسناد ملی و میراث مكتوب در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: اسناد، هویت تاریخی كشور است و مراكز آرشیوی كار حفاظت و صیانت از اسناد را برعهده دارند.
وی بیان كرد: مراكز آرشیوی دولتی و خصوصی زیادی در كشور وجود دارد اما مركز اسناد آستان قدس رضوی كه از سال 1376 در حرم مطهر رضوی راه اندازی شده، بزرگترین مركز آرشیو خصوصی كشور به شمار می رود كه قریب 14 میلیون سند را در خود جای داده است.
وی اظهار كرد: مركز اسناد آستان قدس رضوی آرشیوی تركیبی شامل اسناد اداری مربوط به آستان قدس و همچنین سندهایی مانند قباله نامه ها، شخصیت نامه ها، احكام دولتی، اسناد شرعی، اسناد دیوانی، اسناد اخوانی و اسناد سلطانی می شود كه افراد به سبب موقعیت مذهبی آستان قدس و ارادتی كه به ساحت مقدس حضرت رضا (ع) داشته اند، به این مركز اعطا كرده اند.
سرپرست گروه اسناد سازمان كتابخانه ها، موزه ها و مركز اسناد آستان قدس رضوی گفت: قدیم ترین سند موجود در این مركز مربوط به سال 514 هجری قمری می شود كه از اسناد اداری آستان قدس در دوران سلجوقی و مربوط به موضوع مالیات شهرهای اسفراین و نیشابور است.
حسین زاده اظهار كرد: سند فقط یك شیء مكتوب نیست بلكه از دیدگاه فعالان بخش آرشیو، به هر شیئی كه حاوی اطلاعات دیداری، شنیداری، صوتی، تصویری، مكتوب و غیرمكتوب باشد، سند گفته می شود از این رو تاكنون 13 میلیون و 40 هزار سند مكتوب و غیرمكتوب در این آرشیو گردآوری و در اختیار پژوهشگران قرار گرفته است.
وی افزود: این اسناد شامل سند كاغذی، عكس، صفحه گرامافون، نوارهای صوتی، نوارهای ریلی، نوارهای 8 میلیمتری و 16 میلیمتری، نگاتیوها، فیلم ها، نقشه ها، نشریات، فایل های صوتی در خصوص تاریخ شفاهی است.
وی ادامه داد: بیشترین اسناد در آرشیو مذكور مربوط به اسناد اداری سازمان ها و نهادهای وابسته به آستان قدس رضوی است و هر یك از نهادهای وابسته به این آستان موظف هستند، بعد از گذشت 40 سال اسناد اداری خود را برای آرشیو شدن به این مركز تحویل دهند.
حسین زاده با اشاره به وجود 100 هزار قطعه عكس به صورت آنالوگ، اسلاید، فایل دیجیتالی و نگاتیوی در مركز اسناد آستان قدس رضوی گفت: قدیم ترین عكس موجود در این آرشیو، مربوط به سال 1375 هجری قمری است كه توسط یك عكاس خارجی از شهر مشهد گرفته شده است.
وی اضافه كرد: همچنین با اجرای پروژه ای در مركز اسناد آستان قدس رضوی، 12 هزار ساعت مصاحبه شفاهی در باره تاریخ مشهد و خراسان در قالب گفت و گو با شخصیت ها، مطلعان و معتمدان در این مركز ثبت و ذخیره شده است.
7489/5132
خبرنگار: میترا عبداللهی ** انتشار دهنده: علی اصغر ایزدی